Norsk Redaktørforenings generalsekretær Arne Jensen fulgte tirsdagen saken der NR, sammen med Norsk Journalistlag og VG har tatt Riksadvokaten til Høyesterett.

Tror ikke et tap i Høyesterett vil gjøre det vanskeligere å få innsyn i straffesaker

Men Arne Jensen håper på seier.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det verste som kan skje er at man opprettholder et slags «status quo», men aksepterer lagmannsrettens lovanvendelse. Jeg er ikke sikker på at det vil innebære et stort tilbakeslag, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening (NR), til Journalisten tirsdag.

Han tror ikke at et tap i Høyesterett vil gjøre det enda vanskeligere enn det er i dag å få innsyn straffesaksdokumenter for avsluttede saker.

Jensen snakket med Journalisten i en pause i den digitale høyesterettssaken, der hans egen organisasjon, sammen med Norsk Journalistlag (NJ) og VG har saksøkt Riksadvokaten.

De nådde ikke fram i tingretten og lagmannsretten, men saken blir behandlet i Høyesterett tirsdag og onsdag, og strømmes av Journalisten.

Se opptak av dag én i retten:

NR, NJ og VG har gått juridisk til verks mot Riksadvokaten fordi VG ikke har fått innsyn i det de kaller sentrale dokumenter i en henlagt sak mot Johan Martin Welhaven, tidligere politimester og assisterende sjef for Spesialenheten.

– Vil senke terskelen

Jensen tror oppsiden ved å vinne fram er større enn nedsiden ved å ikke gjøre det. Det er litt avhengig av hvilke premisser som blir lagt til grunn, men han tror en seier i Høyesterett kan få en stor praktisk betydning.

– Dersom Høyesterett slutter seg til VGs og vår argumentasjon, vil det senke terskelen for å få innsyn i avsluttede straffesaker av stor offentlig interesse.

– Det vil være et viktig journalistisk verktøy for dem som ønsker å ettergå henlagte straffesaker, som denne, eller avsluttede saker.

Jensen sier at det som er spesielt med denne saken, er at dersom Welhaven hadde blitt siktet og tiltalt, så ville informasjonen de ber om innsyn i, vært åpen.

– Det ville blitt lagt fram i åpen rett. Og da kunne man ha vurdert hans forklaringer og om han burde straffes eller ikke. Nå har politiet lukket saken, og dermed kan man ikke vurdere om det var en riktig beslutning.

– I strid med EMK

Det var VG-journalist Ola Haram, som i sin tid ba om innsyn i flere sentrale dokumenter i saken mot Welhaven. Begjæringen ble avslått av Riksadvokaten med bortsett fra selve påtalevedtaket.

– Ved å bringe saken inn for vår øverste domstol, ønsker vi en rettsavgjørelse som uttrykkelig fastslår at journalister har krav på slike straffesaksdokumenter. Vi mener kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett er i strid med nyere rettsavgjørelser fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMK) i Strasbourg. Vi mener retten tar feil i sin vurdering av den allmenne interessen i saken, uttalte NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud i fjor høst i en pressemelding.

Les Journalistens dekning av saken så langt:

Powered by Labrador CMS