Onsdag omtalte Journalisten at politiet mener det er lav terskel for når det kan bli ulovlig å filme. De viste til en dom fra i fjor mot Jan Inge Iversen, som tidligere sto bak nettavisen Standpunktet.
Iversen ble dømt til å betale en bot for å ikke følge et pålegg fra politiet. Politiet ba flere ganger Iversen om å slutte å filme en pågripelse. Etter hvert ble han bedt om å forlate stedet, et pålegg han protesterte på og ble pågrepet for.
– Det er mange som filmer som svarer at «dette er offentlig sted». Det er i utgangspunktet riktig. Men terskelen for når det blir ulovlig er veldig lav, sa Kristian G. Johansen i Sør-Vest politidistrikt.
Nå reagerer generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening på dommen og politiets uttalelser med henvisning til dommen.
– Vi vil ta dette opp med Politidirektoratet. Hvis det brer seg en misforståelse i politiet om at man nå kan bortvise folk som filmer i forbindelse med ulykker, eller andre hendelser av allmenn interesse, så mener jeg det er feil tolkning av jussen, sier Jensen.
– Vi har ingen fotolov i Norge, og som utgangspunkt er det tillatt for hvem som helst å filme eller fotografere på offentlig sted, fortsetter han.
Bakgrunn: Politiet mener det er lav terskel for når det blir ulovlig å filme – viser til dom mot journalist
Frykter å gå glipp av dokumentasjon
Medierettsadvokatene Ina Lindahl Nyrud og Jon Wessel-Aas har allerede kritisert dommen, fordi de mener den ikke er uttrykk for korrekt jus.
– Om politiet viser til denne dommen som et argument for at det generelt er «lav terskel» for at filming av pågripelser, eller andre lignende hendelser på offentlig sted, blir straffbart, er det derfor svært misvisende, sa Wessel-Aas denne uken.
Han avviser likevel ikke at andre forhold likevel kunne ført til en dom.
Les hele saken: Kritisk til dom mot journalist: – Vil få dramatiske konsekvenser
– Jeg mener det vil være i strid med politiets egne rundskriv dersom man skal bortvise folk fordi de ikke ønsker at de filmer, så lenge de ikke hindrer eller forstyrrer politiet eller andre nødetater i deres arbeid, sier Jensen.
– Forstår du ikke bekymringen til politiet over at folk kan ta bilder av dem som blir pågrepet, og så dele det i sosiale medier?
– Det har politiet ingenting med. Det må de eventuelt ta i neste omgang, i forbindelse med publiseringen og ikke selve filmingen. Hvis politiet skal innføre forbud mot filming, så er det sensur ved kilden. Hva kan politiet vite om hva som er vesentlig å få dokumentert? Det kan ikke politiet vurdere. Det skal ikke politiet vurdere. De gjør seg da til overredaktører, mener Jensen.
Han frykter at i verste fall kan det føre til at viktige hendelser ikke blir dokumentert.
– Tenk på alt man kan gå glipp av hvis man skal stoppe alle som filmer eller fotograferer. Det vil heller ikke være i politiets interesse. Mediene får stadig henvendelser fra politiet som ønsker å få tak i upublisert materiale fra ulykker og potensielle kriminielle handlinger .
Han er opptatt av at politiet skal legge til rette for mediene hvis de kan, men er også opptatt av at folk flest har vide rettigheter på offentlig sted.
– Man må skille mellom pressefolk og andre mennesker, ja, det er selvfølgelig viktig. Men vi vet at mye vesentlig bildeinformasjon kommer fra vanlige folk på et åsted.
Politidirektoratet har på grunn av ferieavvikling ikke mulighet til å svare på spørsmål om saken.
Kritisk til kritikk mot tipshonorering
Jensen er også kritisk til kritikken fra Kristian Johansen, leder for forebyggende og patruljeseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, mot medienes tipshonorering.
– Vi ser en økende tendens til at folk er mer opptatt av å filme og sende inn video til media enn å hjelpe, sa Johansen blant annet til Medier 24.
Det mener Jensen er en spekulasjon.
– Kristian Johansen snakker om at man «filmer heller enn å hjelpe» for å sende det inn til mediene. Det er ren spekulasjon fra hans side. Jeg har aldri hørt om at noen prioriterer å sende inn til mediene fremfor å hjelpe folk, sier generalsekretæren, og oppfordrer Johansen til å presentere eksempler hvis han har.
Journalisten har vært i kontakt med Johansen som har svarer følgende på e-post.
– Jeg ønsker ikke å kommentere Arne Jensens innspill til mine personlige meninger. Jeg forholder meg til de tilbakemeldinger jeg får fra mine medarbeidere som har opplevd dette ved flere anledninger, skriver han.
Presiering: Saken er justert i ettertid. Tittelen var opprinnelig «Vil ta opp dom mot journalist med Politidirektoratet». Tittelen og innledning på saken er endret for å presisere at det er kun politiets tolkning og uttalelser, med henvisning til dommen, som Arne Jensen vil ta opp med Politidirektoratet.