På lederplass slår han ubønnhørlig ned på homofili og andre avvik fra Bibelens ord. På nyhetsplass ønsker sjefredaktør Vebjørn Selbekk at Dagen skal være allmenn og troverdig.
– Dagen er i siget og vil være med i kampen om nasjonale nyheter, erklærer han.
Den kristenkonservative dagsavisa går mot strømmen i Medie-Norge, utvider staben og rekrutterer dyktige journalister fra andre og større redaksjoner. Nå også fra erkekonkurrenten Vårt Land.
Kort liste
Drøyt fem år er gått siden sammenslåingen av tradisjonsrike Dagen, med røtter tilbake til 1919, og den mer kristenradikale jyplingen Magazinet med Selbekk som redaktør. Resultatet, DagenMagazinet, slet med opplagsfall i 2010 da Selbekk rykket opp fra samfunnsredaktør til sjefredaktør. Magazinet ble fjernet fra navnet samme år.
Lista over kristne dagsaviser i Norge er ikke lang: Dagen og Vårt Land. Hvis vi regner med ukeaviser, kan vi plusse på frikirkelige Korsets Seier og fundamentalistiske Norge IDAG med tidligere Dagen-redaktør Finn Jarle Sæle i sjefsstolen.
Opplagspilene har pekt i retning det høye siden Selbekk tok over redaktørjobben i Dagen. Det gjennomsnittlige daglige opplaget økte med 765 eksemplarer i 2012, til 10.825. Det var den nest største framgangen blant dagsavisene, bare Klassekampen vokste mer. Sterke meninger og dyptpløyende innhold selger, noe også den solide veksten for ukeavisa Morgenbladet viser.
Nyhetsbonus
Selbekk ble konstituert som sjefredaktør en lørdag. Mandag morgen orienterte han journalistene om to grep som fortsatt gjelder: Hver gang Dagen blir sitert på NTB, får den ansvarlige journalisten 1.000 kroner. For månedens sak i Dagen vanker det 2.500 kroner i bonus.
– Det betaler vi med stor glede. Vi tok tak i den journalistiske stoltheten. Du skal være stolt av det du lager og ha ambisjoner ut over ditt eget miljø. Sakene skal også ha noe å si på den nasjonale arenaen.
Gudsord
Dagen i Dagen starter med et gudsord for de ansatte, forteller Selbekk og legger til at det er frivillig å delta.
– Vi leser et ord for dagen, noe som går på omgang, og så er det en kort bønn. Det er ingen høymesse eller vekkelsesmøte, smiler han.
Redaksjonen er lite preget av religiøse eller misjonerende innslag. På en beskjeden plakett på veggen over det rustikke kjøkkenbordet heter det: «Faith makes things possible … not easy».
Uortodoks
– Vi har hatt en eventyrlig utvikling de siste årene. Vebjørn lever med jobben, noe jeg opplever som svært inspirerende. Derfor går det bra med Dagen, og folk blir her over tid, erklærer en dynamisk og ganske så uortodoks administrerende direktør, Geir Morten Nilsen, før han farer videre inn på et kontor.
Selbekk og Nilsen overtok sjefsjobbene i Dagen samtidig. De ansatte er vant til at direktøren flytter seg selv og sin veske rundt i lokalene og setter seg der det er en ledig plass. Litt seinere er han på farten igjen.
– Han har ingen fast kontorplass. Veska hans står her nå, sier en av journalistene og peker på plassen ved siden av seg.
– Men nå er han sikkert inne hos Vebjørn. Han er mye der.
Selbakks kontor er rett som det er ledig, for sjefredaktøren bor nær Oslo og deler arbeidsuka mellom lokalkontoret i hovedstaden og hovedkontoret i Bergen. Arbeidsgiver dekker reiseutgiftene.
Ingen menighet
Selbekk drar lenge på svaret når vi vil vite i hvilken grad den kristne tro preger hverdagen i Dagen.
– Det går vel mest på det stoffområdet vi jobber med. Dette er en normal arbeidsplass med et profesjonelt redaksjonelt miljø og ikke noen kirke eller menighet. Menighetsarbeid får man drive med på fritiden. Jeg er veldig skeptisk til å bringe trosmessige ting inn i arbeidshverdagen. Vi er alle forskjellige mennesker i ulike faser av livet. Men man håper jo at en del av de positive tingene, som kristen arbeidsetikk, kan være med og prege miljøet.
Kan religion
– I hvilken grad styrer Bibelens budskap de redaksjonelle vurderingene i det daglige nyhetsbildet?
– Vi kan religion, men skal ikke være noe kristent Pravda eller et menighetsblad for spesielt religiøst interesserte. Det er veldig viktig, for det har med den journalistiske integriteten å gjøre. Vi jobber journalistisk og skiller veldig klart mellom reportasje og kommentar. Jeg ønsker en mye mer allmenn og interessant journalistikk.
– Ville du hatt forståelse for at en lignende muslimsk avis hadde fått pressestøtte?
– Ja, absolutt. Det ville vært en berikelse. Det er nettopp derfor man har pressestøttesystemet, for at ulike stemmer skal komme til orde. Jeg er tilhenger av likebehandling av religioner.
God stemning
Dagens plass på Jorden er et arkitektonisk uspennende forretningsbygg i den sørlige periferien av Bergen sentrum.
– Danmarksplass er et av de mest trafikkerte og forurensede gatekryssene i landet, konstaterer Selbekk mens han myser skeptisk ut vinduet.
Inne i redaksjonslokalene er det imidlertid himla god stemning. Millionoverskudd de siste årene har bidratt til at Dagen ved siste årsskifte hadde 10,9 millioner kroner på bok. Egenkapitalandelen er økt til 45 prosent fra 6 prosent i fusjonsåret 2008. Sterk satsing på det redaksjonelle produktet har bidratt til fallende årsresultater, men avisa driver fortsatt med overskudd i millionklassen.
Festglade
En del av pengene går til festing. Staben er slett ingen samling tørrpinner. Samme dag som Journalisten er på besøk skal hele gjengen hjem til Nilsen på tapasmiddag i direktørboligen på Sotra. Der lokker han med utvendig boblebad med utsikt nesten til England, dit ferden går for alle ansatte i august. Nærmere bestemt til London på seminar- og hyggetur. Som i fjor.
– Det er viktig å ha interaksjon i form av sosiale samlinger utenom jobben og der alle ansatte er med. På den måten tar vi godt vare på hverandre. Det koster flesk, men er verdt det. Vi får mye igjen, sprudler Nilsen.
Oslo online
I et åpent rom innerst i redaksjonslokalene, mellom kjøkkenkroken og en sofagruppe i svart skinn, finner vi en 55-tommers TV-skjerm med løpende bildeoverføring fra lokalkontoret i Oslo. Redaksjonen i hovedstaden var preget av sommerstemning og tomme arbeidsbord denne formiddagen.
– Det ser slapt ut der nå, ja, registrerer Selbekk. Til daglig jobber det sju-åtte personer på Oslo-kontoret. Dagen har totalt 40 ansatte, av dem 22–23 redaksjonelle medarbeidere i Bergen, Oslo og Jerusalem.
Nyansettelser
I fjor gjennomgikk Dagen en ansiktsløftning og satset samtidig offensivt på å styrke den redaksjonelle staben.
– Det har vært både kjekt og hektisk. Det er god stemning i Dagen. Både journalistikken og den interne kulturen er blitt bedre de siste årene, sier Astrid Dalehaug Norheim, som på tampen av fjoråret ble rekruttert fra erkekonkurrenten Vårt Land til en nyopprettet stilling som leder av Dagens samfunnsavdeling.
Dalehaug Norheim jobbet i Dagen i perioden 1996 til 2004. Deretter ble det ni år på Vårt Lands Bergen-kontor.
– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle slutte i Vårt Land for å gå tilbake til Dagen. Kollegene mine i Vårt Land mente jeg måtte være klin kokos og ga meg en flaske kokosjuice med på veien, forteller hun.
Forbedringer
– Er det ting du oppdaget da du kom tilbake som du ønsker å endre på?
– Ja, det er for lite planlegging av langsiktige saker. Det må til når vi har deadline så tidlig som 15.55. Det har vært for mye hånd til munn i produksjonen, og det jobber vi med å endre. Men det er veldig hands on her. Ikke minst gjelder det Vebjørn, som både er høylytt og lyttende. Han er svak for gode argumenter og er ingen besserwisser.
– Vi jobbet i fem år for å få Astrid med på laget, røper direktør Nilsen.
– Det var et kupp. Astrid har vært en journalistisk drømmedame i mange år for oss, sier Selbekk og bekrefter at det var et gammelt mål for ham å rekruttere en journalist fra Vårt Land.
– Og så er det selvsagt et viktig signal at vi snur den strømmen av dyktige folk som har gått fra Dagen til andre medier. Det er mange eksempler på det, blant dem kjente navn som Harald Stanghelle og Anne Aasheim.
Fra Aftenposten
Selbekk skryter også av to rutinerte journalister som er lokket over fra Aftenposten i løpet av de siste årene. Tidligere krimreporter Fred C. Gjestad startet som nyhetsredaktør i Dagen høsten 2011. Svend Ole Kvilesjø, med 18 års netterfaring fra Aftenposten, var på plass som nettsjef i vinter.
– Hva lokket du dem med?
– Jeg håper at det er interessante arbeidsoppgaver, et godt redaksjonelt og kollegialt miljø og mulighetene til å jobbe med interessante saker. Og et greit lønnsnivå.
Noe under
Gjennomsnittlig bransjelønn for de NJ-organiserte var 435.353 kroner i 2012. Det gir Dagen 91.plass (av 152) på lønnsstatistikken. Tilsvarende tall hos Vårt Land var 461.787 kroner. Selbekk sier at det er et langsiktig mål å utjevne denne forskjellen, selv om hovedkonkurrenten har mer enn dobbelt så stort opplag.
– Melka og brødet koster jo det samme. Det er et mål å strekke oss noe lenger. Derfor er det viktig at vi har en ordnet og god økonomi på huset. Vi lever i en virkelighet der lønnsomheten er under press, så dette er ikke lett.
Selv fikk Selbekk utbetalt 784.165 kroner i lønn i fjor.
– For sakte
Redaksjonsklubbens leder Johannes Ek Reindal mener lønnsutviklingen går for sakte i forhold til andre medier klubben ønsker å sammenligne seg med.
– Men det har skjedd en bedring de siste årene. I fjor aksepterte vi å si fra oss den betalte lunsjpausen, mot å få et ekstra lokalt lønnstillegg.
Han legger til at rekrutteringen på mellomleder- og ledernivå har kostet. Men han oppfatter at de nyankomne legger minst like stor vekt på at Dagen er et spennende sted å jobbe som de gjør på lønna.
Velsignet
Deskjournalist Magnar Børnes har mange talenter. Han er utdannet organist og pianist, og på fritiden tar han så gode naturfotografier at det har vanket både heder og priser.
– Jeg har drevet selvutvikling innen grafisk produksjon, har hatt fast jobb her i tre år og trives veldig godt. Det er spennende å jobbe her, både faglig og sosialt, sier Børnes mens han brekker om en featureside. Den skal inn i Dagens lørdagsutgave, som har eget navn og frontlogo: Velsignet Helg.
Og nå jobbes det med nye forbedringer av papirutgaven til høsten.
Kreativitet
Nyhetsleder Kenneth Fjell Rasmussen har vært i Dagen i 15 år. Han sier det er andre tider nå enn den gang han hadde lederansvaret for all nyhetsproduksjon.
– Bemanningen er styrket de siste årene, slik at vi nå har både nyhetsredaktør, nettsjef og leder av samfunnsavdelingen. Redaksjonen er blitt delt i to, med egne medarbeidere for kristenstoffet og for samfunnsstoffet. Det har resultert i at vi har fått frigjort mye kreativitet.
Usikkerhet
Til høsten kommer spørsmålet om stenging av nettutgaven og innføring av brukerbetaling på dagsordenen for fullt i Dagen.
– Dette er et svært vanskelig tema. Noen ganger skulle man ønske at man hadde vært sjefredaktør i 1983 og ikke i 2013, sier Selbekk.
– Dere ansatte to nye nettjournalister høsten 2012. Hvordan har trafikkutviklingen vært?
– Vi har hatt en tilfredsstillende økning. På den siste TNS Gallup-lista lå vi bare én plass bak Vårt Land. Det skilte bare et par hundre brukere. Første gang vi går forbi dem blir det fest her.
Alkoholfri, presiserer Selbekk. Der har vi det igjen. Nok et påskudd for å ta seg en fest. Begrepet gladkristne kommer tydeligvis til sin rett i Dagen.