Medietilsynets avgjørelse om unntak var helt avgjørende for å kunne blåse liv i avisa Østhavet igjen, forteller Tvisyn- og Framhug-sjef Robin Røkke.

Avisa fikk unntak fra Medietilsynet – mottar pressestøtte på forskudd

Innvilget unntak for å sikre driften i Østhavet. Ti måneder senere ser det lyst ut for Vardø-avisa, forteller daglig leder Robin Røkke i eierselskapet. 

Publisert Sist oppdatert

– Det var helt avgjørende for at vi skulle blåse liv i Østhavet igjen, at vi hadde en påregnelig løsning knyttet til statsstøtten. Så det var en god dag. Man kan si at tilsynet berget muligheten til å ha en avis i Vardø, sier Robin Røkke til Journalisten.

Den daglige lederen i Tvisyn-konsernet og selskapet Framhug Media, som tok over rettighetene til nedlagte Østhavet i november 2023, er glad for at Medietilsynet i januar i år gikk til det skritt å innvilge det gjennopplivede avisprosjektet årets pressestøtte i forskudd.

Fordelt på kvartalsvise utbetalinger mottar Østhavet i løpet av dette året 793.594 kroner i pressestøtte.

– Jevn og fin vekst

Tilsynet har hjemmel i pressestøtteforskriften til å gjøre unntak fra ulike pressestøttekriterier, for eksempel dersom det er nødvendig for å «sikre driften av et nyhets- og aktualitetsmedium i et marked som er for lite til å være bærekraftig».

Tilsynet la vekt på at Framhug planla videreført drift fra januar 2024, og skriver i vedtaket at de legger til grunn at tilskuddet er avgjørende for å sikre driften til Østhavet.

Allerede i januar var nåværende ansvarlig redaktør Jan S. Krogh på plass, og Røkke forteller at det går bra med avisprosjektet. De har et godkjent opplag på rett under 850, et godt stykke over pressestøtte-minstekravet på 750.

Målet er et opplag på over 1000 i løpet av 2024, og en avis som oppfyller alle kriterier for videre pressestøtte, forteller Framhug-sjefen.

– Det er liv laga, og vi ser fremdeles en jevn og fin vekst. Vi er så heldige å ha en redaktør som er veldig opptatt av vesentlig journalistikk, noe som er et gode for demokratiet i Vardø, og Østhavet har også mange nære og gode saker som er viktig for folk flest, sier Røkke.

Uenige om regeltolkning

Framhug ba for øvrig om en ny vurdering av støttebeløpet, og Røkke skrev i et brev tidligere i år at hans klare inntrykk etter samtaler med tilsynet var at det var 2023-prognosen som skulle legges til grunn for utregning av forskuddsstøtten. Det ville gitt 276.000 kroner mer i utbetaling.

I juni kom beskjed om at tilsynet holdt fast på å bruke 2022, det siste året avisa hadde rett til tilskudd, som utgangspunkt for beregning.

– Vi er litt uenige om regeltolkning, men kommer ikke til å gjøre noe mer med det. Vi vil heller at tilsynet skal få jobbe med det de skal enn å håndtere et vell av klager. Østhavet kommer til å klare seg med den framgangsmåten som er meislet ut nå, sier Røkke, som understreker at han opplevde en ryddig og god dialog med Medietilsynet.

Powered by Labrador CMS