Baneheia-aktor: Pressen for tilbakeholden

Kristiansand: Aktor i Baneheiasaken, statsadvokat Edvard Dahl, sa på Sommerkonferansen i Kristiansand lørdag at han var overrasket over at pressen ikke ga leserne en nøktern og skikkelig gjerningsbeskrivelse av drapene. Også Gunnar Bodahl-Johansen ved IJ mente at mediene hadde vært for tilbakeholdne ved dekningen av saken.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Uttalelsene fra statsadvokaten kom på Sommerkonferansen i Kristiansand, der man blant annet drøftet om pressen sviktet sin oppgave under dekningen av Baneheiasaken og sensurerte seg selv for mye. På direkte spørsmål om mediene hadde vært for tilbakeholdne, kom Dahl med nokså åpen kritikk.

Statsadvokaten sa at det forut for rettssaken svirret en rekke rykter i Kristiansand om hvordan drapene var begått, og man kunne reise spørsmål om ikke pressen burde gitt noen flere opplysninger.

- Forut for rettssaken sendte jeg ut en pressemelding, der jeg etter en grundig vurdering fant at jeg ville ta med en nøktern informasjon og en gjerningsbeskrivelse. Men pressen valgte ikke å gjengi de deler av pressemeldingen som inneholdt gjerningsbeskrivelsen. Det overrasket meg. Også under selve hovedforhandlingen unnlot pressen å gi informasjon om hva som faktisk skjedde. For meg var det nokså selvsagt at publikum skulle få tilgang til en korrekt og nøktern informasjon om hendelsene, sa Dahl.

Pressen må ikke være redd for faktum

Statsadvokaten spurte om man skal være redd for å opplyse om faktum.

- Jeg tror ikke pressen skal være redd for faktum, men vanskeligheten er selvsagt hvordan man skal beskrive og presentere faktum. Slik det utviklet seg var det Jorunn Stølan i VG som med en kommentarartikkel ble den eneste som brakte fram faktum, men det var henne alle vendte seg imot og hun ble en slags versting. Det er et tankekors for meg, sa Dahl.

Han mente ellers at pressen «all over» hadde dekket Baneheiasaken på en «bra» måte.

Også Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk hadde merket seg Jorunn Stølans kommentarartikkel og den kritikk artikkelen ble møtt med både i Kristiansand generelt, fra bistandsadvokatene og i pressemiljøene. I artikkelen gjenga Stølan enkelte detaljer fra overgrepene og drapene på jentene.

- Personlig mener jeg reaksjonene var sterkt overdrevet, og at den må forklares på bakgrunn av de sterke følelser som omga saken. Jeg mener Jorunn Stølans kommentar klarte å formidle et inntrykk om hva jentene må ha vært gjennom, men uten å gå for langt, sa han.

Fædrelandsvennen tøff nok

Bodahl-Johansen ble tidlig bedt om å følge rettsreferatene i Fædrelandsvennen, Grimstad Adressetidende, Stavanger Aftenblad, Dagbladet, VG, Aftenposten, Dagsavisen og Nettavisen med tanke på å legge fram en rapport på Sommerkonferansen. Når en tar alle forbehold og bisetninger i betraktning, var likevel hovedinntrykket at Bodahl-Johansen mener at mediene var for tilbakeholdne.

Han var åpenbart heller ikke imponert over dekningen i Fædrelandsvennen, som mange har vært fulle av lovord for. I sitt foredrag sa han at Fædrelandsvennens titler er tøffe og at avisen inviterer leserne til å forestille seg hva som skjedde, i stedet for å fortelle det med rene ord.

Bodahl-Johansen kritiserer også en kommentarartikkel av Fævennens sjefredaktør Finn Holmer Hoven, der det sammenliknes og trekkes linjer til den katolske inkvisisjon og til Auschwitz.

Grense ved «kjønnshår» i Arendal

I debatten var det mye diskusjon om de «grenser» som mediene nærmest hadde fastlagt på forhånd. Sjefredaktør Stein Gauslaa i Agderposten fortalte at hans avis av ressursgrunner inngikk et samarbeid med VG, og at blant annet dette førte til at de nærmest daglig hadde en intern etisk debatt om hva slags stoff som passet hos dem og hva som ikke kunne brukes.

- Det er stor forskjell på en lokalavis og tabloidene i Akersgata. VG tilbød oss en kjempesak om «kjønnshår», og da bestemte vi at det kunne vi ikke bruke.

Gauslaa fikk på pukkelen av flere, og blant annet TV 2s Connie Bentzrud Rasch sa at Gauslaa var «vanvittig feig» som lot tabloidene og TV 2 kjøre de vanskelige og grove sakene, mens de selv skulle tas vel imot på alle dørmatter i Arendal.

Trond Solvang fra TV 2 kritiserte også de mange grensesettingene som var lagt opp på forhånd.

- Vi hadde veldig tøffe arbeidsforhold. Før saken kom opp hadde mange redaktører og sjefer gått ut og forsikret at vi ikke skulle tråkke over noen grenser og at ingen ville ha noen PFU-dom på seg. Likevel synes jeg vi gjorde en god jobb, sa Solvang.

Powered by Labrador CMS