Prosjektleder Roger Bystrøm i samtale med Najim Ahmed (fra venstre), Arnab Das og Partha Guha Roy på utviklingsavdelingen i NTBs kontorer i Oslo. Foto: Glenn Slydal Johansen

Snart vil NTBs nye bilderobot
gjenkjenne personene på Scanpix-bildene

Bruker programmerere fra Bangladesh for å få utviklingstyngde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forrige måned hadde NTB tre utviklere fra Bangladesh på besøk i en uke. De er hyret inn til å jobbe for nyhetsbyrået i hele 2018.

– Vi hadde et akutt behov for flere hender for å få fortgang i et stort bildeprosjekt, sier utviklingsredaktør Geir Terje Ruud i NTB.

Prosjektet de jobber med går under det litt kryptiske navnet SDL2. Det står for Scandinavian Digital Library, og er i praksis en ny motor bygd fra bunnen av for Scanpix' bildesøk.

For å bygge videre på den litt enkle forklaringen, handler prosjektet om å bytte ut dagens motor som er fra 1997.

Ansiktsgjenkjenning

Samtidig baner den nye versjonen vei for sakte men sikkert å øke automatiseringen i bildearbeidet. I dag håndtagger NTB tusenvis av bilder hver måned. Målet er at dette skal skje automatisk i løpet av noen år.

I praksis betyr det blant annet at personer som er avbildet skal bli automatisk gjenkjent og tagget. Her vil NTB kjøpe inn teknologien fra en aktør som spesialiserer seg på ansiktsgjenkjenning, og bygge på toppen av dette for å tilpasse det norske medier.

Selve ansiktsgjenkjennelsesteknologien vil trolig bli levert av en av de internasjonale leverandørene, som Google, Amazon eller Microsoft.

På sikt vil også NTBs fysiske bildearkiv tilbake til 1800-tallet digitaliseres mer effektivt ved hjelp av teknologien.

Geir Terje Ruud

– Vi moderniserer og automatiserer metadatahåndtering, oppsummerer Ruud arbeidet.

Han sier at de helt sikkert må hjelpe systemet en tid fremover, ikke minst fordi Norge er et relativt ukjent område for ansiktsgjenkjennelsesteknologi.

Det nye søket lanseres en gang i løpet av året, og han håper at de første automatiske taggingene også vil skje før nyttår.

– Så skal det skje i stor stil fra 2019 før det blir perfekt kanskje om 5 eller 7 år.

– Så det betyr at om man legger inn et bilde av kong Olav, så vil systemet skjønne at det er ham?

– Ja, så vil det kunne være tvil om at det var kong Olav eller kronprins Haakon. Folk som har like trekk kan skape litt forvirring i ansiktsgjenkjenning.

Facetime

Litt tidligere i sommer, noen timer før NTBs sommerfest har utviklerne Partha Guha Roy, Najim Ahmed og Arnab Das fra Bangladesh noen minutter å avse til Journalisten. Førstnevnte har du kanskje ikke hørt om, men om du bruker NTBs nyhetsapp som ble lansert i vinter, så kjenner du arbeidet hans.

Nå jobber han sammen med kollegene og prosjektleder Roger Bystrøm på bildeprosjektet.

– Det er en webapplikasjon kun for bruk på desktop, og ikke som mobilapp, sier Roy.

Prosjektleder Roger Bystrøm (fra venstre), prosjektsjef utvikling Tor Kristian Flage, Najim Ahmed, Arnab Das og Partha Guha Roy. Foto: Glenn Slydal Johansen

Det var Ruud som gjennom gamle bekjente kom i kontakt med utviklerne som jobber for det norske IT-selskapet Cefalo i Bangladesh. Selskapet har også levert tjenester til Nettavisen og mediekonsernet NHST, som eier Dagens Næringsliv.

Grunnen til at de tre er i Norge, er for å bli bedre kjent med NTB og nyhetsbyråets behov, som de altså for tiden jobber heltid for.

– Det er bedre med tid ansikt-til-ansikt enn over Skype, sier Roy.

– For NTB er det viktig at de føler seg som en del av NTB, sier utviklingsprosjektsjef Tor Kristian Flage.

For NTBs del har bildeprosjektet også en salgsverdi. I dag hoster de bildedatabasen til VG. Med nylanseringen skal de i prinsippet kunne påta seg å hoste bildearkivet til alle norske mediehus.

NTB har flere utviklingsprosjekter på gang. I sommer søker de etter utviklere også i Norge.

– Vi må styrke utviklingsavdelingen med flere og har håp om å finne gode folk, sier Ruud.

Powered by Labrador CMS