Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Det nye internasjonale nettverket for unge nordiske og russiske journalister, New in Journalism, har fullført sin første samling i Helsinki.
– Samlingen gikk over all forventning, og belyste i enda større grad hvor viktig et slikt samarbeid er, sier Daniel Nord, prosjektleder for New in Journalism, til Journalisten.
New in Journalism har som mål å skape en base for nettverksbygging og samarbeid på tvers av de nordiske landegrensene, inkludert Russland, for unge journalister med interesse for internasjonale relasjoner.
– Rørende diskusjon
Etter at Russland invaderte Ukraina i februar, var organisatorene i Barents Press og Nordisk Journalistcenter (NJC) usikre på om de i det hele tatt ville klare å gjennomføre den første samlingen. Etter flere diskusjoner ble det bestemt å kjøre samlingen i Helsinki som planlagt, men uten oppmøte fra de russiske deltagerne. Dette for å verne sikkerheten deres. To russiske foredragsholdere fra Barents Press i Russland og fire russiske unge deltagere deltok likevel digitalt.
– De nordiske deltagerne fikk stilt masse spørsmål til sine russiske journalist-kollegaer, som fortalte om sin situasjon, om hvordan det er å jobbe i uavhengige medier i Russland og om deres fremtid i mediebransjen, sier Nord.
– Det var en rørende og sterk diskusjon, tilføyer han.
Det er tydelig at russiske journalister møter på et todelt problem, forklarer Nord. Utfordringene kommer først og fremst av manglende pressefrihet og at undertrykkelsen fra myndighetene har økt etter Ukraina-krigen startet, men også sanksjonene fra Vesten som isolerer Russland og dets befolkning gir dem utfordringer.
– Det er en vanskelig balanse for de uavhengige journalistene, fordi de får begrensninger fra begge sider.
Annonse
Usikker fremtid
Noen av de russiske deltagerne er journaliststudenter som er i ferd med å fullføre utdanningen. Flere føler de har en svært usikker fremtid og karriere i vente, sier Nord.
– Men det er ekstremt viktig at uavhengige journalister fortsetter sitt arbeid. Vi håper vi klarer å finne måter å støtte dem på, og fortsetter å skape forbindelser på tvers av landegrensene.
New in Journalism skulle etter planen ha minst én samling i Russland i 2022, men denne er blitt kansellert av sikkerhetsgrunner. Nå prøver organisasjonen å planlegge en samling i et land utenfor Norden som er trygg for alle partene, men det er fortsatt usikkert om dette vil være gjennomførbart.
– Modige
I Helsinki var det til sammen ti unge deltagere fra Skandinavia, i tillegg til de fire russiske som deltok digitalt.
Det var kun én norsk deltager som fikk tatt turen denne gangen, uttaler Nord, og påpeker at han håper flere kan komme på neste samling. Deltageren fra Norge var Ivan Larsson. Han fullfører bachelorgraden ved Høyskolen Kristiania denne våren og er ansatt som nyhetsreporter i Dagbladet.
Han skriver til Journalisten:
– Først og fremst vil jeg oppfordre flere norske journalister til å melde seg på de fremtidige samlingene, da det er viktig at flere synspunkter fra norsk presse blir belyst.
Han fortsetter:
– Helsinki-samlingen har virkelig vist meg viktigheten av et internasjonalt samarbeid mellom oss journalister. Det var en sterk og unik opplevelse å ha en direkte dialog med russiske, uavhengige journalister som nå er livredde for å rapportere sannheten, og det er mye fra samtalen jeg vil ta med meg videre.
Han fastslår videre at de russiske journalistene de snakket med var modige som turte å snakke med dem.
– Det var spesielt én setning fra en russiske deltager jeg ikke helt klarer å legge fra meg, og som virkelig har fått meg til å tenke: «Med så mye propaganda og statlig kontrollert informasjon fra alle tenkelige kanter, har det til slutt blitt vanskelig å tenke normalt – selv om jeg vet hva som er sant».
Annonse
Flykter landet
Daglig leder i Barents Press Sverige, Tim Anderson Rask, sier til Journalisten at Ukraina-invasjonen har påvirket prosjektene til Barents Press i stor grad. Ifølge Rask er det 100-200 mediefolk som på ulike måter er involvert i samarbeidsprosjektet.
Med begrensningene som kommer som følge av russisk lov, samt de nye sanksjonene fra Vesten, er det flere russiske journalister som har flyktet moderlandet midlertidig, sier han.
Rask er bekymret for at Nordisk ministerråd har fryst samarbeidet med Russland etter de militære angrepene på Ukraina, og mener uavhengige journalister i Russland trenger støtten mer enn noen gang.
– For meg er dette et veldig rart valg fra ministerrådets side, særlig når til og med myndigheter i Skandinavia nå vurderer å få til media-samarbeid med Russland. Jeg får ikke sagt det nok, men denne situasjonen er alvorlig for russiske journalister, og vi kan ikke la dem stå alene.
– Symbol på ytringsfrihet
Når det gjelder New in Journalism vil nettverketsbyggingen med Russland fortsette, selv om endringer vil være nødvendige for de russiske deltageres sikkerhet. Fokusområdet på samlingene har også endret seg litt, påpeker Rask.
– Et sentralt tema på samlingene skulle handle om klimakrisen i nord. Det er fortsatt brennende aktuelt, men samtidig er det rart å skulle sette søkelys på det når det foregår en krig i Europa, sier han.
Hovedtemaet blir nå i større grad russiske uavhengige journalister, hva som kan gjøres for å hjelpe dem, og hvordan vi kan fortsette å bygge bro og nettverk i Barentsregionen.
– Vi kommer ikke til å gi opp våre russiske kollegaer som prøver så godt de kan å formidle sannheten. De er et symbol på at ytringsfriheten er livsviktig og nøkkelen til demokrati. Disse journalister kjemper hver dag, og uten dem ville Russland hatt en svært mørk fremtid, sier han.
Til opplysning: Ivan Larsson og Journalistens Morgane Fauconnier er begge tredjeårsstudenter i journalistikk ved Høyskolen Kristiania.