I mange år har saker om psykopater vært et gjentakende tema hos VG+. Nye og gamle saker har blitt solgt inn på forsiden til nettavisen, og i ny og ned har enkelte i sosiale medier harselert med det store mangfoldet av slike saker man kan lage.
Klassiske problemstillinger har vært hvordan man kan avsløre en psykopat, eller hvordan man kan håndtere eller leve med dem.
Leder for VG+, Beate Koren, mener det er knyttet til at psykisk helse er et prioritert tema i redaksjonen.
– Vi skriver mange saker om psykisk helse, gjerne knyttet opp mot forskning eller bokutgivelser. Da er psykopati omfattet av det, svarer hun.
Gjennom årene har det blitt en god del saker om psykopater. Så mange har det faktisk blitt at enkelte har laget en egen oversikt over flere av sakene.
Koren viser til at alle saker om psykisk helse blir godt tatt imot av leserne, og innrømmer at saker om psykopati har høye lesertall.
– Det er åpenbart at de treffer. Og det er en del av grunnen til at de til tider kommer tilbake på forsiden vår, sier hun.
Harde innsalg
Psykopati i seg selv er ikke en egen diagnose i psykologi, men er et begrep som ofte brukes for å beskrive personlighetsforstyrrelser med en spesifikk type atferd eller enkelte personlighetstrekk.
Typiske ting kan være at de er egoistiske, manipulerende, kontrollerende og mangler empati. I alle fall ifølge VG+-klassikeren «18 tegn på at partneren din er psykopat».
Spørsmål om destruktive forhold og krevende personlighetstyper er også noe som ofte kommer inn til psykologspaltistene i VG+, ifølge Koren.
– Det forteller oss at det er mange som er opptatt av hva de opplever i ulike relasjoner, både på jobb, i parforhold, blant venner og familie, sier hun.
Selv om vinklingene av VG+-sakene ofte kan oppfattes som tabloide, så mener hun at innholdet er grundig belagt.
– Noen ganger kan det hende at innsalget fremstår hardere enn det egentlig er. Men alle sakene har flere kilder og vi referer til forskning. Det er ment å være en veiledning og en opplysende artikkel, sier Koren.
– Vi ønsker ikke å være med å sykeliggjøre. Men det er åpenbart at mange opplever relasjoner med krevende personlighetstyper. Vi har med disse sakene søkt å belyse hva psykopati handler om. Det er en ganske alvorlig diagnose. Men hva er det egentlig, hva er tegnene og hva kan det ellers være enn psykopati? Hva gjør man i møte med den type mennesker som på mange vis ødelegger relasjoner og livene til folk?
– Hvorfor er saker om psykopati bare pluss-saker?
– Det er fordi journalistikk om psykisk helse er en del av VG+ sin portefølje, svarer hun, og viser til flere temaer som redaksjonen prioriterer bak betalingsmuren:
– På VG+ dekker vi helse, psykisk helse, forbrukersaker, eksklusive intervjuer med kjente navn, vi forteller historier bak nyhetsdrama og sterke historier som forteller noe om samfunnet. Vi forteller om problemstillinger tett på livene til folk.
Solgte inn to år gammel sak
Siden i sommer har ikke VG+ publisert noen nye saker om psykopati, men en del saker oppdateres og selges inn på forsiden på nytt.
– Den største andelen vi har på VG-fronten er nye saker. Men vi rullerer alltid saker fra arkivet med ulike temer. Og vi løfter opp mange hundre, om ikke tusen, forskjellige saker i løpet av ett år, sier Koren.
5. desember oppdaterte de saken «Hjerneforsker: Mange fordeler ved å være psykopat», og publiserte den på forsiden.
Den ble opprinnelig publisert 5. juli 2017.
– Den var kanskje i det eldste laget. Sakene vi publiserer er stort sett ikke mer enn to år gamle. Og vi vil alltid gå gjennom innholdet og oppdatere hvis nødvendig, sier Koren.
Dagbladet med flere saker i høst
Mens VG+ har roet ned publisering av ny saker om psykopater, så har Dagbladet Pluss hatt flere saker de siste månedene. Bare siden oktober har de laget «Skjulte tegn: Avslør en psykopat», «Slik avslører du en kvinnelig psykopat» og «Slik takler du kollegaen med psykopatiske trekk».
Men magasinredaktør Karine Østtveit avviser at det er blitt et stort tema i redaksjonen.
– I år har vi hatt fire saker om hvordan man kan håndtere mennesker med psykopatiske trekk, men publisert totalt 3000 saker. Det er en tilfeldighet at det har kommet så tett på i høst, sier Østtveit til Journalisten.
Hun viser til at også to av de fire sakene er fra samarbeidsavisen Expressen, og at de har skrevet betydelig flere saker om tema som norsk barnevern – og nesten ti ganger så mange teateranmeldelser
Saker om psykopater er likevel relevant for Dagbladet. Akkurat som VG+ viser hun til at psykopati faller under temaet psykisk helse.
– Dagbladet driver med tabloid journalistikk og vi når store deler av befolkningen hver eneste dag. Vi skriver jo for hele befolkningen. Ett av mange forskjellige tema som folk interesserer seg for er psykisk helse, sier Østtveit.
– Personlighetsforstyrrelser som psykopatiske trekk vil ofte påvirke andre mennesker, og tematikken berøres derfor også innenfor redaksjonelle stolper som samliv og arbeidsliv, fortsetter hun.
– Ekstrem interesse
Sakene om psykopatene har flere ganger etter publisering blitt solgt inn på forsiden av Dagbladet. Magasinredaktøren vil ikke kommentere salgstall verken spesifikt eller omtrentlig.
– Så det vil ikke komme en bølge av saker om psykopater det neste året?
– Nøyaktig hva vi skriver om de neste månedene kan jeg ikke si, det vil jo avhenge av nyhetsbildet. Til nå har ikke saker om personer med psykopatiske trekk vært et viktig felt for oss, sier hun.
– Har dere fått noen tilbakemeldinger fra lesere som har avslørt psykopater etter å ha lest Dagbladet?
– Ikke som jeg vet om. Det er sjeldent vi får den type tilbakemeldinger. Vi har heller ikke fått tilbakemeldinger fra folk som er kjempefornøyd med førjulsmiddagen, etter å ha lest den grundige pinnekjøttesten vår.
VG+-leder Beate Koren har heller ikke fått slike tilbakemeldinger.
– Ikke direkte, nei. Men vi har skrevet saker om mennesker som har levd tett på personer som er destruktive. Vi får også en del spørsmål til våre spaltister om det, sier hun.
– Kommer vi til å se flere saker fra VG+ om psykopati?
– Det kan godt hende. Men vi har ingen planer for øyeblikket. Det kan være hvis det blir aktualisert gjennom forskning eller noe nytt som skjer på feltet. Det vil komme historier som går inn på det temaet.