I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.
Paal Svendsen er nettredaktør for utdanningsnytt.no
Her kan du lese flere Morgenrutinen.
– Kaffe eller te?
– Kaffe. Kun om morgenen, og det må være med melk eller fløte. Jeg har nok ikke blitt voksen ennå.
– Hva har du på nattbordet?
– Mobillader, et glass vann og en Kindle jeg fikk i julegave av samboeren min. Jeg har lastet ned mange spennende bøker, men bare lest én av dem. Det er min dårlige samvittighet – at jeg ikke er flinkere til å legge vekk mobilen å dra opp en bok når jeg har et ledig øyeblikk.
– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?
– Etter å ha lest denne spalten en tid, skjønner jeg at jeg er som de fleste andre journalister: tankene er i gang stort sett med det samme gluggene åpnes. Hvordan gikk gårdagen? Hva har vi i dag? Hva skal på front og deles fra morran av? Hva skal når? Og så danne seg et bilde av hva som skjer som vår del av dybdepressen bør dekke.
– Jeg starter på Google Analytics, så NTB-feeden, NRK, Aftenposten, VG, lokalavisene i Lofoten, Journalisten, Medier24 og Frifagbevegelse – ja og så BBCs Arsenal-side. I helgene hender det jeg leser Live Science og Wired.com.
– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?
– «Her legges grunnsteinen for Lofotens nye storflyplass på Leknes». Ble den for lang, kanskje? «Korona-vaksinen er her», hadde vært veldig ålreit. Men gjerne den første som en god sak nr. 2.
– Hva er ditt beste tips for å finne gode saker?
– Postjournalene er gull, både lokalt og nasjonalt. Og selvsagt det å snakke med folk. Spørre «hva skjer ellers om dagen?». Vi finner også gode historier når lærere i skole og barnehage kommenterer på lærergruppene på Facebook.
– Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?
– Ingenting som jeg umiddelbart kommer på, men som lokaljournalist har jeg garantert levert flere altfor tynne saker basert på korte brev i postjournalene. De har vel blitt publisert fordi desken ikke hadde tid eller ork til å mase.
– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?
– For å bli litt personlig kunne jeg tenkt meg til og hatt Phil Collins for meg selv et par timer og gått gjennom hva som ligger til grunn for noen av hans beste låter.
– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?
– Jeg jobber raskt og nøye. Å dekke hendelsesnyheter fra minutt til minutt synes jeg er veldig spennende. Jeg fikk min ilddåp da jeg som relativt fersk deskjournalist skulle på vakt ettermiddagen 11. september 2001. Som nettredaktør er det spennende å identifisere lesergrupper, og hvem som vil ha hva, og når. Det er én av suksessene til utdanningsnytt.no.
– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?
– Jeg deler gjerne det flaueste. Det var da jeg skulle intervjue Espen Thoresen etter et stand up-show på Leknes i Lofoten våren 2002. Som lokaljournalist var jeg ikke vant med å intervjue kjente fjes, så det må ha kortslutta litt oppi toppen. De 4–5 siste spørsmålene i intervjuet handlet om «Nissene på låven» fra jula 2001 og den suksessen der... Bare at dét var Espen Eckbo. Ikke Espen Thoresen, som jeg hadde snakket med. Det kom jeg på i bilen på vei hjem. Tror jeg stanget hodet i rattet 20 ganger.
– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?
– Mange av longread-sakene vi ser fra tid til annen er virkelig inspirerende, og godt og logisk oppbygget. Jeg husker spesielt historien om Glassjenta fra Stavanger Aftenblad.
– Og ikke minst vår egen sak om Jakten på X-klassen, skrevet av Kari Oliv Vedvik. Det er et eksempel på kildearbeid på øverste hylle.
– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?
– Det er mye svært godt stoff i Fagpressen som ikke når ut og får den oppmerksomheten det fortjener, men nå som digital nullmoms endelig er på plass kan det bli frigjort ressurser til mer digital jobbing, også i de små redaksjonene.
– Utfordringen i min hverdag er å få vår lesergruppe til å ha utdanningsnytt.no langt framme i pannebrasken. For noen er vi startside i nettleseren, men for mange er vi et sted de dropper innom, leser én sak og går videre – kanskje etter et Google-søk eller en Facebook-post.
– Hvordan vi kan få det tallet til å doble eller tredoble seg, er noe av den pågående utfordringen.
– Hva kan journalister og mediehus gjøre for å bedre tilliten til de redaksjonelle mediene?
– Ved å sørge for å ha stien sin ren og å vite at man har drøftet alle etiske problemstillinger grundig før publisering, og med flere. Ikke bare redaktøren. Bruk kolleger også.
– Så hører jeg jo av venner og bekjente som ikke jobber i media at de stadig irriterer seg over click bait, eller klikk-horeri på godt nordnorsk.
– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?
– Det timelange intervjuet på Fox News av journalist Chris Wallace med USAs president Donald Trump i juli, satte meg helt ut. Presidenten høres ut som en sånn noenlunde oppegående 14-åring. Han fikk nok for lite kjærlighet og satt altfor lite på fanget da han var barn.
– Jeg anbefaler varmt miniserien «Donald Trump – Den amerikanske drømmen» på Netflix.
– Når logger du av for kvelden?
– Det er ikke så enkelt med hjemmekontor og en PC som er i synsfeltet hele tiden, og en mobil som synker og plinger. Jeg prøver å skru av ved middagstider en time eller to, men må på igjen før det er kveld for å sjekke siste nytt. Sånn er det bare.