Resett-redaktør Helge Lurås, her under Arendalsuka 2019.

Resett inne med fire andre medier: Deltar på Ytringsfrihets-kommisjonens møte med mediebransjen

Helge Lurås klar for å framføre innspill.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når Ytringsfrihetskommisjonen holder innspillsmøte for mediebransjen om en drøy uke, er den stadig kontroversielle nettavisa Resett blant et lite knippe medier som får taletid under seansen.

kommisjonens nettsider viser programmet for møtet, som avholdes på Pressens hus i Oslo, at Resett er blant fem norske medier som får framføre innspill til kommisjonen.

De andre er TV 2, Klar Tale, NTB og NRK, i tillegg til en rekke presseorganisasjoner.

Lurås deltar

Resett-redaktør Helge Lurås opplyser til Journalisten at han selv skal delta på møtet.

– Jeg mener det er riktig av Ytringsfrihetskommisjonen å invitere Resett fordi vi nettopp er en plattform for folk og meninger som er, eller oppfatter seg som, marginalisert av de tradisjonelle mediene, skriver Lurås i en e-post.

Kommisjonsleder Kjersti Løken Stavrum forteller til Journalisten om hvorfor Resett er invitert:

– Vi er en kommisjon som skal kartlegge vilkårene for ytringsfriheten. Resett er en kontroversiell medieaktør som det stadig er oppmerksomhet rundt. Derfor er de invitert inn så vi kan høre deres refleksjoner opp mot vårt mandat, og så vi også kan stille noen spørsmål, sier Stavrum.

– Kunne vært andre

Kommisjonen er nedsatt med et mandat om å gjennomgå ytringsfrihetens stilling i Norge, og med oppgaver som å beskrive og vurdere status for ytringsfriheten, inkludert utviklingen over tid og sannsynlige trender og kommende utvikling.

Blant oppgavene er også å «innhente og inkludere ulike gruppers erfaringer og synspunkter i arbeidet».

– Var det noen spesiell grunn til at det ble akkurat Resett, foran andre norske «alternative medier»?

– Nei, det kunne vært andre, men det ble Resett, sier Stavrum.

Hun påpeker imidlertid at Resett ikke er medlem av medieorganisasjonene:

– Det gjør dem til en relevant aktør i denne sammenheng, siden medieorganisasjonene er godt representert og snakker på vegne av mange av de andre.

Invitasjoner har skapt bråk

Kommisjonen har stått i midten av et oppildnet ordskifte med mange forgreininger denne sommeren. Noe som skapte reaksjoner var invitasjonen av mannen bak den omdiskuterte profilen «Sløseriombudsmannen» til innspillsmøtet for kunstfeltet.

– Resett er ett av fem medier som får delta i møtet med mediebransjen. Burde eksempelvis et venstresidemedium også vært inkludert, for balansens skyld?

– Vi skulle gjerne snakket og hørt fra mange, mange flere. Vi har snakket med nærmere 200 aktører, og vi har blitt kritisert for noen av de vi har valgt å snakke med. En vel så rimelig kritikk kunne vært at vi burde snakket med mange flere. Der vil vi komme til kort, sier kommisjonslederen.

Hun avviser at invitasjonen til Resett er noen legitimering fra kommisjonens side.

– Det kan ikke ligge en legitimering fra kommisjonen til folk vi snakker med. Vi er ytringsfrihetskommisjonen. En diskusjon om legitimering et er et sidespor, avslutter Stavrum.

Resett får sine tilmålte fem minutter taletid mot slutten av det timeslange møtet torsdag 26. august.

Powered by Labrador CMS