Nils E. Øy. Foto: Birgit Dannenberg

Nå skal det skrives bøker

Nils Øy får stipend fra Pressens Faglitteraturfond. Se hvem som har fått støtte her.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Generalsekretæren i Norsk Redaktørforening er ikke fremmed for å få sine tanker på trykk mellom to stive permer. Nils Øy anslår at han har skrevet rundt tjue bøker, dersom man regner med lokalhistorie og lommehefter. I løpet av 2012 har han to nye hakk i bokhylla.

Kommenterer loven

Ifølge en melding fra Pressens Faglitteraturfond har Øy mottatt to av fem stipender som deles ut i år. Han har fått tre måneder med lønn for å skrive boken “Medierett for journalister”, og to månedslønner til å skrive “Kommentarbok til Offentlighetsloven”.

Den siste kan bli ganske interessant, for Øy mener at loven er for komplisert og er ikke fornøyd med den.

– Men boken skal handle om hvordan den faktisk ble. Vi har hatt den i to år nå, og allerede er det kommet mange klagesaker som illustrerer hvordan den virker på godt og vondt, sier han.

Hektisk år

Kommentarboken skal leveres til forlaget i løpet av høsten mens boken om medierett skal leveres til forlaget på vårparten. For det meste vil Øy arbeide deltid som generalsekretær, men i noen perioder vil han ta seg helt fri for å fokusere på bøkene.

Uansett har han allerede en hel del av grunnlaget klart etter å ha skrevet kronikker, forelesningmateriale og lignende på de to temaene. Behovet for en bok om medierett mener han absolutt er til stede.

– Kompetansen på området er blandet, men det har bedret seg kraftig i de årene jeg har vært aktiv. Da jeg begynte i bransjen var kunnskapen dårlig, sier Øy.

Innsyn

I boken vil han skape et oversiktsbilde på medierettstemaet for journalister og redaktører. Det er særlig på innsynsfeltet og publisering han vil fokusere, mens økonomi og eierskap vil få mindre plass. Det redaksjonelle aspektet vil klart utgjøre hovedinnholdet i boken.

– Jeg har sett et behov for dette lenge, særlig gjennom undervisningen jeg gir på feltet ved Høgskolen i Volda og Høgskolen i Oslo og Akershus. Der har det vært et savn, og så mente jeg det var på tide å gjøre noe med det nå.

Den krevende journalistikken

Blant de øvrige stipendmottakerne er NJs Trond Idås, som skriver om “Journalist på krevende oppdrag”. Idås har fått tre måneders lønn og 16.500 kroner til å dekke utgifter for å skrive håndbok for journalister om å dekke ulykker, kriser og katastrofer.

– Målet er å lære bort metoder til å mestre oppdrag som er krevende journalistisk og mentalt, slik at man kan komme styrket ut av det.

Håndboken skal leveres i løpet av 2011 og vil bestå av blant annet resultat av undersøkelse Idås har gjennomført, samt intervjuer med journalister som har jobbet med rettssaker som Alvdal-overgrepene og Baneheia-drapene eller tsunamien. Han har også intervjuet journalister som rykker ut på trafikkulykker.

– Det er hverdagskatastrofene jeg er mest opptatt av. Det er det flest er ute og dekker. Og mange av dem jeg har snakket med forteller om sterke opplevelser.

Miljø og økonomi

I tillegg til Øy og Idås har fagpressens Berit Nyman mottatt stipend. Hun har fått innvilget tre måneders lønn og 15.000 krone til utgifter for å skrive “Håndbok i økonomistyring for redaktører.

Historiker Roy Krøvel har fått lønn i ti uker til å skrive boken “Verden der ute. Miljø- og utviklingsjournalistikk.

Powered by Labrador CMS