Foto: TV 2

Et problemfritt fotball-VM

Nesten halvannen million så ekstraomgangene i VM-finalen i fotball på TV 2 søndag. Et veldig vellykket VM, oppsummerer TV 2-sjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– På forhånd fryktet vi sikkerhetsproblemer og kriminalitet. Men den frykten vi hadde viste seg heldigvis som helt ubegrunnet. Sør-Afrika har levert et flott VM, og vårt arbeid har forløpt helt problemfritt, konkluderer kanalens sportsredaktør Bjørn Taalesen dagen etter at Afrikas første fotball-VM er over.

Han forteller at TV 2-medarbeidere som har reist rundt om i landet, alle ble overveldet over den gjestfriheten de møtte og hvor smertefritt alt gikk.

– Fotball-VM ga Sør-Afrika en sjanse til å vise verden hva de kunne, og den sjansen tok de godt vare på!

Fornøyd med TV 2

Mandag kveld satte TV 2s sportsredaktør seg på flyet hjem fra Sør-Afrika, etter ti dager med tre kamper (begge semifinalene pluss selve finalen) der nede. Første del av VM så han, i likhet med de aller fleste nordmenn, på TV her hjemme.

– Jeg er veldig godt fornøyd med TV 2s dekning, både fra Sør-Afrika og fra Kontraskjæret. Det viste et godt journalistisk håndverk og det viste at det går an å dele ressurser mellom to steder uten at kvaliteten svekkes. Men samtidig som vi er storfornøyde, har det vært beintøft, sier Taalesen og peker spesielt på den siste uka.

– Med daglige sendinger fra Tour de France, to runder i eliteserien og sluttspillet i Fotball-VM har den siste uka vært den tøffeste i TV 2-sportens historie. Den har på en og samme gang vært den verste og den beste vi har opplevd.

Fikk ny konkurrent

Da tv-rettighetene til fotball-VM opprinnelig ble fordelt skulle NRK og TV 2 dele på arrangementet. Men OL og Eurovision Song Contest førte til at NRK måtte trekke seg, og TV 2 hadde ikke råd til å kjøpe ut NRK. Resultatet ble at Viasat 4 kom inn som ny konkurrent og samarbeidspartner i fotball-VM.

– Jeg har ingen tall, men det er klart at TV 2s reklameinntekter fra VM ble mindre da vi måtte dele kaka med Viasat 4. En viktigere konsekvens på sikt er likevel at fotball-VM kan ha bidratt til å etablere Viasat 4 i markedet på en måte de aldri ville klart uten denne tv-dekningen. Men når det først er sagt så er det også viktig å si at samarbeidet med Viasat 4 fungerte veldig godt, sier Taalesen.

Mye reklame

Hvor mye Fotball-VM har kostet TV 2 vil han ikke ut med, utover det konstaterende ”det kostet mye”.

– Men jeg tror uansett at mesterskapet har vært bra for TV 2, og vi har praktisk talt vært utsolgt for reklame, forteller Bjørn Taalesen.

At det har vært ”praktisk talt utsolgt” har også ført til kritikk av TV 2. Ikke minst fordi analysene og høydepunktene som kanalen så kjekt lovte å bringe i pausen, i realiteten begrenset seg til om lag ett minutt. Resten av pausen gikk med til reklame.

Den kritikken, som ble stort slått opp i VG, er det ene ved VM Taalesen er direkte misfornøyd med. Han peker på at TV 2 sendte alle sine kamper på gratiskanaler, og at de store rettighetskostnadene derfor i sin helhet måtte finansieres ved reklame.

– Og står valget mellom å se kampene gratis eller å betale for å gi plass til tre minutter ekstra analyse i pausene, så er jeg ganske overbevist om at de aller fleste ville velge gratisvarianten med reklame.

Masete kommentatorer

– Det er også kommet kritikk av kanalens fotballkommentatorer. Mange har sagt at de er så masete og høydramatiske at de heller skrur over på Sverige?

– Hva som er best blir synsing, men det er nok riktig å si at Norge og Sverige har to ulike kulturer når det gjelder sportskommentatorer. Svenskene er gjerne mer dempet, mens norske kommentatorer har en mer entusiastisk stil. Med de høye seertallene vi hadde på VM, tror jeg likevel at de misfornøyde ikke er så altfor mange, sier Taalesen, som skal jobbe en uke etter hjemkomst fra Sør-Afrika.

– Hvordan påvirker sommeren dine medievaner?

– Når det gjelder aviser tror jeg endringen er liten, men når det gjelder TV-seeing blir mønsteret et helt annet. Dels ser jeg TV på tidspunkt jeg ikke gjør ellers i året, og dels ser jeg mye mer TV på PC om sommeren. Det er deilig å kunne ta med laptopen ut på terrassen og se TV der, og nå som jeg har skaffet meg en iPad i Sør-Afrika gleder jeg meg til å se TV på den, sier Bjørn Taalesen, som skal jobbe ut denne uka, før han tar ferie.

– Da skal jeg, sammen med familien, debutere som rorbuturist i Lofoten. Jeg gleder meg og tror det blir en fin kontrast til ukene i Sør-Afrika!

Powered by Labrador CMS