Frontsjef Lars Kristian Tranøy, breaking-sjef Robert Simsø og nyhetssjef Christian Brændshøi diskuterer koronatitler på VG-fronten.Alle foto: Kristine Lindebø
Eget koronastudio og egen koronaspesial: Hele VGs breaking-avdeling jobber med dekninga av viruset
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Det er ikke et mål for oss i seg selv å være foran helsemyndighetene, men for oss er det ikke tilfredsstillende å oppdatere et tall én gang i døgnet.
Annonse
Tallet Robert Simsø snakker om er ikke hvilket som helst tall. Det er det mest oppdaterte tallet på koronasmittede i Norge, som har skaffet VG «en vanvittig økning» i trafikken de siste dagene, ifølge Simsø.
Ikke bare tallet så klart, men tallet har fått en sentral plass i VGs kontinuerlige nyhetsdekning av koronaviruset, minutt for minutt.
– Dette kommer til å påvirke Norge og verdenssamfunnet i lang, lang tid. Da skal vi være best på det, sier Simsø til Journalisten, når vi besøker VG onsdag denne uka.
– Aldri sett liknende
Han leder VGs «breaking»-avdeling, og har en hektisk dag foran seg denne dagen også. Det er en dag som hadde blitt nyhetstung uansett, med blant annet amerikansk valgkamp, Jan Teigens begravelse, Trine Skei Grandes avgang, væpna ran i Oslo og Harvey Weinsteins dom.
– Men alle på huset forstår at korona er viktig. Selv saker som ligger lenger nede på sida blir godt lest. Vi har aldri sett liknende.
På den digitale tavla bak ham peker pilene rett oppover. De fem mest leste sakene akkurat nå er koronarelaterte, og den aller mest leste ligger og lurer tett opp under 3000. Simsø anslår en trafikkvekst på 30 til 40 prosent, fra et allerede «meget høyt nivå».
– Vi ser at det er enorm interesse, men spesielt for de faktaorienterte sakene. Det er viktig for oss at leserne kommer til VG for å få informasjon. Ofte velger vi bort titler som går klikkmessig bedre fordi vi er opptatt at den skal være faktuell, sier han.
Annonse
– Adrenalin hele veien
Nå jobber alle de 32 journalistene i breaking-avdelinga med kontinuerlig koronadekning, og legger sin stolthet i å ha det mest oppdaterte tallet på antall smitta i Norge.
– Det er litt av en jobb å kartlegge alt, sier journalist Yasmin Sfrintzeris, som har tallansvaret blant journalistene som er på jobb denne dagen.
Foran seg har hun tellesystemet som kollegaene Sondre Nilsen og Oda Leraan Skjetne har utvikla – de samme hodene som stod bak VGs avanserte valgomat, der tusenvis av lokalpolitikere bidro.
Her føres hvert enkelt smittetilfelle inn fortløpende, med kommune, fylke, smittekilde og alvorlighetsgrad. Tilfellene finner hun på kommunenes hjemmesider, i lokalaviser og all informasjon faktasjekkes og dobbeltsjekkes før tallet oppdateres på VG.no.
– Det er adrenalin hele veien – nyhet på nyhet på nyhet, så det er vanskelig å gå hjem, sier Sfrintzeris.
Når Journalisten er innom har VG registrert 124 flere smittede enn det tallet Folkehelseinstituttet gikk ut med dagen før.
– Det går mye tid til det, men jeg får pressa ut et par saker her og der også. Det er enklere å få folk til å fortelle når de ser at vi er så på.
Ser på det som folkeopplysning
«Derfor har VG høyere tall» skriver VG i sin korona-spesial, og forklarer at VG oppdaterer oversikten fortløpende når ulike kommuner eller lokalaviser melder om nye tilfeller. Dette gjør de manuelt. FHI på sin side oppdaterer tallet én gang om dagen.
– Så lenge vi vet dette tallet, og har det bekrefta, så er det informasjon vi føler vi må gå ut med. Vi ser på dette som folkeopplysning. Vi håper jo at folk skal gå til oss for informasjon – og det ser vi at de gjør, sier Simsø.
I tillegg til korona-spesialen, har VG Direkte fått et eget korona-studio, som breaking-avdelinga kontinuerlig oppdaterer. Dagen før ble alle rekorder knust, og denne dagen ser allerede ut til å slå gårsdagen.
Annonse
Korona i alle avdelinger
Mens tallene fortsetter å stige, både smittetall, og lesertall, samles VGs avdelingsledere til morgenmøte, etterfulgt av et eget koronamøte.
Her blir det også litt selvskryt, og det spøkes om at de egentlig burde sitte én meter i fra hverandre. Eller var det to?
Det meste dreier seg om koronaviruset, i samtlige avdelinger. Kommuner med manglende beredskap, arrangementer som blir avlyst, stenging av skoler, anbefaling om hjemmekontor for alle som kan, medisiner som kan virke hvis man blir smitta.
– Det er et spørsmål om vi har tatt ut den kritikken fra i går om manglende tiltak? spør Runa Victoria Engen, som har reportasjelederansvar for korona-dekninga.
– Nei, vi har ikke tatt ut det ordentlig. Vi har omtalt det, men ikke tatt det ut ordentlig, så det må vi prioritere, svarer Simsø.
– Som en sakte tsunami
At det er så mye tilgjengelig informasjon, så mange lesere og så stort informasjonsbehov om en enkeltsak, er også en uvant situasjon.
– Det kommer så mye informasjon at selv ting som ble sagt på pressekonferansen i går, kan vi lage saker på i dag. Det skjer jo aldri ellers, sier Simsø.
Ved breaking-langbordet jobber frontsjef Lars Kristian Tranøy nettopp med å fronte en sak om kritikken fra dagen før, om manglende tiltak.
– «Kjør med halvfulle busser», det kunne vært én tittel?
Simsø står bak ham og nikker. Den, og to andre titler får prøve seg, men sitatet fra Ullevål-sjefen «Jeg tror ikke folk innser alvoret» vinner flest lesere i AB-testinga, og velges etter få minutter som eneste tittel. Det var også denne Tranøy på forhånd hadde tippa.
– Han er en menneskelig AB-test, sier nyhetssjef Christian Brændshøi om frontsjef Tranøy.
Bortsett fra 22. juli, og kanskje noen andre terrorangrep, kan ingen av dem huske en nyhetssak som har vært like stor som denne. Men viruset var jo heller ingen umiddelbar hendelse som skjedde brått og uventa, og er derfor annerledes.
– Det er som en sakte tsunami som vi etter hvert forstår omfanget av, sier Brændshøi.