Klubbleder Grethe Brandsø i NTB mener frilansere selvsagt skal likebehandles med ansatte. Arkivfoto: Marianne Løvland

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor frilansere skal ha dårligere betalt enn ansatte

NJ-klubben i NTB støtter NJ frilans.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Både frilansere og fast ansatte er best tjent med at frilansere honoreres i tråd med Norsk Journalistlags (NJ) rammeavtale for frilansere, sier leder i NJs redaksjonsklubb i NTB, Grethe Brandsø.

NTB-klubben støtter Brian Cliff Olgin og NJ frilans' krav om anstendig lønn til frilansere, som Olgyin skrev om i innlegget «Vil dere ha bedre nyhetsbilder, NTB? Betal noen for å være der når det smeller!»

På samme måte som at vikarer likebehandles, skal selvsagt også frilansere likebehandles, mener Brandsø:

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor frilansere skal ha dårligere betalt enn ansatte.

Brian Cliff Olguin i NJ frilans krever skikkelig betaling til NTBs frilansere. Foto: Kristine Lindebø

Uheldig også for fast ansatte

Olguin er nestleder i NJ frilans, og skriver i innlegget at NTBs honorar for selvstendig næringsdrivende frilansfotografer er under halvparten av det NJ anbefaler. Han regner seg fram til at NTB-satsen gir en disponibel årslønn på mellom 152.103 og 227.000 kroner, etter alle utgifter en selvstendig næringsdrivende har er trukket ifra.

Klubbleder Brandsø er enig i at det også går ut over fast ansatte om frilanseres honorarer er for lave.

– Det er ikke heldig om det er billigere å bruke frilansere enn å ha fast ansatte, det sier seg selv. Vi ønsker jo at folk skal ha fast jobb, om de selv ønsker det. Det er det den norske modellen er tufta på, sier hun, og sier seg enig i det frilansjournalist Alf Bergin skriver i sitt støtteinnlegg til Brian Cliff Olguin:

– Hvis det er slik at det er billigere å bruke frilansere, er jeg enig i at dette er sosial dumping. Sånn skal det ikke være.

Leder for visuell kommunikasjon i NTB, Christina Dorthellinger Nygaard. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Uenig i regnemåten

Leder for visuell kommunikasjon i NTB, Christina Dorthellinger Nygaard, er uenig i at NTB driver sosial dumping, men er heller ikke enig i hvordan NJ har regnet ut frilanssatsene, som kom i forlengelsen av rammeavtalen. Ifølge disse skal en fotograf med ti års ansiennitet ha 6.105 kroner for en dagvakt.

Innbakt i satsene er også ufakturerbar tid, som for eksempel kundemøter, føre regnskap, sende fakturaer, planlegging av reportasjeturer, sjekke potensielle saker, pitche ideer, oppdatere nettsider, forhandling, tid på kurs og sykt barn.

Ifølge NJ er dette den samme andelen som brukes i bransjer journalister kan sammenlikne seg med, samt av frilanskolleger i Sverige, men oppdrag av NTBs karakter er stort sett rykkesaker, forteller Nygaard.

– Frilansere får selvsagt tid til å forberede seg, og får betalt for det. Vi vil betale frilanserne for oppdraget de gjør, men ikke for timene de ikke jobber for oss, som for eksempel når de fakturerer, sier hun.

– Vil bli oppjustert

Nygaard understreker at NTBs satser ble justert opp med 15 prosent i fjor, noe hun mener er ganske mye. Hun påpeker også at frilansere som jobber to til tre timer, får betalt for en full dag, men er likevel enig i at satsene ennå kan justeres opp.

– Jeg kan være enig i at 2.730 kroner er i laveste laget, og vi skal fortsette å se på dette. Satsene vil bli justert opp ytterligere.

– Vi de bli på nivå med VG, eller noen av de andre store mediehusene?

– NTB har ikke samme finansieringsmodell som VG, og vi vil aldri kunne bli verken lønnsledende, eller frilanshonorar-ledende, sier hun.

Powered by Labrador CMS