BT revurderer trainee-ordningen
Redaksjonsklubben i Bergens Tidende vil på ny vurdere trainee-ordningen i mediehuset etter at de og VG fikk voldsom kritikk på landsstyremøtet i NJ mandag.
Landsstyret i Norsk Journalistlag var så godt som unisont i sin kritikk av traineeordningene i VG og Bergens Tidende, da man mandag drøftet arbeidsmarked og jobbutrygghet for journalister. Klubblederne Kjetil Stormark (VG) og Rune Valderhaug (BT) fikk så sterk kritikk for å ha gått med på ordningene at NJs generalsekretær Jahn-Arne Olsen i en sluttreplikk måtte formane landsstyret om ikke å gå til brodermord. Olsen mente imidlertid at det var riktig med en åpen og saklig dialog og diskusjon om saken.
Bergens Tidendes klubbleder sa på slutten av møtet at han tok den samstemmige kritikken alvorlig og ville gå en runde med sitt eget klubbstyre om saken. Til Journalisten etter møtet sa Valderhaug at verken han eller andre i BT har noe ønske om å ligge på tvers med NJs landsstyre i en slik sak, og at de hele tiden hadde vært skeptiske til trainee-ordningen. Nå vil de se på saken en gang til, og dersom klubben endrer syn, vil det ikke bli noen ny trainee-ordning i BT.
- Kan forsvares
- Landsstyrets debatt var grei, men jeg vil ikke ha sittende på meg at klubben i BT skal ha hjulpet avisens arbeidsgiverne til å unngå faste ansettelser, sier Valderhaug, som for øvrig har meget lang fartstid som tillitsvalgt og landsstyremedlem i NJ.
- Vi synes at ordningen både hos oss og i VG kan forsvares. Vi har valgt å legge avgjørende vekt på hensynet til unge, nyutdannede journalister som ønsker å komme inn på jobbmarkedet i en situasjon, der avisens ledelse kategorisk avviser å opprette flere, nye stillinger, sier Valderhaug.
Proteksjonistiske dinosaurer
Fra VGs side blir den voldsomme kritikken fra landsstyret møtt med undring. Både klubbleder Kjetil Stormark og landsstyremedlem Audun Solberg ga uttrykk for at trainee-ordningen i VG var fullt ut akseptabel og positiv. De undret seg også over at NJ-ledelsen i så stor grad engasjerer seg i denne saken, mens de ikke har reagert på bruk av prosjektstillinger i Dagbladet, NRK og andre steder.
Kjetil Stormark ga da også NJ-ledelsen en ganske klar attest:
- NJ bør passe seg så de ikke framstår som proteksjonistiske dinosaurer som bare verner om rettighetene til de journalistene som er så heldige at de er kommet inn i varmen, sa han.
Kjønnsbalanse
Han understreket også at VG-ordningen var sterkt motivert av et ønske om bedre kjønnsbalanse i redaksjonen, men fikk ingen tilslutning for det synet i landsstyret.
NJ-leder Ann-Magrit Austenå svarte i et meget bestemt innlegg at bedre kjønnsbalanse får man ved å ansette kvinner, ikke ved å innføre et ekstra åtte måneders treningskurs for kvinner som allerede er fullt utdannet ved landets fremste utdanningssteder for journalister.
Opp på landsmøtet
Spørsmålet om traineestillinger kommer til å bli en viktig diskusjonssak utover vinteren og våren, og vil ventelig komme opp i full bredde på NJs landsmøte i mai. Bakgrunnen er, som både NJ-leder Austenå, nestleder Elin Floberghagen og generalsekretær Jahn-Arne Olsen påpekte, at hovedproblemet på jobbmarkedet nå er mangelen på nye, faste stillinger, og arbeidsgivernes press for å benytte stadig flere, midlertidige ansettelsesforhold. Etter at NJ ved årets tariffoppgjør faktisk fikk et gjennombrudd for å likestille faste og midlertidig ansatte, synes nå arbeidsgivernes fokus å være flyttet til vikariater og prosjektstillinger.
I tråd med kritikk fra blant annet VGs klubbleder og landsstyremedlem vil ansettelsesforhold bli tatt opp i full bredde. Bruk av prosjektstillinger i Dagbladet (Søndag) og andre eksempler vil også bli trukket inn.