Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Som frilanser kan du ofte stå ganske alene. Den ene dagen kan du føle deg som en superhelt, den neste dagen helt udugelig, sier frilansjournalist Christina Skreiberg.
Annonse
I dag, fredag, slipper hun og Hanna von Bergen de tre første episodene avpodcasten Frilanslivet. Den ukentlige podcasten skal styrke frilanserne, gi inspirasjon og faglig påfyll til alle som jobber selvstendig innen kreative yrker.
– For oss er det fantastisk om vi kan nå ut til så mange som mulig. Journalister er jo gjerne nysgjerrige og opptatt av historier, så vi håper mange vil høre på, sier Skreiberg.
Jobbet siden juni
Som frilanser kan du ofte stå ganske alene. Den ene dagen kan du føle deg som en superhelt, den neste dagen helt udugelig
Frilansjournalist og podcastskaper Christina Skreiberg
Hun har vært frilansjournalist i tolv år, mens von Bergen har tre år bak seg som frilans prosjektleder, musiker og kulturarrangør. De håper Frilanslivet vil bidra til å løfte frilansere og gjøre at de står mer rakrygget i arbeidslivet, gjennom temaer som nettverksbygging, regnskapsføring, leting etter inspirasjon og motivasjon, med mer.
– Drømmen vår er vel at frilansere ikke skal stå svakere enn andre, sier von Bergen.
De to podcastskaperne ble først kjent gjennom Pecha Kucha Night Oslo, der de begge har jobbet. Journalisten møter dem på Java kaffebar på St. Hanshaugen i Oslo, hvor de også satt første gang de snakket om ideen om en egen frilanspodcast. Det var i juni i fjor. Von Bergen hadde savnet en podcast for frilansere som henne selv. Hun luftet ideen for Skreiberg, som ble gira på tanken og gikk hjem og lagde en skisse.
– Da hadde jeg lenge lett etter en «partner in crime», så jeg ble veldig glad da jeg skjønte at Christina var med, sier von Bergen.
Annonse
– Har revet oss i håret
Siden da har de jobbet med podcasten omtrent en dag i uka, med søknader, intervjuer, prøveinnspilling, tematikk, sponsoravtaler, spissing og finpussing. Ingen av dem hadde erfaring med podcast fra før.
– Vi er jo selv kresne podcastlyttere, og vet at mange andre også er det. Hvis du skal putte noe ut der, må det ha høy kvalitet, sier von Bergen.
– Vi har revet oss i håret i perioder, smiler Skreiberg.
Mye av arbeidet før lansering har vært å finne ut hva frilansere er nysgjerrige på, og kan tenke seg å høre om. Blant annet sendte de ut en spørreundersøkelse, hvor nesten 200 frilansere svarte på hvordan frilanslivet er og ga tips til temaer og til hvem de kan snakke med.
– Noen svarte at de savner å være en del av et fellesskap. Vi vil på en måte by på et slags «virtuelt fellesskap» for frilansere, sier Skreiberg.
Delt i tre
Podcasten har de delt i tre: rundt halvparten av episodene vil være intervjuer med andre frilansere, der de snakker om hvordan de selv jobber. Rundt en fjerdedel skal være intervjuer med eksperter som for eksempel regnskapsførere eller advokater. I resten av episodene vil Skreiberg og von Bergen snakke med hverandre om tilværelsen som frilansere.
Vi er jo selv kresne podcastlyttere, og vet at mange andre også er det. Hvis du skal putte noe ut der, må det ha høy kvalitet.
Hanna von Bergen
De tre første episodene blir med tegneserieskaper Hanne Sigbjørnsen, bedre kjent som Tegnehanne, musiker Bendik Giske og fotograf Linda Bournane Engelberth. Sistnevnte skal blant annet snakke om å følge drømmen sin og bevare sin egen visjon. Ganske snart blir det også en episode om «radiomagi» med radiojournalist Sindre Leganger. Podcast-skaperne mener frilansere fra ulike bransjer har mye å lære av hverandre.
– Jeg blir selv inspirert av å snakke med folk som jobber med andre ting enn meg selv, for eksempel om hvordan de jobber seg fram til ting – om idéprosess og skapelsesprosess, sier Skreiberg.
Annonse
Møter fordommer
Selv er hun og von Bergen to ganske så forskjellige frilansere, og ikke bare fordi de er i forskjellig bransje. Skreiberg har jobbet nokså lenge, har familie og barn og har alltid hatt kontor, mens von Bergen er ferskere i spillet, jobber ofte på kafé, er singel og bor i kollektiv.
– Det gir en slags kraft å høre de andre frilanserne snakke om mange av de samme tankene som jeg selv gjør meg, sier von Bergen.
Skreiberg opplever ofte at folk synes synd på henne fordi hun ikke har fast jobb, og tror hun frilanser fordi det er dårlige tider i mediebransjen. Disse fordommene håper hun også podcasten kan være med på å minske.
– Jeg har alltid drømt om å frilanse, så den myten stemmer ikke for meg selv eller de fleste andre jeg kjenner, sier Skreiberg.
Journalistens publiseringsavtale med podcasten Frilanslivet gjør at du kan lytte til podcasten fra Journalisten, stort sett hver fredag.