Debatt:

«Vi ser frem til at MIFFs kritikk i denne rapporten blir seriøst og grundig vurdert av NTB-redaksjonen», skriver MIFF-leder Conral Myrland. Foto: Reuters / NTB scanpix

NTBs ekstreme overdekning skaper falske bilder

MIFF kritiserer NTB i ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke lanserte Med Israel for fred (MIFF) rapporten Not To Believe – en analyse av nyhetsbyråets NTBs Israel-dekning. Det er mange gode grunner til at du ikke må tro det bildet som NTB tegner.

I en helt ny kvantitative undersøkelse, basert på søk i NTBs tekstarkiv, viser vi at nyhetsbyrået gir en ekstrem overdekning av anklager om krigsforbrytelser rettet mot Israel. Dette til tross for at statistikk over statsbasert vold gir Israel ansvaret for kun 6,7 promille av drepte på verdensbasis fra 1993 til 2017. Til tross for dette lar NTB 9,2 prosent av sine artikler som nevner krigsforbrytelser også nevne Israel. Dette tilsvarer en overdekningsfaktor på 14.

Rapporten ser også på hvordan NTB melder om palestinske flyktninger og jødiske flyktninger.

Rapporten ser også på hvordan NTB melder om palestinske flyktninger og jødiske flyktninger. Nyhetsbyrået skriver om palestinske flyktninger 25 ganger mer enn jødiske flyktninger, til tross for at flere jøder måtte flykte fra arabiske land etter 1948 enn arabere fra landområdet som ble til staten Israel. Når NTB skriver om jødiske flyktninger, er det bare om flyktninger fra nazismen i Europa, ikke fra arabiske og muslimske land.

I rapporten har vi også inkludert åtte tidligere undersøkelser som viser at NTB systematisk overrapporterer den arabisk-israelske konflikten i forhold til andre konflikter som krever ti, hundre og tusen ganger flere menneskeliv.

Andre del av rapporten består av over 50 konkrete eksempler fra 2012 til 2019 hvor NTB har formidlet faktafeil og/eller presentert en sak ensidig eller mangelfullt. I rapporten har vi også inkludert en skjermdump fra Facebook-veggen til en av NTB-journalistene som skriver aller mest om Israel. I august 2018 hadde han bilde av en seksjon av den israelske sikkerhetsmuren med et graffitibilde hvor hele Israel var dekket av fargene i det palestinske flagget.

I rapportens siste del dokumenterer vi hva som er resultatet av NTBs og andre mediers mangeårige dekning. Et stort antall nordmenn har fullstendig falske bilder av Israel.

32 prosent av den norske befolkningen mener det stemmer helt eller nokså godt at «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under andre verdenskrig».

37 prosent sier det er «umulig å svare» på påstanden. Kun 31 prosent har kunnskap nok om dagens Midtøsten og/eller andre verdenskrig til å ta avstand fra påstanden.

Bare 22 prosent tror «israelske ledere ønsker oppriktig å få til en løsning på konflikten».

21 prosent mener at «så lenge staten Israel finnes, kan det ikke bli fred».

Nordmenn lar i større grad enn andre europeere sitt syn på Israel påvirke sitt syn på jøder generelt. Og 12 prosent av den generelle norske befolkningen sier trakassering og vold rettet mot jøder kan forsvares når en tenker på hvordan Israel behandler palestinerne. Blant norske muslimer er tallet 21 prosent. Når NTB er med på å formidle falske og ensidige bilder av Israel, er byrået ikke bare urettferdige mot israelere, det bidrar også til å sette den utsatte og lille norske jødiske minoriteten i fare.

Når NTB er med på å formidle falske og ensidige bilder av Israel, er byrået ikke bare urettferdige mot israelere, det bidrar også til å sette den utsatte og lille norske jødiske minoriteten i fare.

Sammen med NRK er NTB hovedansvarlig for at norske medier hele tiden gir en sterk overdekning av vold som kan knyttes til Israel sammenlignet med all annen voldsbruk i fjerne områder. Dersom vold fra muslimsk side hadde vært overdekket like systematisk, ville det blitt kalt rasisme eller andre negativt ladede begreper. Men når det er den jødiske staten som rammes, ser det ut til å være ønsket. Resultatet er at redaksjonene pisker opp hat mot Israel, mot jøder og mot Israels venner også i Norge.

Vi ser frem til at MIFFs kritikk i denne rapporten blir seriøst og grundig vurdert av NTB-redaksjonen. Hvis NTB stanser sin ekstreme overdekning, og beveger seg bort fra faktafeil og ensidighet i rapporteringen, vil det bidra til å korrigere mange falske bilder av Israel og Midtøsten som har festet seg i store deler av det norske folk.

Les hele rapporten her.

Powered by Labrador CMS