Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Den nye e-loven er vedtatt i Stortinget:
– Flertallet ofret kildevernet

NJ frykter nedkjølende effekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Et bredt flertall på Stortinget har torsdag sagt ja til det omstridte forslaget om ny lov for Etterretningstjenesten.

Forslaget innebærer at nordmenns nettdata kan masselagres.

Det omstridte forslaget gjorde at Venstre tok dissens i regjering tidligere i år, da Høyre og KrF la fram forslaget. Frp, Ap og Sp sikret flertall i saken.

Den nye e-loven vil avløse gjeldende lov fra 1998.

– Jeg er glad for at den nye e-loven nå er vedtatt i Stortinget med bredt flertall. Etterretning er en grunnstein for Norges forsvar og sikkerhet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Norsk Journalistlag (NJ) har sammen med de andre medieorganisasjonene, engasjert seg sterkt for å sikre bedre kontroll for når og hvordan E-tjenesten skal kunne innhenting og behandle data.

– Et bredt politisk flertall har sagt at de tar kildevernet på alvor, men sviktet når du kom til behandlingen i Stortinget. Vi er redd for at dette vil ha nedkjølende effekt og gjøre arbeidshverdagen for våre medlemmer som jobber utenriks enda mer krevende, skriver nestleder Dag Idar Tryggestad i en e-post til Journalisten.

Han får støtte av NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud:

– Mediebransjen kom med konkrete lovforslag til hvordan dette kunne gjøres, og fikk blant annet støtte fra både Datatilsynet og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). Det er betenkelig at når en så inngripende lov vedtas, neglisjeres denne massive kritikken av manglende uavhengig kontroll.

Powered by Labrador CMS