Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Fredag starter lønnsforhandlingene mellom Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Norsk Journalistlag (NJ).
Annonse
Etter et turbulent år med renteheving og prisvekst ser det som tilsynelatende var gode oppgjør i fjor, mindre gode ut, og NJ-leder Dag Idar Tryggestad er klar på at årets hovedoppgjør kommer til å handle mye om penger.
– Vi har vårt siste møte torsdag, og vi er selvsagt på målstreken når det gjelder hvilke krav vi skal fremme. Det handler mye om opprettholdelse av kjøpekraft. Mange medlemmer opplever at lønnsveksten i fjor er blitt spist opp, sier Tryggestad til Journalisten.
Han forteller om et nylig møte med en lokalavisjournalist som fortalte at han taper på å kjøre i jobben med den nåværende kilometergodtgjørelsen.
– Dieselprisen ligger på over 20 kroner literen, og han skal dekke et stort område. Det er ett eksempel på dårlig utvikling lønnsmessig.
– Mister gode kandidater
Hovedoppgjøret gir også muligheter til å komme med flere krav enn kun lønn, sier Tryggestad, og rekruttering og kompetanse er tema som går igjen.
– Det har pågått en rekrutteringsdebatt en stund, og det er påfallende at aktørene ikke ser på lønnsnivået som en årsak. Når avisjobben er bygdas dårligst betalte jobb har det noe å si for omdømme og rekruttering. Det er ikke alt, men om man betaler dårligst mister man mange gode kandidater.
Mangelen på journalister bekymrer Tryggestad, og særlig i en tid der det går godt for mange mediehus.
– Søkertallene til journalistikkstudiet gikk ned etter nedbemanninger, og selv om de kan være på vei opp igjen kan man ikke høste fruktene av det før flere år frem i tid. Lokalmedier er en viktig rekrutteringskilde, og hvis det er for dårlig betalt vil det også få konsekvenser for store mediehus.
Annonse
Tilbake til start
Det er kommet en tydelig bestilling fra mange hold til NJ om å levere på lønn, og selv om fjorårets oppgjør var godt flere steder, tok man ikke igjen det tapte, ifølge NJ-lederen.
– Fasit er at disse oppgjørene er spist opp, og vi er tilbake til litt av den samme utfordringa.
Leder i juridisk avdeling i MBL og forhandlingsleder Pernille Børset sier til Journalisten at de regner med tøffe forhandlinger.
– Men vi har tro på at vi blir enige i forhandlingene. Partene har jobbet godt sammen i forkant, og vi har felles syn på enkelte ting før vi møtes til forhandlinger. Det er satt av god tid og vi forventer gode og grundige diskusjoner. Og ikke minst et godt forhandlingsklima, sier Børset.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.