Johan Brox i Dag og Tid og Johan Brox i Klassekampen. Foto: Privat og Tom Henning Bratlie/Klassekampen
Redaktør ba journalist endre navn
Var lei av forveksling mellom navnebrødre i Klassekampen og Dag og Tid.
Organene for den radikale arbeiderbevegelsen og den rurale, nynorsktalende befolkningen er trukket inn i en familiær navneforvirring med røtter tilbake til 1600-tallet. Bakgrunnen for historien, som går rett inn i ånden i den klassiske tv-serien «Forviklingar», er Dag og Tid-redaktør Svein Gjerdåkers frustrasjon over at folk stadig forveksler hans egen journalist Johan Brox med journalist Johan Brox i Klassekampen.
Gjerdåker mente at hans lesere fortjente en oppklaring. Han kontaktet derfor Brox i den revolusjonære avisen og anbefalte ham å endre navn.
Alvorlig, men humoristisk
Utviklingen i saken har medført at Brox i Klassekampen ønsker å gi leserne i D&T en redegjørelse for forviklingene. Dette skjer i form av et leserinnlegg i denne ukes utgave, som er på gata fredag. Overfor journalisten.no uttrykker KK-Brox at han er forbløffet over at D&T-redaktør Gjerdåker har håndtert en humoristisk sak på en så alvorlig måte.
– Tonen hans var ikke til å misforstå. Han var lei av å dementere rykter om at Johan Brox i D&T hadde byttet avis og mente det var opp til meg å klare opp, siden jeg er ferskere enn hans Johan.
– Gjerdåker foreslo at jeg bruker mellomnavn. Da jeg svarte at jeg ikke har noe mellomnavn, ville han vite hva faren min het, og da jeg sa Erling foreslo han at jeg skiftet til Johan Erling Brox. Det blir dessverre problematisk, da det er navnet på min farfar. Alle eldstesønner på farsida heter nemlig Johan i en eller annen form, og det går tilbake til 1600-tallet, forteller Brox.
Sønn av Ottar
D&T-Brox er sønn av den kjente sosiologiprofessor og SV-politiker Ottar Brox, og fetter av faren til KK-Brox. D&T-journalisten har et mellomnavn, Kristian, men er ikke villig til å løse forviklingene ved å ta det i bruk.
– Jeg er 48 år og har aldri brukt det. Gjorde jeg det nå, ville jo folk tro at den andre Johan Brox var meg.
– Ser du noen annen løsning?
– Ja, rivalen min har studert samfunnsøkonomi. Han kunne jo forlate journalistikken og gå inn i økonomien og bli der. Selv er jeg for gammel til å skifte beite, flirer D&T-Brox.
Han har ingen kommentar til sin egen redaktørs inngripen, og ønsker navnebroren alt vel.
Ønsker oppklaring
Den yngste Johan er 22 år gammel og startet i Klassekampen i juni. Han forteller at det har kommet mailer med oppfordringer om å følge opp saker som Johan i D&T har skrevet.
– Så det hadde egentlig vært greit å få oppklart navneforvekslingen ute blant mediefolk. Men jeg går ikke med på å bruke Erling som mellomnavn eller å legge til jr. Jeg er jo ikke sønn av Johan i Dag og Tid.
I innlegget i D&T skriver KK-Brox:
«Ein kan seie mykje om idétørka som har ramma vår slekt. Men eg og Johan er altså ikkje dei rette å dra til skafottet. Eg nektar i alle høve å innfri Gjerdåker sitt ynskje om at eg skiftar namn av omsyn til lesarane og til Johan, som «tross alt er meir etablert». Eg har vist Gjerdåker til min eigen redaktør, så får tida vise om dei finn ei minneleg løysing».
Avdramatiserer
D&T-redaktør Gjerdåker er opptatt av å avdramatisere hendelsene rundt navneforvirringen.
– Jeg har fått åtte-ti henvendelser om vår Johan har gått over til Klassekampen. Deres Johan har blant annet signert en leder. Da blir det forvirring blant leserne. Derfor kom jeg med en vennlig oppfordring om Johan Brox i Klassekampen kunne legge til en initial eller et mellomnavn, for eksempel E. etter farens navn, for å synliggjøre at de to ikke er samme person. Mange andre har gjort noe tilsvarende, sier Gjerdåker.
Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Fikk den andres konfekt
Johan (22) er for øvrig takknemlig over at den eldre slektningen i realiteten hjalp ham inn i journalistyrket. Det skjedde ved at Suldalsposten sendte julebrev med konfekt til den de trodde var Johan (48), og takket for at han fortsatt ville være kronikør.
– I et familieselskap fortalte jeg Johan at konfekten ble sendt til meg. Vi ble enige om at jeg kunne overta kronikkskrivingen, fordi han egentlig ikke hadde tid. Jeg skrev flere bidrag, blant annet om valget i Serbia, og det gikk bra inntil avisen ønsket å utstyre kronikkene med bylinebilde. Da ble det hele avslørt. Men kronikkene hjalp meg sannsynligvis til å få jobb i Klassekampen, forteller Johan den yngste fornøyd.
Vet du om flere navnebrødre eller -søstre i norske medier? Tips oss!