Den danske programlederen Sofie Linde har sparket igang en heftig metoo-debatt.
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
Metoo-opprør tar av: Krisemøte i danske TV 2
– En ny fase for metoo, sier redaktør.
Den danske mediebransjen har vært åsted for en heftig debatt om sexisme og trakassering de siste ukene, etter at programleder Sofie Linde fortalte sin personlige metoo-historie på direkten under en humorgalla.
Linde tok også opp at hun gjennom hele karrieren har tjent mindre enn mannlige kolleger.
Lindes tale førte direkte til et opprop som ble signert av 1615 danske mediekvinner før fristen gikk ut lørdag, skriver danske Journalisten.
Reaksjoner i TV 2
«Vi har alle opplevd det i større eller mindre grad i løpet av karrieren. Upassende bemerkninger om vårt utseende eller klær. Antydende meldinger. Grenseoverskridende fysisk adferd. Advarsler om å unngå enkelte menn på julebordet. Det skjedde før. Det skjer fremdeles», står det i brevet.
De seks kvinnene bak oppropet er alle ansatt i danske TV 2, og her har den interne debatten eksplodert de siste dagene. Flere tidligere ansatte har fortalt om en seksualisert og sjåvinistisk kultur i kanalens nyhetsavdeling.
En nedlatende tone overfor kvinner, og fiendtlighet mot graviditet og barsel, var del av hverdagen, ifølge kvinnene.
Skal granskes
Nyhetsdirektør Mikkel Hertz dempet ikke flammene da han ga uttrykk for at eventuelle problemer lå i fortiden:
– Det er ingen tvil om at kulturen i mediebransjen, som TV 2 er del av, for flere år siden var noe annet enn i et pensjonsfond. Vin på bordet. En hard sjargong. Store representasjonskontoer. Hverdagen har vært mer fargerik, på godt og vondt. Det har skjedd en generell kulturendring i bransjen, og jeg har som sjef i nyhetsavdelingen gjort hva jeg kunne for å følge med i tiden, sa Hertz til Jyllands-Posten i forrige uke.
Mens mediebransjen i både Norge og Sverige hadde sine metoo-debatter og -historier i 2017, forteller sjefredaktør Christian Linhardt i danske Journalisten at den danske metoo-høsten 2017 handlet mest om kulturlivet.
– Den gang var det ikke særlig mye fokus på mediene, så dette er første gang det virkelig blusser opp i medieverden, sier Linhardt til (norske) Journalisten.
Han påpeker at debatten den første uka etter Lindes tordentale handlet mest om at hun burde navngi hvem hun mente hadde trakassert henne.
– Det var som om debatten ikke riktig kom i gang, og mediene brukte tid på å gå inn i diskusjonen. Men så eksploderte det med dette oppropet, sier Linhardt.
Superkjendis
Han forteller at det er vanskelig å underslå kjendisstatusen og gjennomslagskraften Sofie Linde har i Danmark.
– Hun er veldig, veldig stor, og nå er hun frontfiguren for denne debatten. Det gir en helt annen tilgang til avisforsidene, samtidig som det hun sa i sin opptreden har blitt vist igjen og igjen, og nok har fått mange andre kvinner til å stille opp, sier Linhardt.
Jyllands-Posten skrev tirsdag at det skulle holdes møte om ukultur i nyhetsavdelingen samme dag. TV 2-direktør Anne Engdal Stig Christensen har sagt at hun personlig vil undersøke problemets omfang.
En tilknyttet debatt som går i danske Journalistens spalter, er om danske kvinnelige journalister kan underskrive på Sofie Linde-brevet – og dekke saken i ettertid.
– Der har det vært stor uenighet, og også der har TV 2 fått kritikk. De bestemte at journalister som hadde underskrevet ikke kunne dekke saken videre, og at programledere selv måtte erklære om de hadde skrevet under, ved omtale av saken. Kritikken har blant annet handlet om at man ikke krever samme egenerklæring om eksempelvis politisk bakgrunn, eller om man er en av mennene som står bak tilfeller av trakassering selv, sier sjefredaktøren.