Professor Jakob Skovgaard-Petersen er svært kritisk til at den danske avisen Jyllands-Posten ikke ville la ham trykke en faksimile av avissiden med Muhammed-karrikaturene.

Dansk redaktør: – Det er en ulykkelig og redselsfull situasjon at vi er nødt til å begrense ytringsfriheten

Jyllands-Posten stoppet trykking av avisside i bok om Muhammeds historie.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var professor i arabisk ved Københavns Universitet, Jakob Skovgaard-Petersen, som ønsket å trykke avissiden med alle de originale karikaturene i sin bok om Muhammeds historie. Men i en kronikk i den danske avisen Politiken skriver professoren at Jyllands-Posten stoppet planene.

Det var danske Journalisten som først omtalte saken.

– Når min bok ikke viser alle Jyllands-Postens tegninger er det fordi avisen forhindret det. Først ved å kreve et større beløp og tillatelse fra samtlige tegnere, men da vi så skaffet pengene og fikk tillatelser, avslo avisen allikevel, skriver Skovgaard-Petersen.

Han er svært kritisk til Jyllands-Posten, som ikke sitter på rettighetene til selve tegningene, men rettighetene til avissiden som professoren ønsket å trykke.

– Jyllands-Posten bedriver altså ikke bare med selvsensur, som avisen selv så kontant ville undersøke i 2005. De sensurerer til og med andre som ønsker å ta opp tegningene, ytringsfriheten og vår nyere historie, fortsetter han.

– En skam

Ifølge sjefsredaktør i Jyllands-Posten, Jacob Nybroe, er det hensynet til sikkerhet som er årsaken til at de nektet Skovgaard-Petersen å trykke. Avissiden har utfordret sikkerheten til de ansatte i JP i så stor grad at de ikke tør å ta sjansen, sier han.

Av den grunn ønsker heller ikke JP selv å trykke avissiden på nytt.

Skovgaard-Petersen fikk imidlertid trykket bombeturban-tegningen til Kurt Westergaard i boken. På spørsmål fra danske Journalisten om det ikke er litt mye å påstå at JP sensurerer alle, når han jo fikk trykket selve tegningene, svarer professoren at de riktignok ikke sensurerer diskusjonen.

– Men man får ikke mulighet til å illustrere selve begivenheten som utløste hele krisen, og det synes jeg er en skam. Og det er ikke bare en skam at de selv ikke gjør det; det er også en skam at de ikke vil la noen andre gjøre det. Det er kritikkverdig, sier Skovgaard Petersen.

– En ulykkelig og redselsfull situasjon

Skovgaard-Petersen forstår hensynet til de ansattes sikkerhet, men tror ikke risikoen for Jyllands-Posen blir større av at avissiden blir trykket i boken.

– Det er alltid en risiko for at en eller annen voldsparat jihadist vil gjøre noe, men jeg synes pressen må ta på seg å publisere, selv om det fører til sinne i enkelte kretser, sier han.

Sjefsredaktør Nybroe er enig i at avisene skal gå foran, men synes at Jyllands-Posten allerede har tatt risikoen.

– Det er en ulykkelig og redselsfull situasjon at vi er nødt til å begrense ytringsfriheten. Men grunnene er innlysende og sterkt nærværende. Der har vi en litt spesiell historie. Hva tegnerne selv gjør er opp til deres personlige risikovurdering, men som mediehus ønsker vi ikke å risikere våre medarbeideres sikkerhet, sier Nybroe.

Powered by Labrador CMS