Fotograf Rosenberg Hagen ligger nede under demonstrasjonen torsdag kveld. Foto: Hans O. Torgersen / Scanpix

– De skulle ta oss

Fotograf skadd under demonstrasjon, har aldri opplevd lignende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For frilansfotograf Jon Rosenberg Hagen ble demonstrasjonen i Oslo sentrum torsdag en voldsom affære.

Mørbanket

For snart tre år siden begynte Hagen som fotograf og har siden dekket flere demonstrasjoner rundt om i Europa. Men han har ikke opplevd tilsvarende.

– De var bevisst ute etter oss, forteller han når Journalisten tar kontakt med ham på fredag ettermiddag. Forslått og med forstyrret fargesyn på det ene øyet, forteller han om den begivenhetsrike torsdagskvelden.

Sammen med flere andre pressefolk fulgte Hagen en tropp fra politiet som jaktet på en liten gruppe demonstranter. Når de kommer til Løvebakken, blir situasjonen amper. Fotografen forteller at politiet har trukket seg noe tilbake da han hører noen som roper sint.

– I det jeg snur meg, ser jeg noen som plukker opp et stolbein. Jeg regner med at det skal kastes mot politiet … og så plutselig smeller det i siden av hjelmen min i øyehøyde. Jeg kjenner trykket godt og merker at jeg blir svimmel og må legge meg ned.

Hagen forteller videre at kolleger fra VG Nett gir ham assistanse. Mens han ligger på bakken, suser en molotovcocktail over hodet hans og setter fyr på folk rundt ham.

– Da måtte vi bare komme oss unna. Jeg endte i en ambulanse som kjørte meg til legevakta.

Hagen forteller at han var heldig, det var ingen brudd. I dag er han sikker på at om han ikke hadde hatt på seg kompositthjelm av samme type som politiet hadde samt vernemaske, hadde han hatt et langt sykehusopphold å se fram til.

Ute etter pressen

Det er ikke første gang Jon Rosenberg Hagen har pådratt seg hodeskader under en demonstrasjon. Da han dekket G8-møtet i Rostock for Dagbladet i 2007, ble han slått i bakhodet. Han forklarer at demonstrasjonen på mange måter minnet om torsdagskvelden i Oslo sentrum, forskjellen var at politiet i Rostock benyttet vannkanoner i stedet for tåregass.

Hagen opplevde at demonstrantene under G8-møtet plukket ut journalister og fotografer. Ikke ulikt demonstrantene i Oslo.

– De var bevisst ute etter oss, det var det ingen tvil om. Alt som var av presse, og spesielt fotografer, var mål for demonstrantene. De forsøkte å ta kollegaen min, men han klarte å komme seg unna. Det er en liten kjerne på rundt 100 stykker som gjør dette. Spesielt var de klare på at de ikke likte NRK: «Kommer du fra NRK får du deng», sa de.

Gir seg ikke

Hagen forklarer at han likvel aldri tidligere har opplevd en fiendtlighet som den han registrerte torsdag. Temperamentet til demonstrantene var betraktelig høyere enn tidligere. Fotografen er usikker på hva som ligger til grunn for aggresjonen, men han er sikker på at det ikke er Palestina-sympatisører som sto bak volden.

– Det var gutter i begynnelsen av tenårene som kastet stein på politiet. Jeg opplevde det som større enn selve demonstrasjonen, det er kanskje noe som har ligget latent og at demonstrasjonen ble brukt som påskudd. Dette var folk som var ute etter å lage bråk og hærverk.

Lørdag er det ny punktdemonstrasjon som blant andre blitzerne står bak. Hagen han har ikke tenkt å sitte i sofaen og sture.

– Jeg skal inn, selvfølgelig, det er en del av jobben. Skal man tjene inn grunkene må man være der, selv om man har fått seg en liten trøkk.

Powered by Labrador CMS