I et brev fra Skatt Øst datert 4. mars i år slår etaten fast at pengepremien 50.000 kroner rett og slett ikke bare er å svi av i baren samme kveld som om det var en lottogevinst. Snarere må vinnerne rapportere inn gevinsten før skatteoppgjøret.
Etaten viser til at det i skatteloven er slik at dersom prisen anses som fordel vunnet ved arbeid, er det skattepliktig.
– Skup-prisen deles hvert år ut til en journalist for beste journalistiske arbeid og prisen må derfor sies å ha sammenheng mellom skattyters arbeid/økonomiske aktivitet og prisbelønningen . Skattekontoret mener prisen er skattepliktig, skriver skattejurist Anita Kristin Ellingsen Stava i et brev til Skups revisorer.
Venter vedtak
– Å forvente at du skal få en Skup-pris på grunnlag av arbeidet ditt er å trekke det langt. Det sier daglig leder Jens Egil Heftøy i Skup.
Han forklarer at Skup tidligere har vært i kontakt med skattemyndighetene for å få avklart om pengepremien er skattepliktig. Da har svaret vært skattefritt.
Det er snakk om en forhåndsuttalelse, brevet fra Skatt Øst. Så noe endelig vedtak foreligger ikke ennå, og selv om det ikke er sikkert Skup-styret vil akseptere den, er det heller ikke sikkert man kommer utenom skatt på prispengene.
– Erfaringsmessig er ikke skattedirektoratet villig til å gi fra seg penger når de først har funnet dem.
Har ikke betalt
Den så langt mestvinnende journalisten i Skup-sammenheng, Gøran Skaalmo, har vært med på å dele på prispengene tre ganger. Så langt har han ikke oppgitt pengene til skattevesenet, siden han hadde fått beskjed fra Skup at det var snakk om skattefrie kroner.
Prispengene har fra SKUPs side vært klassifisert som ”tilfeldig inntekt”, forteller han, og derfor har det heller ikke vært snakk om skatt på dem. Ett av kriteriene for å skattlegge gevinsten, ville være hvis prosjektet ble gjennomført for å vinne penger.
– Jeg gjorde det uansett ikke for pengene, sier Skaalmo og ler. Han legger til:
– Hvis man først skal dele med en kollega og så med staten mener jeg hvert fall at prisen åpenbart faller utenfor kriteriet at “aktiviteten skal være utført for å oppnå prisbelønningen”. Det faller i grunnen på sin egen urimelighet.
Men, spør Skaalmo, om han skal trekkes i skatt for beløpet, får han i så fall mulighet til å trekke kostnadene også?
Kan forfølge tidligere vinnere
Det sier avdelingsdirektør Inger-Berit Andersen i Skatt Øst ikke er aktuelt. Hun skriver i en epost til Journalisten at dersom vedkommende som har fått prisen er ansatt et sted og også får lønnen derfra, er det arbeidsgiver som får fradragene, med mindre det er snakk om en vinner som driver eget selskap da.
Andersen forteller at hun ikke kjenner til at etaten tidligere har formidlet til Skup at prisvinnerne er fritatt for skatt.
Så hva med prisvinnere som ikke har rapportert inn pengepremien, vil de nå bli skatteforfulgt? Andersen utelukker intet.
– Det blir i tilfelle en individuell vurdering av den enkelte prisvinners ligning med vekt på den tid som er gått, spørsmålets betydning, skattyters forhold og sakens opplysning, skriver avdelingsdirektøren.
Øke pengepremien
Styreleder Jan Gunnar Furuly i Skup sier at brevet fra etaten ikke kommer som en bombe. Nå vil vinnere gjøres oppmerksomme på at prisen er skattepliktig, men understreker at det videre er en sak mellom skattemyndighetene og prisvinnerne.
– Så får vi diskutere med våre sponsorer om vi må justere opp pengepremien.
Furuly viser til at Schibstedkonsernet har tatt høyde for skatteplikten i sin Schibsted Journalism Award, og trekker skatten for de ansatte.
Men hva med regionprisene, eller for den saks skyld Den Store Journalistprisen, spør Furuly. Han mener det ville vært underlig om de fikk skattefritak og ikke Skup.
Gå flere runder
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold sitter med ansvaret for den Store Journalistprisen. Han mener Skup burde gå en omgang til med myndighetene.
– Det kan ikke være en selvfølge at prisen skal beskattes. Jeg synes heller ikke begrunnelsen fra etaten er vanntett.
Den store journalistprisen er ifølge Kokkvold ikke skattepliktig. Generalsekretæren mener at prisen skiller seg også fra Skup-prisen i siden det er sjelden noen nominerer seg selv til prisen. Nesten alltid er det andre som gjør dette. Enten det er fra egen redaksjon, av og til fra konkurrerende medier og noen ganger publikum.
– Og av og til fra juryen selv.