Journalistens intervju med Espen Teigen og Document-redaktør Hans Rustad, får kritikk.

DEBATT:

Det hadde vært fint om Journalisten kunne vært sitt ansvar bevisst

Antirasistisk Senter mener Journalisten burde stilt Document flere kritiske spørsmål.

Publisert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentenes egne synspunkter.

Det grufulle drapet på tre små jenter i den engelske byen Southport rystet de fleste. Men at noen bruker drapene som en unnskyldning for den høyreekstreme rasistiske volden som har utspilt seg i ettertid, er uakseptabelt. 

Kort tid etter drapene i Southport, ble det spredt feilinformasjon om gjerningsmannen på sosiale medier. Det var falske påstander om at han var muslim, motivert av islam og at han var en papirløs migrant som nylig ankom med båt. Ingenting av dette viste seg å stemme. 

Fremtredende figur

Den mest fremtredende av høyreekstreme figurer som har vært involvert i å spre feilinformasjon er Stephen Yaxley-Lennon, mest kjent som Tommy Robinson. Selv er han for tiden på ferie, men har postet mye på X (tidligere Twitter) og hevdet at opptøyene kan rettferdiggjøres som harme over de drepte barna. 

Det var derfor ingen overraskelse at hans navn ble ropt mens høyreekstreme kastet mursteiner mot moskeer og skrek rasistiske slagord. Høyreradikale rasister har beleiret, angrepet og forsøkt å brenne ned et hotell som huser asylsøkere. Dette foregikk mens de ropte Tommy Robinsons navn. En mann ble filmet mens han gjorde tegn til å ville kutte over strupen til asylsøkerne. Robinson har flere domfellelser mot seg og kan vente en arrestasjon ved retur til England. 

Lignende sjokkerende scener finner sted i andre engelske byer og tettsteder. Flere steder har antirasister tatt til gatene for å holde den rasistiske mobben unna moskeer, butikker angivelig drevet av muslimer og andre steder der asylsøkere oppholder seg. De beskytter også synlige minoriteter. Muslimer advarer hverandre om å gå på gatene alene og arbeidsgivere råder ansatte om å holde seg hjemme i frykt for rasistiske angrep. På sosiale medier spres videoer av angrep og vold. 

Tabloide drypp

I tillegg til kjente høyreekstreme ligger også ansvaret hos tabloide medier som stadig kommer med drypp av hat mot minoriteter. Dette har pågått over lang tid. Enten det er endeløse avisoverskrifter som demoniserer muslimer og asylsøkere, eller daværende innenriksminister Suella Braverman som beskriver ankomsten av desperate mennesker som kommer over kanalen med båt som en «invasjon». 

Disse har alle bidratt fyre opp hatet som har manifestert seg som vold de siste dagene. Denne eksplosjonen av rasistisk vold over hele landet er også et resultat av årevis med høyreekstrem og høyreradikal retorikk fra ledende politikere som Nigel Farage

Det er også en påminnelse om hva slags makt eiere av sosiale medier også har når det gjelder håndtering av høyreekstrem organisering og feilinformasjon på deres plattformer. Elon Musk skriver selv i en tråd på X at borgerkrig er uunngåelig. 

Ikke immune i Norge

Vi er ikke immune for sånt som dette her i Norge. Her har vi også fremtredende politikere og medier som skylder på innvandring for alt som er galt i samfunnet istedenfor å peke på systemer som skaper forskjeller mellom folk. 

Espen Teigen har fått ny jobb hos Document. Tidligere har han vært rådgiver for Sylvi Listhaug og journalist for Nettavisen. I et intervju med Journalisten kan vi lese et hyggelig intervju med Teigen. Vi kan også lese at redaktør Hans Rustad er fornøyd med at flere tegner abonnement nå som Document har fått Teigen med på laget.

Noe som uteblir fullstendig fra intervjuet er hvilken rolle Document har spilt i norsk samfunnsdebatt. Det var få kritiske spørsmål fra intervjueren om dette. Nå kunne ikke journalisten forskuttere hva som ville finne sted i Storbritannia noen få dager etter at intervjuet med Teigen ble publisert, men Antirasistisk Senter opplever at det Document skriver og gjør bidrar til fremmedhat og er skadelig for samfunnet. Det er noen som kan bekreftes av forskere på feltet. Blant annet her og her

«Helt rått»

Rebecca Mistereggen, journalist for Document, var til stede da Tommy Robinson samlet til demonstrasjon i London 27. juli. I ettertid er det publisert et timelangt intervju med Robinson som ifølge Document «i femten år har vært en karismatisk frontfigur for et gryende opprør i arbeiderklassen mot islamiseringen av England. I intervjuet får vi den samme regla om hvordan innvandrere og særlig muslimer er årsaken til alt som er galt i Storbritannia. Teigen deler dette og kaller det et rått intervju. 

På X sprer Teigen usannheter om hva som har foregått i Storbritannia. Han klager på VGs dekning fordi de ikke nevner at en muslimsk mann ble arrestert med kniv utenfor de dreptes barnas minnestund og at det var det som var årsaken til opptøyene i Southport. Det har vist seg å ikke stemme. En mann ble riktignok tatt med kniv, men det var ingen muslim. Det var en selverklært patriot. I en annen tråd på X skriver Teigen om sammenstøt mellom briter og muslimer i Stoke. Som om muslimer ikke kan være briter.

  • Se svar fra Espen Teigen nederst i saken.

Videre omtales de høyreekstreme av Document som «briter som demonstrerer etter drapene på tre småjenter», og at det kun er snakk om «opprørte briter som reagerer på at en andregenerasjons innvandrer stakk tre jenter til døde». 

Det er ingenting legitimt med å forsøke å brenne ned et hotell som huser asylsøkere. Det er ingenting som er legitimt med å kaste murstein mot moskeer eller angrep på ikke-hvite. Det er høyreekstrem vold motivert av et klima av hat, fordommer og falsk informasjon. Dette krever ansvarliggjøring. 

Snike seg inn

På tross av motstand fra oss og andre har Document fått snike seg inn i pressens gode selskap, noe koseintervjuet med Teigen mer enn antyder. Redaktør Rustad er inne i varmen som medlem av Norsk Redaktørforening og nettstedet opplyser selv at de følger både Vær varsom-plakaten og Redaktørplakatens prinsipper. Samtidig har Document toppet PFUs verstingliste og har gjentatte ganger vist at de ikke bryr seg om hverken det eller de presseetiske prinsippene de selv har valgt å følge. 

Det er i denne sammenhengen deres dekning av opptøyene i England og Teigens egne uttalelser i sosiale medier må sees. 

Document er ikke et hvilket som helst medium der en ung journalist bare har fått seg en kul jobb. Det hadde vært fint om Journalisten også kunne vært sitt ansvar bevisst. Det er åpenbart for seint å gjøre noe med intervjuet med Teigen som allerede er publisert, men hva med å rette opp feilen ved å følge opp med en kritisk sak om Teigen og Documents ansvar for å spre feilinformasjon og for å forsøke å piske opp stemningen også her i Norge. 

De siste dagenes hendelser i England viser hvor skadelig det kan være å la være.

***

Espen Teigen svarer på påstanden om at han sprer falske påstander:

«Jeg vil ha meg frabedt påstander om å spre usannheter. Rana viser en autoritær holdning hvor journalister som snakker med noen de ikke er personlig enig med, er fiender som omtales som «fascister». Dette tankegodset må ikke få fotfeste i Norge. Da bryter det offentlige ordskiftet sammen. Selv intervjuet jeg henne i november 2022 for Nettavisen, og da var hun bare hyggelig overfor meg.»

Powered by Labrador CMS