Oslo tingrett er et bygg Kadafi Zaman har tilbragt hundretalls arbeidstimer i sin karriere som journalist. Foto: Martin Huseby Jensen
Oslo tingrett er et bygg Kadafi Zaman har tilbragt hundretalls arbeidstimer i sin karriere som journalist. Foto: Martin Huseby Jensen

Det viktigste er å vinne kampen om nyhetene

Han rapporterer om de tunge, mørke og deprimerende nyhetene. Likevel er han favoritt blant tv-publikummet på linje med underholdere.

Publisert Sist oppdatert

– Å hevde seg som nyhetsjournalist i en slik sammenheng som er underholdningspreget er veldig bra. Det er ingen tvil om at han har etterlatt seg et sterkt inntrykk hos seerne. Det er ganske unikt, sier styreleder Leif Holst Jensen i Gullruten. Han vil ikke ut med hvor stor andel av stemmene Kadafi Zaman fikk fra TV-seerne i kampen om Publikumsprisen i Gullruten.

– Det var overraskende. Etter hvert gikk det opp for meg hvor stort dette var. Da det gikk fra ti til fire navn ble jeg rørt, sier Kadafi Zaman et par dager etter Truls Svendsen stakk av med prisen. De er begge profiler på hver sin måte i TV 2 og de er begge menn, men der stopper også likheten. Jobben til Kadafi er ikke å underholde, men informere.

Økt terrordekning

Selv karakteriserer han nyhetene han har dekket for TV 2 som dystre. Terror. Drap. Mandag denne uken handlet om terror fra start til slutt. En helvetes dag, sier Kadafi med et smil. Det startet med direktesending om  24-åringen med pakistansk bakgrunn som er tiltalt for terror og IS-støtte. Deretter direkte inne fra PST, som ifølge TV 2s lekkasjer revidert nasjonalbudsjett fikk ekstra millioner til kampen mot terror. Så direkte inne fra Aker Solutions hvor en 49-åring med irakisk bakgrunn som er ansatt i selskapet er siktet for å sympatisere med IS, før det igjen ble en direkterapport om terrorposten i budsjettet.

Jeg blir uansett aldri helt i deres øyne

Norge er heldigvis ikke der at han kan fylle hver dag om nyheter knyttet til terror, men han tror det kommer mer. Fredag kom den første dommen mot IS-krigere i Norge, en dom han mener legger grunnlag for nye siktelser og tiltaler.

I 2015, sier han, vil vi se flere siktelser og tiltaler mot fremmedkrigere og deres sympatisører enn tidligere. PST er blitt flinkere i overvåkningen og aktiviteten har ikke avtatt.

For journalisten er det gull, det gir hele tiden noe å jobbe med, men for privatpersonen byr det på utfordringer. De nylig dømte IS-krigerne har bak lukkede dører, avlyttet av PST, sagt de ønsket å gi Kadafi juling.

LES OGSÅ: Terrortiltalte ville banke opp Kadafi

Kadafi Zaman er langt fra fremmed for trusler. Hos islamistene ser de på ham som en vantro og de høyeekstreme mener han er en muslimjævel.

– De ekstreme har til felles at de ikke liker norsk presse. Jeg blir uansett aldri helt i deres øyne. De høyreekestreme blir ikke mer vennligstilt når vi avdekker islamistene eller motsatt.

LES OGSÅ: – Vi kan ikke trues til taushet

                       Vil ha Kadafi utvist

Vedvarende trusselbilde

Det er et skjerpet og vedvarende trusselnivå mot ham fra begge sidene. Og TV 2 er på alerten.  Det er ikke slik at det raser inn trusler eller ukvemsord mot journalisten. Det er sjelden de kommer direkte. Men det snakkes bak lukkede dører og bak ryggen hans. Det er det mest ubehagelige, sier han.

Det er den fienden du ikke vet hvem er som er verst

– Jeg hører jo fra kilder at det snakk, men så snakkes det etter hvert opp og ut. Da blir det kjent. Jeg opplever at TV 2 tar trusselbildet seriøst.

TV 2 har anmeldt trusler mot Kadafi. Noen av dem har kommet gjennom sosiale medier, og gjerne under falske profiler. Det er den fienden du ikke vet hvem er som er verst, sier han.

– DET skal ikke slukke søkelyset vårt. IS er et stort problem.

TV 2 begynte å monitorere norske islamister etter at profetens Ummah demonstrerte utenfor den amerikanske ambassaden sensommeren 2012. Kadafi sier det tok sin tid de andre mediene innså hvilken trussel IS og de norske islamistene utgjør. Det var ikke så stor interesse i 2012. To år seinere erklærte IS kalifatet.

- Ja, Ummah ble omtalt som en vits. Nå er det ikke så mange igjen. Og de siste dages hendelser viser at de ikke trenger å være en del av en gruppe.

Og jo sterkere islamistene blir, jo bedre fotfeste får de høyreekstreme. Ikke bare har de til felles å hate TV 2s reporter, de er også en symbiose og nærer på hverandre.

– Derfor har pressen også en avgjørende rolle ved å fortelle hvorfor disse menneskene blir radikaliserte.

Kadafi Zaman og hans gamle redaktør Arve Arefjord fra VG under en pause i Oslo tingrett. Foto: Martin Huseby Jensen
Kadafi Zaman og hans gamle redaktør Arve Arefjord fra VG under en pause i Oslo tingrett. Foto: Martin Huseby Jensen

Mange nominasjoner

2015 har vært et år i nominasjonens tegn for Kadafi Zaman. I helgen var det Gullruten. For et par korte måneder siden satt han i salen og håpet på pris eller i hvert fall utmerkelse under Skup-konferansen. Uken før det igjen var han blant de nominerte til Den store journalistprisen.

Han sier at tildelingen Skup-prisen til Kristoffer Egeberg var enormt fortjent. Han sier han ble oppriktig glad. Men hva med diplom da? Nei, altså, han drar på det og konkluderer med at det var mange gode saker som var nominert og mange gode saker som fikk pris.

Det verste jeg vet er ikke å vinne nyhets-kampen

– Vi har identifisert flest IS-krigere med navn. Vi har fått mange siteringer på våre saker. Jeg synes vi har fått god uttelling for journalistikken vår. Og så har jeg ikke gått lei. I den daglig journalistikken går jeg ikke å tenker på priser. Jeg må være på nyhetene. Det verste jeg vet er ikke å tape priser, men ikke å vinne nyhetskampen. I natt fikk jeg ikke sove før jeg i halv to-tida ringte forsvareren til den siktede IS-sympatisøren. Jeg måtte høre hva han sa i avhør før jeg klarte å sove.

Og etter praten med forsvareren var det naturlig å ringe inn en sak til nattevakta. En stil han tok til seg da han jobbet i VG. Selv med trusler hengende over hodet, så lenge han har nyhetsdrive, sier Kadafi, så er det gøy å jobbe. Så er det greit.

Powered by Labrador CMS