Journalist og regissør Henrik Evertsson under innspillingen av dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt»
Foto: Monster / Discovery
Henrik Evertsson frikjent for dykking ved Estonia-vraket. – Det føles fint
Men tingretten mener de har brutt loven.
Journalist Henrik Evertsson og en vrakekspert, som begge var tiltalt for å ha brutt gravfreden ved fergen Estonia, ble i dag frikjent i Göteborgs tingrett.
Evertsson ledet filmteamet som laget dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt» om forliset, og ble i fjor hedret med Stora Journalistpriset for innsatsen.
Sammen med vrakeksperten Linus Andersson sto han tiltalt i rettssaken.
Evertsson sier seg fornøyd med frifinnelsen:
– Det føles fint, og det er gledelig å se at tingretten har hørt på de innvendingene vi hadde. Jeg har ikke fått lest hele dommen, men det jeg har lest virker velformulert, sier Evertsson til Journalisten.
Evertsson, som bor i Norge, er i dag på plass i Gøteborg og har fått hentet ut dommen på papir. Han forteller om en hektisk dag med mange mediehenvendelser.
– Jobber du videre med Estonia?
– Ja, det gjør jeg, men jeg er også i gang med et annet prosjekt som tar mye tid. Jeg kan ikke si så mye om det, men det handler ikke om Estonia.
Også Andersson er lettet.
– Det var en ubehagelig følelse å være tiltalt for lovbrudd. Men i dag er man glad, og jeg håper at dette er slutten på denne prosessen, sier vrakeksperten til SVT rett etter at dommen falt mandag formiddag.
Retten: Straffbar handling
Aktoratet hadde lagt ned påstand om betinget dom og dagbøter, men vant ikke fram. Etter alt å dømme vil påtalemyndigheten anke dommen ettersom det er første gang at den 26 år gamle loven om gravfred ved Estonia blir prøvd i retten.
Tingretten skriver i en pressemelding at de to har utført en straffbar handling ved å filme vraket, men konkluderer videre med at de ikke kan straffes fordi handlingen er utført fra et tysk fartøy og gjennomført i internasjonalt farevann.
Filmteamet sendte en robot ned til vraket i september 2019, 25 år etter at fergen gikk ned i Østersjøen mens den var på vei fra Tallinn til Stockholm.
Bildene viste blant annet to hull i skroget, som tidligere ikke har vært kjent. Det har ført til spekulasjoner om årsaken til forliset kan ha vært en annen enn at baugporten på ferja åpnet seg på grunn av underdimensjonerte fester og lås, slik Den internasjonale havarikommisjonen har konkludert med.
Havarikommisjonene i Sverige, Finland og Estland har innledet ny granskning etter at dokumentaren ble sendt i september i fjor.
Ikke «carte blanche»
Thomas Mattsson, tidligere sjefredaktør i Expressen, nå fungerende direktør for Tidningsutgivarna, er glad for dagens kjennelse, men påpeker videre at det viktig at man leser hele dommen:
– Tingretten slår fast at journalister ikke har en «carte blanche» til å bryte loven, retten finner at den konstitusjonelle beskyttede ytrings- og informasjonsfriheten ikke gir journalister rett å begå straffbare handlinger. Derimot kan publisistiske motiver påvirke hvilken straff som blir gitt, skriver han i en uttalelse.
Mattsson påpeker videre at journalister noen ganger er avhengig av å ta i bruk ukonvensjonelle arbeidsmetoder, men at det da er viktige å nøye vurdere eventuelle interessekonflikter mellom journalistikken og lovverket.
Ros og kritikk for dokumentar
Estonia-dokumentaren ble laget av av produksjonsselskapet Monster for Discovery, og ble vist på TVNorge i fjor høst. I tillegg er den tilgjengelig på strømmetjenesten discovery+.
«En del av det journalistiske oppdraget er å stille spørsmål, analysere og søke ny informasjon om begivenheter av samfunnsmessig interesse, og å gjøre denne informasjonen tilgjengelig for et større publikum. Dette har vært drivkraften bak arbeidet vårt med dokumentarserien om Estonia», har Discovery-sjef Espen Skoland tidligere skrevet i et debatt-innlegg.
Evertsson har fått mye ros for dokumentaren, men han har også høstet kritikk fra enkelte kolleger og andre debattanter, først og fremst for hvordan materialet ble presentert i dokumentaren.
Evertson ble i 2019 han kåret til årets frilanser av NJ Frilans, for sitt arbeid med dokumentaren Rasekrigerne om Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM). En dokumentar som ble sendt på NRK Brennpunkt.