Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Et minnearrangement for mannen som ble skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo i forrige uke, endte tirsdag kveld med at Document-journalist Øyvind Thuestad opplevde en truende konfrontasjon med seks-syv tilstedeværende menn, forteller han til Journalisten.
Annonse
Mobiltelefonen hans ble også knust under hendelsen.
– Først ble jeg jo skremt. Så begynner man å tenke, og jeg ser på dette som et angrep på pressefriheten, sier Thuestad til Journalisten.
Politiet bekrefter at de kom til stedet og opprettet sak tirsdag kveld.
Minnearrangementet ble holdt i et eget lokale inne på restauranten Michaels på Briskeby i Oslo tirsdag. Det offentlige Facebook-arrangementet for minnestunden henvendte seg til venner og familie, samtidig som det sto i beskrivelsen at «alle er velkomne og det er åpent for alle».
Thuestad beskriver en intens og truende situasjon som utviklet seg da han var i ferd med å forlate arrangementet.
– Jeg var der for å observere og høre på minnetaler, og satt der ganske lenge, sier Thuestad til Journalisten.
Han hadde ikke kontakt med arrangørene av minnestunden mens han var til stede, og presenterte seg ikke som journalist. I utgangspunktet var det heller ikke aktuelt for ham å fotografere inne i lokalet, sier han, men da han merket seg ved noen fotoer av den avdøde på en bildeserie som ble vist fram, tok han fram telefonen og knipset noen bilder.
– Da jeg skulle gå, kom det en mann bort til meg og spurte om jeg kjente den avdøde. Da jeg svarte nei, spurte han hvorfor jeg var til stede. Da jeg svarte at det var et åpent arrangement, sa han at folk her kjente meg igjen, og visste at jeg var journalist fra Resett. Han ble mer og mer insisterende og intens, og jeg snudde meg og gikk, sier Document-journalisten.
Annonse
Smadret telefon
Ute i restaurantens ytre lokale ble han innhentet av en gruppe på seks-syv menn som omringet ham og ville dra ham med seg ut på gata, sier Thuestad.
– Da skjønte jeg alvoret, og fikk ropt til to ansatte som sto bak en bardisk at de måtte ringe politiet. Da slapp de meg faktisk, og vi ble stående ved disken mens de fremdeles omringet meg. De anklaget meg for å komme fra en «rasistavis». Jeg bekreftet at jeg er journalist, og fortalte at jeg kom fra Document. Det ble snakket med veldig høye stemmer, og det var nesten umulig for meg å få sagt noe. På et tidspunkt ble jeg dyttet ganske kraftig, så jeg hadde gått rett i bakken hvis ikke de andre hadde stått rundt, beskriver Thuestad.
Det kom krav fra mennene om at bildene på telefonen måtte slettes, noe Thuestad nektet å gjøre, sier han.
– Da rev en av dem telefonen ut av hånda mi og kylte den i gulvet så hardt at det smalt skikkelig, og telefonen ble fullstendig smadret.
Etter dette fikk han beskjed om at han kunne gå, sier Thuestad.
Etter en samtale med restaurantens daglige leder, som kom til stedet, gikk Thuestad videre til en annen restaurant, lånte telefon og ringte politiet som kom med en patrulje.
Opprettet sak
Via Oslo politidistrikts kommunikasjonsavdeling får Journalisten bekreftet at politiet kom til stedet tirsdag kveld.
– Vi kan bekrefte at politiet kl. 19.30 tirsdag kveld mottok en melding om trusler og skadeverk fra en person på stedet, og at han i den sammenheng opplyste til politiet at han er journalist, skriver kommunikasjonsrådgiver Silje Tamara Daugstad til Journalisten.
Hun skriver videre at politiet sendte patrulje på oppdraget, og at det er opprettet sak på forholdet.
Annonse
– Ødelegger arbeidsredskap
– En veldig intens situasjon, jeg merker at jeg blir litt preget bare av å gjenfortelle den nå, sier Thuestad to dager etter hendelsen.
– Først ble jeg jo skremt. Så begynner man å tenke, og jeg ser på dette som et angrep på pressefriheten. De truer meg, og de tar fra meg og knuser telefonen min, som betyr at de ødelegger et arbeidsredskap. Så det er en tilleggsdimensjon som gjør hendelsen ekstra alvorlig.
– Har du inntrykk av at konfrontasjonen handlet noe om hvordan Document har dekket Bislett-saken?
– Det er litt uvisst. Det ble ikke referert til noen konkrete saker eller dekning, og når det ble nevnt en «rasistavis» vet jeg ikke om personen visste nøyaktig hvor jeg kom fra. Mange av ordene som falt er uklare for meg i ettertid. Jeg tror først og fremst de ble veldig provosert av at jeg fotograferte der inne, sier Thuestad.
Daglig leder: – Gjester reagerte
Daglig leder Michael Skiri bekrefter overfor Journalisten at han kom til restauranten og snakket med Thuestad kort tid etter hendelsen.
– Mitt inntrykk av situasjonen var at en journalist kom inn på en privat minnestund for venner og familie og tok bilder, og at gjester der reagerte på det. Jeg kom til stedet etter konfrontasjonen mellom dem, og hadde en fin dialog med journalisten, sier Skiri.
– Jeg tok ham i hånda og sa at det så ut som han ikke var velkommen, og at det nok var greit at han forlot stedet.
Skiri bevitnet ikke selve hendelsen, men bekrefter at han så at Thuestads telefon var knust.
Journalisten har vært i kontakt med mannen som sto som arrangør på det offentlige arrangementet på Facebook. Han svarer at han ikke har kjennskap til saken.