Eivind Natvig fotograferte et annet Norge – skjønnheten i dagliglivet og de trauste realiteter, i sitt prosjekt «Du er her/You are here». Foto: Eivin Natvig
– Norsk dokumentarfotografi er av internasjonal klasse, med et ekstremt dypt engasjement for verden
Henie Onstad Kunstsenter oppsummerer norsk dokumentarfotografi.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Hva er norsk dokumentarfotografi i dag? Torsdag åpner utstillinga Norsk Dokumentarfotografi, som gir et innblikk i nettopp det – ti år etter forrige utstilling med samme navn.
Annonse
– Norsk dokumentarfotografi er av internasjonal klasse, med et ekstremt dypt engasjement for verden som jeg tror publikum kan kjenne på når de ser bildene og prosjektene.
Det sier kurator Susanne Østby Sæther ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum. Utstillinga Norsk Dokumentarfotografi er en del av museets større satsing på fotografi, og viser arbeider av 35 fotografer som alle jobber med dokumentar i en eller annen form.
– Utpeker seg tendenser
Fotografene som stiller ut er:
Terje Abusdal
Paul S. Amundsen
Morten Andersen
Oddleiv Apneseth
Jonas Bendiksen
Linda Bournane Engelberth
Eirik Brekke
Tonje Bøe Birkeland
Tomm W. Christiansen
Margaret M. de Lange
Tommy Ellingsen
Andrea Gjestvang
Katinka Goldberg
Damian Michał Heinisch
Elin Høyland
Camilla Jensen
Anne-Stine Johnsbråten
Ellen Lande Gossner
Monica Larsen Vegstein
Ivar Kvaal
Kyrre Lien
Eivind H. Natvig
Karin Beate Nøsterud
Mathilde Helene Pettersen
Therese Alice Sanne
Ulla Schildt
Rebecca Shirin Jafari
Marie Sjøvold
Helge Skodvin
Monica Strømdahl
Fred Ivar Utsi Klemetsen
Ingvild Vaale Arnesen
Knut Egil Wang
Adrian Øhrn Johansen
Line Ørnes Søndergaard
Alle fotografene som bidrar har deltatt i Norwegian Journal of Photography (NJP) – et prosjekt med mentorprogram, seminarer og en bokserie som startet i 2011 og er støttet av Fritt Ord. Den fjerde boka i serien lanseres samtidig som utstillinga åpner.
Se bilder lenger ned i saken.
Bildene i utstillinga gir til sammen et variert, interessant og viktig bilde av utviklingstrekk i verden de siste ti årene, mener Sæther – variert både tematisk, og i formspråk.
– Det er likevel noe med å få alt inn under samme tak, som gjør at det utpeker seg tendenser, sier kuratoren.
Bildene i utstillinga er ikke nødvendigvis de samme som er vist i NJP-bøkene, men hører til de samme prosjektene. Tendensene hun har sett, har hun samla i fire avdelinger:
NÆR. Det intime, personlige, subjektive dokumentarfotografiet er en tendens som står sterkt i nordisk fotografi, kanskje spesielt i Sverige og Danmark, men det er også en del fotografer som jobber innenfor dette røffe og subjektive uttrykket, ifølge Sæther.
NORD. Flere av prosjektene handler om ideen og forestillinga om nord. Om livsformer, tendenser og samtidige sider ved livet i Norge og andre nordiske land.
EUROPA. Dette er en kategori som utpekte seg i denne runden, som ikke var så markant for ti år siden, mener Sæther. Flere fotografer har ulike tilnærminger og formspråk som stiller spørsmål om europeisk identitet, europeisk konstruksjon, og hva det vil si å være europeer.
MILJØER. I flere av prosjektene så Sæther antropoliogiske eller etnografiske trekk, både i klassiske fotojournalistiske prosjekter og i noen av dem med mer konseptuell tilnærming. En visuell kartlegging av ulike livsformer.
Annonse
– Episk skala
Magnum-fotograf Jonas Bendiksen stiller ut bilder fra sitt prosjekt fra Vesterålen. Han mener NJP har vært med å løfte miljøet, gi motivasjon og lage et springbrett.
– Det å se det hele samla her på Henie Onstad, det er overveldende og imponerende. Det er en episk skala på det – så mangfoldig og så mange sterke stemmer som har en dialog med hverandre visuelt sett, sier Bendiksen til Journalisten.
Norsk dokumentarfotografi er i en enorm utvikling, mener han, og står sterkere enn han noen gang har opplevd.
– Folk jobber på nyskapende måter, tar tradisjonen og pusher den flere steg videre. Jeg synes det er utrolig inspirerende å være fotograf i Norge i dag, fordi overalt rundt meg ser jeg folk skape spennende prosjekter, og får de ut i verden.
Ellen Lande Gossner var med i den aller første runden med NJP for ti år siden, og er enig med Bendiksen i at dokumentarfotografiet står sterkt i Norge i dag.
– Når jeg ser bildene til de 35 fotografene der inne, er jeg glad for å se at dokumentarfotografi er enda bredere enn det har vært tidligere. Det er utrolig mangfoldig, heldigvis.
Kunst møter dokumentar
Forrige gang Fritt ord og Henie Onstad samarbeidet om ei slik utstilling var for ti år siden. Det ble opptakten til NJP, som hele tiden har hatt som mål å skape solide og relevante fotografiske prosjekter, og å forene dokumentar- og kunstfotografiet.
Sæther mener kunst- og dokumentarfotografiet har nærmet seg hverandre de siste årene. Det er ikke særegent for norsk dokumentarfotografi, men det skjer også her.
– Det vil jeg helt klart si. Det går i begge retninger, både ved at flere fotografer innen kunstfeltet jobber mer dokumentarisk, og at mange dokumentarfotografer nærmer seg et mer kunstnerisk uttrykk, sier hun.
Henie Onstad skriver om utstillinga:
«Norsk fotografi har en stigende posisjon internasjonalt, samtidig som det fotografiske miljøet på hjemmebane er i vekst. Relevant i denne sammenheng er Fritt Ords satsing for å styrke dokumentarfotografiets stilling i Norge».