Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Kanskje ble det god tv-dramaturgi av det, men jeg er veldig ukomfortabel med å bli framstilt som «helten» i dette tilfellet. Særlig når det etter min mening skaper en kjemperisiko for faktiske, nålevende pasienter i helsevesenet, sier psykiater Kathinka Meirik til Journalisten.
Annonse
Meirik har overordnet journalansvar for Helse Nord-Trøndelag, og deltar i NRK Trøndelags dokumentarserie «Gåten Agnes» med Tore Strømøy i spissen.
Hun tar nå sterkt til motmæle om måten hun selv, og innsynspraksisen i helsevesenet, framstilles i serien. Meirik har tidligere denne uka gitt uttrykk for kritikken i et innlegg hos Midtnorsk debatt, og fått svar fra NRK.
– Alvorlig
I serien, som gransker livet til nå avdøde Agnes Waade, skildres journalistenes prosess for å få innsyn i dokumenter fra Waades hjemkommune Indre Fosen, samt pasientjournalen hennes ved helseforetaket Helse Nord-Trøndelag.
Der kommunen utleverer en mappe der omtrent alt innhold er sladdet ut, viser serien at Strømøy har bedre hell hos helseforetaket. I en filmet telefonsamtale ser man hvordan Strømøy avtaler med Meirik at dokumentar skal oversendes.
Men framstillingen viser ingenting av de grundige vurderingene som ligger bak, og gir et skjevt bilde om at det bare er å ringe for å få innsyn i avdøde pasienters journalopplysninger, mener Meirik.
– Risikoen er at dette inntrykket skal feste seg blant sårbare pasienter, som kan komme til å nøle mer med å dele opplysninger med helsevesenet. Det er ganske alvorlig, sier psykiateren.
Hun opplyser også at helseforetaket allerede har mottatt henvendelse fra pasient som frykter nettopp dette.
Annonse
Spesiell sak
Som Meirik forklarer i debattinnlegget endte helseforetaket med å gi delvis innsyn med bakgrunn i en unntaksbestemmelse i Helsepersonelloven.
– Dette var en veldig spesiell sak. Vi gjorde grundige vurderinger og jeg rådførte meg med mange. Vi endte også med å gi begrenset innsyn, men det kommer ikke fram i serien, sier Meirik.
Hun sier hun er mest skuffet over hvor lite av konteksten rundt innsynsprosessen NRK har valgt å ta med i serien.
– Det hadde kostet dem så lite, og ville på ingen måte ødelagt hovedidéen med programmet. Jeg forstår at en som innvilger innsyn vil være en helt i journalisters øyne. Men det er ufattelig ubehagelig å bli framstilt sånn når det ikke helt stemmer, og når det skaper risiko for sårbare pasienter, avslutter Meirik.
– Har tiltro til at publikum forstår
Programsjef Kristian Karlsen i NRK Trøndelag har tidligere svart på kritikk fra Meirik i et eget innlegg på Midtnorsk debatt.
Der skriver han at NRK mener den publiserte telefonsamtalen mellom Strømøy og Meirik viser tydelig nok at Strømøy igjen søker innsyn, og forklarer godt nok hvorfor han får tilsendt dokumenter i posten senere i programmet.
– Samtidig har vi tiltro til at publikum både forstår at NRK er nødt til å søke på ordentlig vis, og at Helse Nord-Trøndelag følger lover om innsyn, skriver Karlsen.
Programsjefen avviser at NRK har forsøkt å sette Indre Fosen kommune opp mot Helse Nord-Trøndelag i serien, og skriver:
– [Vi har] kun påpekt det faktum at man i Helse Nord-Trøndelag hadde kunnskap om innsyn, mens Indre Fosen kommune ikke hadde det.
Karlsen har blitt forelagt uttalelsene Meirik har gitt Journalisten, og viser til innlegget.
«Gåten Agnes» har vakt oppmerksomhet både i og utenfor Trøndelag, og blitt grunnlag for flere kommentarer og andre debattinnlegg.