Se – en Frp-journalist
Morten Wold i Drammens Tidende går over i Siv Jensens tjeneste og bidrar dermed til å vanne ut standens røde politiske stempel.
Meningsmålinger viser svært liten - om ikke helt fraværende - støtte til Frp i journalist- og redaktørmiljøene. Årsakene kan man jo spekulere i, men faktum er at partiets politikk ikke har fenget blant mediefolk. Nå må bildet nyanseres noe. For første gang har en erfaren journalist meldt seg til tjeneste for landets for tiden største parti.
– Det er nok en sannhet med modifikasjoner at alle journalister er venstreorienterte, sier Morten Wold, journalist på Drammens Tidendes Modum-kontor.
Blå og engasjert
I tillegg til lokalstoffet dekker han det politiske livet i regionen. Nå har Wold søkt og fått innvilget permisjon i ett år fra 1. september, for å arbeide som kommunikasjonsrådgiver i Frps stortingsgruppe.
– Jeg er veldig fornøyd med at vi har funnet en av de ytterst få blå, politisk engasjerte menneskene i den norske journaliststanden. Jeg håper at den andelen vokser med årene og at det blir langt flere av Morten Wold-typen. Det trenger vi, sier Frps generalsekretær Geir Almåsvold Mo.
Han bekrefter at det er første gang en så erfaren og profilert journalist går i Frps tjeneste.
– Det kan jo tyde på at det er en politisk oppmykning på gang, også i journalistsstanden, humrer Almåsvold Mo.
Spesielt
– Jeg er ikke så veldig overrasket over at du ringer. Jeg skjønner at det er mer spesielt når en journalist tar seg jobb i Frp enn i andre partier, sier Wold til Journalisten.
På spørsmål om hvorfor han velger å gå fra journalistikk til å fremme Frps budskap, svarer Wold:
– Jeg ser på dette som en stor mulighet til å komme inn i politikkens sentrum og lære. Dersom jeg går tilbake til DT, får jeg nyttig erfaring med meg. Men det kan også hende jeg satser videre på det politiske liv.
Tidligere Høyre-mann
Wold legger til at han har skrevet mye om politikk som journalist og at han er politisk interessert.
– Tidligere var jeg aktiv som Høyre-politiker, og satt i Modum kommunestyre i årene 1987-91. Men jeg meldte meg ut, fordi det var vanskelig å være både folkevalgt og journalist. Siden har jeg ikke vært politisk aktiv. Jeg har forsøkt å unngå at mine politiske holdninger skal skinne gjennom i det jeg skriver, ved å være objektiv og rettferdig i dekningen. Jeg tror at jeg har klart å holde min sti noenlunde ren.
Måtte melde seg inn
Wold har tidligere arbeidet i Bygdeposten på Vikersund, Fremtiden og Se og Hør. Fra 1997 har han vært ansatt i DT.
– Jeg har ikke vært medlem av Frp før nå, men for å være ansatt i partiet, er det en betingelse at man er medlem. Det synes jeg er uproblematisk. Frp representerer jo en fjerdedel av Norges velgere, sier Wold.
Sjefen hans, ansvarlig redaktør Geir Arne Bore, betegner Wolds permisjonssøknad som en «usedvanlig forespørsel». I en e-post til sine ansatte skriver Bore at permisjonen fortjener en kommentar, siden den kan vekke reaksjoner.
– Enestående anledning
«I utgangspunktet er det mulig å få permisjon for å jobbe i organisasjoner, i motsetning til å jobbe i andre mediebedrifter, selv om partier ligger i grenselandet fordi det gir en utfordring i etterkant i forhold til troverdighet og objektivitet for journalisten. Men dette gir Morten en enestående anledning til å få dybdekunnskap om Stortinget, og ikke minst bli en av de ytterst få norske journalistene som kjenner Frp - for tiden landets største parti - skikkelig», skriver redaktøren.
Viktig forutsetning
Bore mener erfaring fra politikk er en av de viktigste forutsetningene for å kunne drive god politisk journalistikk. Han viser til at norske redaksjoner allerede har mange tidligere informasjonsmedarbeidere, kommunestyrerepresentanter og tidligere stortingsrepresentanter fra alle norske partier – unntatt Frp.
«Det er spennende at Morten nå får kjennskap til dette partiet, og det er ingen grunn til å forskjellsbehandle ett parti i denne sammenheng».