Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) legger fram en tiltaksplan for å beskytte pollinerende ville insekter på Ola Narr i Oslo onsdag. Her slår de gress.Foto: Annika Byrde / NTB
Høysesong for kleine politikerbilder: – De ville garantert sagt nei en vanlig dag i mars
Politikerne «bjudar på», og avisene bugner av valgkampbilder.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Erna Solberg med en slange om halsen, Jonas Gahr Støre med en krabbe hevet over hodet, Olaug Bollestad og Sveinung Rotevatn med ljå i en blomstereng i byparken Ola Narr i Oslo.
Annonse
Det er valgkamp, og et av de sikreste tegnene på at den er i gang er bilder av politikere plassert i situasjoner langt utenfor komfortsonen.
Ken Andre Ottesen har jobbet i bransjen en stund. Han har vært nyhetsredaktør i Oppland Arbeiderblad og Bergensavisen, og de siste ti årene vaktsjef i VG. Han driver også Instagram-kontoen «BAdesken» hvor han harselerer med både saker og bilder i media.
– Jeg har sett min skjerv av både bilder og film, ja. Det er utrolig hva noen av politikerne stiller opp på, sier han til Journalisten på telefonen.
Vi tar kontakt med ham for å få svar på spørsmålet: Hvorfor strekker politikerne seg så langt for å bli foreviget på denne måten?
– Det er snakk om et fenomen som oppstår hvert andre år. Det er da fritt frem for journalister og fotografer å foreslå kleine bilder - og få et ja fra politikerne. Det er bilder som de garantert ville ha sagt nei til på en vanlig dag i mars, forklarer Ottesen.
Personfokus
Han sammenligner det å være politiker med å være på lyndate med velgerne, og peker på det økende personfokuset i norsk politikk som hovedgrunn til oppblomstringen av valgkampbilder de siste årene.
– I gamle dager stemte vi på et parti, nå har den norske valgkampen blitt mer amerikanisert og vi er mer opptatt av hvordan politikerne egentlig er som personer.
– All forskning viser at de kvaliteter folk setter mest pris på i en lyndate, er intelligens, og ikke minst humor og humør. Jo mer morsom og lettliva du virker på en date, desto større sjanse er det for å få snøret i bånn. Sånn tror jeg politikerne og deres rådgivere tror at vi velgere tenker på dem, sier han og ler.
– En skulle jo tro at disse politikerne var opptatt av hva de faktisk er flinke til. Det er veldig rart at de da ofte stiller opp på bilder med ting de overhodet ikke kan.
Annonse
Klein dans
Det kleineste Ottesen ser er politikere i fronten av Moldejazz-åpningsparaden, som går av stabelen i juli hvert år. Jan Tore Sanner, Linda Hofstad Helleland og Torbjørn Røe Isaksen er noen av politikerne som de siste årene har frontet opptoget.
– Det er vel ingen som øver på koffertkasting utenfor sesongen, og det er vel dessverre heller ingen politikere som øver på hvordan de skal danse først i opptoget i Moldejazzen heller. Bildet av politikerne som danser spiller oppi hodet mitt gang på gang, og minner meg litt om Theresa Maydansende med den afrikanske stammen.
– Det er ikke en celle med rytme i kroppen og det er så vondt å se på, sier han og nærmest roper inn i telefonen:
– Du er politiker, ikke danser, slutt med det!
– Om det var en politiker som sa: «Dette skal jeg gjøre hver dag om du ikke stemmer på meg», da får du stemmen min.
Spalteplass
Bildene er et avtalt spill mellom media og politikerne, ifølge Ottesen. Politikerne vet at om de stiller opp på bildene som pressen vil ha, får de bedre spalteplass. Og selv om det er mange rare situasjoner og bilder i omløp, er det stor forskjell på hvor mye de forskjellige politkerne faktisk blir med på.
Han trekker frem statsminister Erna Solberg som en med mye selvironi.
– Erna Solberg har bygget opp et eget image. Hun synes ikke det er negativt å bli avbildet når hun får en fotball i trynet, sånn er hun. Hun stiller opp på det aller meste, mens andre kanskje er litt mer nøye på hva de faktisk stiller opp på.
Hva som skal til for å få et godt valgkampbilde kan være så mangt. Ottesen trekker frem et par ingredienser som bør være med i miksen:
– Du må som politiker fremstå som et likandes menneske. De må smile, de må utsondre troverdighet og bildet må ha noe med budskapet å gjøre. Det må være i en setting som folk umiddelbart kobler til saken, sier han og utdyper:
– Vi er i en litt særstilling i Norge. Vi har så sinnssykt mange aviser. Vi har over 270 lokalaviser, i tillegg til riksmedier, så det er ekstremt mange som skriver og mange som tar bilder. Det er en kamp om plassen, en kamp for å bli sett, så om alternativet er å ikke havne i avisa, bjuder politikerne heller på, sier han før han avslutter:
– Jeg fikk forresten opp et minne på Facebook her i går av Erna som står og sløyer en torsk.
Tips oss gjerne om du har sett et valgkampbilde som fortjener spalteplass i Journalisten - epost: journalisten@journalisten.no
Annonse
Fra BAdesken
Vi avslutter med noen politiske høydepunkter fra BAdesken samlet i dette bildegalleriet.
– Ikke alle er fra valgkamper, men alle er det i alle fall mulig å le av, påpeker Ken Andre Ottesen.