Journalist Eskil Engdal og musiker Bjørn Tomren er gode kompiser. Nå satser de på å blåse liv i en gammel fangeleir.

Eskil Engdal og Bjørn Tomren kjøpte fangeleir i fylla

Vil lage et sted for røverhistorier.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagens Næringsliv-journalist, forfatter og musiker Eskil Engdal er født og delvis oppvokst ved den lille landsbyen Uthaug i Ørland kommune i Trøndelag. Her har han arvet barndomshjemmet etter foreldrene, en strandeiendom som ligger like ved Guldteigbrygga, som under andre verdenskrig ble brukt som fangeleir for sovjetiske soldater.

For knapt ett år siden ble Guldteigbrygga kjøpt opp av Engdal og kompisen Bjørn Tomren, kjent under artistnavnet Polkabjørn og som vinner av Stjernekamp i 2021-sesongen.

– Bjørn og jeg satt på en pub i Oslo da vi fikk en telefon om at Guldteigbrygga skulle selges. «Faen, vi kjøper den!», tenkte vi da. Da vi våknet dagen derpå hadde vi så å si kjøpt en fangeleir i fylla, sier Engdal til Journalisten.

Duoen lot seg inspirere av nyhetsformidlerne fra gamledagene. Da Guldteigbrygga ble bygget på slutten 1930-tallet var det et sted der sjømenn kom og delte historiene sine og nyheter fra kysten, forteller Engdal.

­– Guldteigbrygga skal være et senter for røverhistorier – en bandittbar for kysthistorier, sier Engdal med et lurt smil.

– Men vi skal også utvikle museumsdelen og forvalte bryggas brutale krigshistorie med den respekt det fortjener.

Krigsfangene i Guldteigbrygga var de første som kom til Norge og de levde under forferdelige forhold. I 2004 fikk Guldteigbrygga besøk av Boris Jeltsin, Russlands tidligere president. Han kom for å minnes de seksti fangene som døde der.

Møtte Polkabjørn på brygga

Det var nettopp i Uthaug ved Guldteigbrygga at Engdal og Tomren møttes for første gang for syv år siden.

– Jeg så en fyr roende i en liten trebåt. Han drev og reiste fra Nordkapp til Lindesnes via sjøen og trengte et sted å overnatte. Det var Polkabjørn!

Det endte opp med at Tomren sov i Guldteigbrygga med tillatelse fra den forrige eieren. Engdal og Tomren ble gode venner og begynte å spille i band sammen.

– Siden kjøpet så har jo Bjørn blitt en veldig opptatt mann, men han er med og bidrar på sommeren. Han er over gjennomsnittlig opptatt av krigshistorie, så det er et prosjekt som interesserer ham, sier Engdal.

Bjørn Tomren og Eskil Engdal på Guldteigbrygga sommeren 2022.

Kulturhus for historiefortelling

Sommeren 2022 åpnet duoen huset for publikum. I tillegg til å være et museum, kafé, restaurant og konsertsal, er målet at Guldteigbrygga skal være et senter for historie og historiefortelling.

– Jeg ønsker at dette skal være et sted for sakprosa og kultur. Journalister, forfattere og kunstnere kan komme og presentere sine verk, og musikere kan holde konserter, sier Engdal.

Guldteigbrygga ligger omtrent en totimers kjøretur fra Trondheim, men Luftforsvarets flystasjon i Ørland er få minutter unna. Direktefly fra Oslo tar kun én time, noe som gjør at Engdal enkelt kan fly gjester opp fra storbyene i Norge.

I sommer hadde Guldteigbrygga besøk og foredrag av blant annet krigsfotografen André Liohn, Engdals kollega, DN-fotografen Aleksander Nordahl – og forfatteren Vetle Lid Larssen.

– Det har vært full brygge nesten hver kveld vi har hatt arrangement. Konseptet har blitt veldig godt mottatt, sier Engdal fornøyd.

Brygga var under streng bevoktning av tyskerne under okkupasjonen, og ble kalt for «Dødshuset» lenge etter krigen, da rundt 60 soldater døde her under fangenskap.
Eskil Engdal og musikeren Torgeir Waldemar etter konsert på Guldteigbrygga.

Åpner eget hjem

Engdal ønsker også å åpne barndomshjemmet han har arvet for å kunne ta imot overnattingsgjester.

– De kan bo her gratis, og bidra på arrangementer på brygga, sier han, og forklarer at inntil videre har innsatsen fra alle som har bidratt vært frivilligbasert.

Brygga ble kjøpt for en relativ lav sum, men trenger mye vedlikehold.

– Ingen har fått betalt for å jobbe her ennå. Men målet er å kunne finansiere driften av kafeen og restaurantvirksomheten, sier Engdal.

Det var fullt hus da Bjørn Tomren og Eskil Engdal åpnet kultursenteret på Guldteigbrygga i juli 2022.

For å drive Guldteigbrygga, har Engdal og Tomren fått stor hjelp fra Torill Langkopp og ektemannen Roar Svenning som driver Stokkøya Strandhotell i en av nabobygdene på Fosen-halvøya. De har et felles mål med Engdal om å gjøre de lokale bygdene attraktive og interessante.

– Vi er opptatte av samfunnsbygging og samfunnsutvikling. Det er mye historie her ved kysten og det er viktig at det skjer noe kulturelt i lokalsamfunnet. Vi har mer enn nok å gjøre med driften av bedriften vår, men det er også gøy å drive med andre prosjekter. Og dette er jo et artig prosjekt og to artige karer å leke med, sier Langkopp til Journalisten.

Hun sitter med Engdal på Deichmanske bibliotek i Oslo. De diskuterer det som skal bli Engdals neste steg i prosjektet: Bruken av Kjeungskjær fyrtårn – et ledfyr som ligger på et lite skjær i Bjugnfjorden, tre kilometer fra Uthaug.

– Det er Norges mest fotograferte fyrhus. Målet er å leie fyret i perioder for journalister, forfattere og andre som trenger et sted å skrive eller være kreative, sier Engdal.

Her kan gjestene finne inspirasjon og komme seg litt unna den rutinen i arbeidshverdagen, uttaler Engdal.

Netflix-akademiet

Vurderer Engdal å slutte som journalist for å drive Guldteigbrygga på fulltid, spør Journalisten. Han smiler bredt. De tre siste månedene har han hatt permisjon fra jobben for å delta på Alma X Netflix Writing Academy for å bli manusforfatter.

Men han skal ikke slutte i DN der han har jobbet i 30 år. Når han en gang går av med pensjon, vil det imidlertid bli godt å ha et spennende sted å tilbringe pensjonisttilværelsen.

Innen da vil kultursenteret på Guldteigbrygga forhåpentlig være godt etablert og fullt av liv, fest, kultur- og kunnskapsformidling, håper Engdal.

Powered by Labrador CMS