Vebjørn Selbekk og Erle Marie Sørheim mener det er tøft av Charlie Hebdo å trykke tegningene av Irans religiøse ledere.

Charlie Hebdo og Iran

– Morsomt å tulle med mullaer som nekter kvinner grunnleggende menneskerettigheter

Iran advarer Frankrike etter karikatur-tegninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Charlie Hebdos karikaturtegninger til støtte for demonstrantene i Iran går ikke upåaktet hen hos det iranske regimet. Blant andre BBC melder nå om at Iran har innkalt den franske ambassadøren til møte, og stengt et forskningsinstitutt i tilknytning til den franske utenrikstjenesten.

Karikaturene av ayatollah Ali Khamenei er publisert som en del av en konkurranse til støtte for protesten i Iran.

– Et merkelig ekko

Blant de rundt 30 karikaturtegningene er det mange med seksuelt innhold som gjør narr av de iranske geistlige. Blant annet en tegning der en kvinne urinerer på Irans øverste religiøse leder, ayatollah Khamenei, og forsiden på magasinet avbilder flere mullaer som går inn i en kvinnes vagina, med teksten «Mullaer dra tilbake dit dere kom fra».

Journalist og forfatter av boken «Karikaturens historie», Erle Marie Sørheim, sier til Journalisten at det er tøft av Charlie Hebdo å trykke karikaturtegningene.

– Dette er et merkelig ekko fra muhammedkarikatur-striden. Og jeg håper Frankrike svarer slik som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen gjorde den gangen, og sier at det er ytringsfrihet i Frankrike, sier hun.

– Morsomt

Sørheim mener det er viktig å påpeke det skrekkelige som skjer i Iran, og at det er riktig å ta i bruk sterke virkemidler for å påvirke visuelt. Hun påpeker ironien i at ledere som henger sine egne ungdommer, blir forbanna av noen tegninger i et land langt bort.

– Men kanskje ikke så rart når de også blir sure på folk som går med hijab feil. Jeg synes det er morsomt å tulle med mullaer som nekter kvinner grunnleggende menneskerettigheter, sier Sørheim.

Danske Journalisten skriver at Frankrikes utenriksminister, Cathrine Colonna, allerede har uttalt seg om de iranske truslene til LCI TV. Hun stadfester at det er ytringsfrihet i Frankrike og at det ikke finnes noen blasfemiparagrafer i de franske rettssystemet.

– Lar seg ikke true

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk var i 2006 redaktør for Magazinet, da de trykket faksimiler av Muhammed-karikaturene fra Jyllands-Posten. Han sier til Journalisten at han regner det som en selvfølge at den franske regjeringen står skulder til skulder med Charlie Hebdo, som han mener er blitt et nasjonalt symbol etter angrepet mot redaksjonen i 2015.

– Det som er positivt her er at Frankrike er det landet som har vist seg mest motstandsdyktig mot denne type trusler. De har en sterk nasjonal holdning mot det. De lar seg ikke true til taushet, sier han.

Ifølge BBC har iranske myndigheter advart Frankrike om at det stengingen av det franske instituttet kun er et første skritt. De truer med flere reaksjoner om ikke Frankrike holder Charlie Hebdo ansvarlige for å «spre hat».

– Viser kraften i karikaturer

Lørdag er det på dagen åtte år siden angrepet på Charlie Hebdo, og Selbekk sier at man nå igjen ser at få ting hisser opp selvhøytidelige, religiøse makthavere som nettopp karikaturtegninger.

– Jeg synes også bidragene til denne konkurransen var veldig interessante også, særlig fordi det var en del kvinnelig uttrykk som viser rollen kvinner har har spilt under demonstrasjonene i Iran.

Det er sterke og gode tegninger, sier Selbekk, som mener det er positivt at man klarer å hisse opp iranske myndigheter.

– Det viser kraften som fortsatt ligger i karikaturtegninger, som ofte er sterkere enn det skrevne ord.

Powered by Labrador CMS