Fotograf og forfatter Kristin Lyseggen på en av sine reiser. Foto: Privat

Stanset i Tel Aviv

Norsk fotograf og forfatter utsatt for uvanlig sikkerhetssjekk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I høst fikk fotograf og forfatter Kristin Lyseggen seg en ubehagelig opplevelse da hun skulle returnere til Norge fra Israel etter å ha fulgt og fotografert beduiner i Negev-ørkenen i tre uker. Da fotografen som tidligere har levert bilder til VG, A-magasinet og Vårt Land skulle gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen i Tel Aviv, ble hun utsatt for en så omfattende sikkerhetssjekk at hun mistet flyet hjem til Norge.

– Detaljert utspørring

Undersøkelsen begynte med at den vanlige sjekken av passet varte litt lenger enn normalt. På spørsmål om hva hun hadde gjort i Israel sa hun at hun hadde fotografert beduiner i tre uker. Så ble hun bedt om å vise fram sitt internasjonale pressekort.

– Sikkerhetsvakten bad meg om å følge med fordi de skulle gjøre en rask sikkerhetssjekk. Ettersom jeg hadde vært tre uker i Israel og på Vestbredden i mars var jeg klar over at de kom til å spørre meg grundig ut om hvorfor, med hvem også videre, sier Lyseggen, som reiser mye rundt i verden i forbindelse med fotografjobben.

Men undersøkelsen ble etter hvert langt grundigere og tok lengre tid enn Lyseggen hadde forventet.

– Det endte opp med at de stilte meg detaljerte og rare spørsmål i over to timer før hun bad om assistanse. Da kom det flere sikkerhetsvakter til.

«Mental examination»

Lyseggen sier at vaktene søkte gjennom sakene til frilansjournalisten. Så ble hun utsatt for en ny og grundigere undersøkelse.

– De bad meg følge med til et annet rom for å sjekke kroppen min. Jeg gikk motvillig inn i et avkledningsrom der damen tok tingene mine og skannet sko og yttertøy.

– Deretter forklarte hun at hun skulle gjøre en «mental examination» på meg. Hun begynte å massere armene mine, tok forsiktig på meg nedover ryggen, presset rundt på armene mine, begynte å kile meg i nakken, og deretter massere hodebunnen. Mest sannsynlig ville de se hvordan jeg reagerte, men jeg forholdt meg rolig og takket for massasjen. Det hele var  veldig merkelig, sier Lyseggen.

Kunne legge igjen utstyr

Men sikkerhetsfolkene var ikke ferdig med det. Lyseggen, som begynte å bli bekymret for å miste flyet, fikk et tilbud:

– De sa at det ville ta altfor lang tid å sjekke kameraet, harddiskene og Macbooken min, men at de kunne være snille med meg og gjøre en deal. De kunne la meg få sjekke inn som den siste passasjeren om bord, men uten tingene mine. De sa de ville sørge for at utstyret ble sendt med posten hjem til Norge.

Lyseggen avslo fordi hun ikke ønsket å la sikkerhetsfolkene beholde utstyret hennes. Hun var redd for at de skulle kopiere filene. Dermed ble hun stående igjen på bakken da flyet tok av fra flyplassen.

Ekstraregningen for hotell og ny flybillett måtte hun legge ut for selv. Hun har heller ikke fått dekket ekstrautgiftene gjennom NJs reiseforsikring.

– Beskytt kilder

Styremedlem Eva Stabell i den internasjonale journalistføderasjonen sier at hendelser som det Lyseggen opplevde skjer jevnlig i Israel og andre steder i verden hver dag.

– Det er en kjent sak at det er sånn i en del land. Det er en måte å trakassere journalister på, sier Stabell.

Hun sier at sikkerhetsfolk forhører journalister så grundig at det ikke er mulig å skjule noe. Ifølge Stabell er det også vanlig at de sjekker datamaskiner nøye, men hun kjenner ikke til at data blir kopiert.

Stabell minner om at journalistene må ta være forberedt på slike sjekker.

– Det er viktig å beskytte kildene og ha de tillatelsene du trenger, sier Stabell.

Journalisten har uten å lykkes forsøkt å få en kommentar fra den israelske ambassaden om hvorfor Israel gjennomfører slike sikkerhetssjekker, og hva slags undersøkelse Lyseggen ble utsatt for.

Powered by Labrador CMS