VGTVs Ahmed Fawad Ashraf flytter snart til Storbritannia for å bli VGs stringer i London. Foto: Vilde Kalsaas Worren/VG

MORGENRUTINEN:
VGs Ahmed Fawad Ashraf mener sosiale medier er en slagmark som åpner for en giftig og konfliktdrevet offentlig samtale

Og han skulle gjerne hørt lydsporet fra Natt&Dags fotoseanse med Per Sandberg og Bahareh Letnes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Ahmed Fawad Ashraf er på vei fra jobben som reporter i VGTV til å bli VGs nye stringer i London.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe.

– Hva har du på nattbordet?

– «Alle skal ned» av VG-kolleger Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy lå der én dag. Jeg leste den ut på noen timer. Det var mildt sagt en juicy, politisk thriller. Ellers har jeg ørepropper og noen bøker om dyrenes indre liv. De har jeg dessverre aldri åpnet, men det skal jeg.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Jeg hører Nyhetsmorgen og Politisk kvarter, blar gjennom riksdekkende medier i Norge og får med meg de store sakene i USA og Storbritannia på Youtube. CNN, Fox, BBC og andre «måker» ut nyhetsklipp og debatter på Youtube hele døgnet.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Tja, hva med «Sosiale medier legges ned». Det er fullstendig urealistisk, jeg vet det, men vi hadde hatt godt av å bli tvunget til å løfte blikket fra telefonene. Sosiale medier er en slagmark. Jeg kan ikke være imot teknologisk utvikling, men syns SoMe koster mer enn det smaker. Det har åpnet opp for en helt ny form for offentlig samtale som er giftig og konfliktdrevet, og jeg liker det ikke.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Jeg leser mye, og prater med folk. Det er alltid mange gode saker «up for grabs». Det viktigste er å være bredt orientert.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

– Alle som var på broen på KNM Helge Ingstad.

– Av mennesker med makt: Theresa May og Tommy Robinson har jeg lyst å ta en prat med på grunn av brexit og fremveksten av nasjonalisme i Storbritannia.

– Indiske Kangana Ranaut har jeg ønsket å intervjue lenge. Hun er ukjent for oss, men i India er hun en hel generasjons stemme. Hun rømte fra familien i fjellene i Manali da hun var femten. I dag er hun den best betalte kvinnelige skuespilleren, og som aktivist har hun satt India på hodet. Hun tar opp sosiokulturelle temaer ingen før henne har gjort, og hun skaper nasjonale debatter uten å være på sosiale medier. Hun mener det er umulig å ha en samtale med mange tusen mennesker på en gang uten å bli forstyrret, og det er sant.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Ikke veldig banebrytende svar dette, men jeg er nysgjerrig og liker å prate med mennesker og treffe folk. Jeg henger meg opp i sitater i saker og tenker på hvilke oppfølgingsspørsmål jeg ville stilt. Når jeg gjør research tenker jeg i overskrifter, bilder og presentasjon.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Jeg er veldig imponert over jobben kollega Einar Otto Stangvik gjorde med å 3D-illustrere kollisjonen mellom tankskipet Sola og KNM Helge Ingstad. Rekonstruksjonen ble laget før havarikommisjonen kom med sin første rapport og klargjorde hva som skjedde den natten. Her kan du se det.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Jeg er ikke så happy når artikler som krever innlogging eller abonnement blir delt på Facebook. Mange har ikke abonnement til hver eneste avis og jeg tror heller ikke de skaffer seg det for én sak. Særlig når saker handler om omstridte tema som vekker følelser hos folk, fører det kun til at kommentarfeltet på Facebook blir oppildnet uten at folk leser saken.

– Det siste jeg husker var en overskrift i DN+ om Nato-soldater som skremte asylsøkere i Hedmark under Nato-øvelsen Trident Juncture, og Fredriksstad Blads sak om han som kjører rundt med «utfører ælt i negerærbe!» på bilen. Dette er et strukturelt problem ingen har noe å tjene på. Det gir kanskje en god reach på Facebook, men det polariserer.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Å bekjempe fake news- og main-stream-media-narrativet.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Bildeserien til Per og Bahareh i Natt&Dag går i hodet, igjen og igjen. Det er så synd det ikke var video. Jeg skulle ønske det fantes et lydspor.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Det vet jeg ikke. Ikke lenge. Jeg tror ikke jeg er noe bedre enn andre, men jeg klarer det nok hvis jeg absolutt må.

– Når logger du av for kvelden?

– Når jeg sovner.

Powered by Labrador CMS