– Vi har vært veldig bevisst på å speile mangfoldet enda mer denne gangen, forteller «Festen etter fasten»- programleder Rima Iraki. Her sammen med prosjektleder Vivi Stenberg.Foto: Aurora Thommessen
NRKs Rima Iraki om id-sending: – Vi har ikke berøringsangst
Enkelte seere forventer at «Festen etter fasten» skal ta for seg religiøse problemstillinger, men produksjonen er tydelig på at det ikke er deres mandat.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Veldig mange spør oss om hvorfor man ikke har laget dette før. Det var også min første reaksjon. Hvorfor har ingen laget dette før, sier Rima Iraki til Journalisten.
Annonse
Til vanlig formidler hun nyheter på Dagsrevyen, men de siste ukene har hun vært på utlån til underholdningsavdelingen i NRK. Fredag 14. mai - i dag - inviterer hun sammen med statskanalen hele Norges befolkning til «Festen etter fasten», som markerer slutten på fastemåneden Ramadan.
I fjor var det opp mot 300.000 nordmenn som benket seg foran TV-skjermer og deltok i feiringen av den muslimske høytiden id-al-fitr.
Og i år gjentar NRK suksessen.
Fjorårets sending fant sted på taket på Marienlyst. I år har NRK valgt å sende direkte fra ærverdige Tveten gård på Tveita i Oslo som ligger omkranset av høyblokker og industriområder.
Tydelig mandat
Prosjektleder i NRK Underholdning, Vivi Stenberg, forteller at den største utfordringen har vært å lage et program som både speiler norske muslimers tradisjoner, samtidig som den også appellerer til etniske nordmenn som ikke har et forhold til tradisjonen fra før av.
– Vi har valgt oss et veldig tydelig mandat og det er å lage en underholdningssending rundt en høytid og tradisjon. Det har NRK Underholdning gjort i haugevis år, med «Kvelden før kvelden», sier hun.
Iraki forteller at enkelte seere sitter med forventninger om at de skal ta tak i innvandringsspørsmål i en slik sending.
– De forventer at vi skal snakke om homofili, likestilling i islam og sosial kontroll. Dette er viktige temaer, men det finnes mange arenaer som tar seg av det, som for eksempel i nyhetene, sier hun og fortsetter:
– Det handler ikke om at vi har berøringsangst, men å sitte og snakke om det i et underholdningsprogram er ikke vårt mandat.
Programlederen som selv har et personlig forhold til høytiden, synes det er hyggelig å kunne dele feiringen med hele Norge.
– Vi har vært veldig opptatt av å understreke at selv om vi markerer tradisjonene til en religiøs høytid, så handler ikke selve sendingen om religion, sier Iraki og legger til at programmet ikke har som hensikt å forkynne religion.
Annonse
Viktig å speile samfunnet
Dette blir andre gang Rima Iraki leder sendingen. Denne gangen har hun fått med seg komiker Yousef Hadaoui, blant annet er kjent fra NRK-programmet «Svart humor».
– Jeg ser veldig frem til å lede denne sendingen sammen med Yousef. Jeg tror han kan bringe en ekstra humoristisk dimensjon og skape god stemning, sier hun og fortsetter:
– Han er et fyrverkeri og vi har allerede god kjemi.
Iraki mener det er viktig at NRK som allmennkringkaster gjør sitt ytterste for å speile hele befolkningen.
– Det handler om at man skal være en kanal for alle, sier hun.
Fjorårets id-sending fikk mange positive tilbakemeldinger fra publikum. Iraki forteller at mange norske muslimer følte seg sett, og inkludert.
– Det tenker jeg er viktig i et demokrati, fordi hvis du ikke får med deg alle, og det sitter grupper som ikke føler at de blir representert i mediene, kan det potensielt være farlig, sier Iraki.
– Vi har sett hva utenforskap kan føre til, legger hun til.
I 2020 ble NRK den første vestlige allmennkringkasteren som markerte den muslimske høytiden id-al-fitr gjennom et underholdningsprogram.
Kongelig iftar
Også i år byr sendingen på mange spennende gjester.
Seerne får blant annet et personlig innslag fra programlederne der de sammen med sine foreldre og kronprinsparet bryter fasten med det høytidelige måltidet iftar.
Iraki forteller at de har brukt mye tid på møter med Slottet for å kunne gjennomføre dette måltidet i tråd med smittevernreglene.
Det har også vært en jobb å preppe to mennesker som aldri har vært på TV før, og som ikke har norsk som sitt morsmål, sier hun.
Innslaget med kronprinsparet er spilt inn på forhånd og blir en del av direktesendingen.
Iraki forteller at hun trives i rollen som programleder for et underholdningsprogram, og at hun har mer rom til å være personlig enn i Dagsrevyen.
– Man er først og fremst journalist. Dette er et journalistisk produkt, selv om det er et underholdningsprogram. Jeg er veldig glad i jobben min i Dagsrevyen, men det er gøy å kunne gjøre dette også, sier hun.
Annonse
Nyskapning
Stenberg forteller at hun lenge gikk rundt med ideen om å lage en id-sending.
– Det tok litt tid før den fikk et ordentlig ja, sier hun.
Stenberg har tidligere vært prosjektleder for «Kvelden før kvelden» og «Lindmo». Hun forteller at det er spennende å jobbe med noe nytt etter mange år i mediebransjen.
– Jeg kommer som dere kanskje ser, ikke fra en bakgrunn med noe særlig kjennskap til verken høytiden, religionen eller tradisjonene. Jeg lærer stadig noe nytt, og det elsker jeg, forteller hun.
Preget av pandemien
Den opprinnelige planen i fjor var å lage en folkefest midt i Oslo sentrum, men på grunn av pandemien ble sendingen opprinnelig avlyst.
– Heldigvis var det noen kloke sjeler som sa at id-feiringen til veldig mange nordmenn blir berørt av pandemien, og at det kanskje hadde vært fint at NRK likevel har et tilbud, sier Stenberg.
Redaksjonen hadde kun tre uker på å planlegge sendingen.
– Vi kastet oss rundt og lagde det som ble et kjempefint program. Det ble en veldig fin start på dette prosjektet, forteller hun.
Stenberg forteller at de også i år har måttet ta hensyn til pandemien, men at de har hatt bedre tid til å planlegge.
– Ambisjonene våre er skyhøye for å si det pent, men samtidig så produserer vi i en pandemi, så alt tar tid. Å finne locations, passe på at det er nok plass og alt sånt, det tar tid, men det er jo bare gøy. Det er egentlig nesten bare å prøve å holde tilbake, sier hun.
Spesialsending om id
Stenberg forteller at flere redaksjoner innad i NRK også jobber med å lage innhold knyttet til fastemåneden Ramadan og id-feiringen.
– Det var litt vanskelig i fjor. Folk visste ikke helt hva vi skulle lage. Men i år er det et vanvittig engasjementet på huset, sier hun.
Blant annet skal Supernytt og NRK P3 ha spesialsending i forbindelse med den muslimske høytiden id-ul-fitr.
– Jeg tror vi har bidratt til at det har blitt lettere å lage innhold rundt ramadan og id enn tidligere, sier prosjektlederen.
Stenberg frykter ikke at årets program vil utløse klagestorm.
– Jeg antar at det vil komme klager i år også. Noe annet vil overraske meg. Men det er vi forberedt på, sier hun.
Hun understreker at de selvfølgelig har tatt til seg de tilbakemeldingene som var konstruktive, men sier at innholdet i en del av klagene som Kringkastingsrådet mottok var rent rasistiske.
Iraki sier at programmet har skapt mye engasjement både før, underveis og etter fjorårets sending.
– Tror du det blir en sesong 3?
– Jeg forventer at det blir en sesong 3. Dette må bli tradisjon. Jeg tror veldig mange der ute også forventer at det skal bli en tradisjon. Jeg ser ikke noe grunn til at det ikke skulle bli det, avslutter hun.