Filter Nyheter og redaktør Harald Klungtveit klages inn til PFU.
Arkivfoto: Martin Huseby Jensen
Klager Filter Nyheter til PFU for manglende omtale av naziflagg-frifinnelse
Redaktøren viser til omtale på Twitter.
Oppdatert med kommentar fra PFU-klageren lørdag 15. august
Filter Nyheter har fått sin andre PFU-klage mot seg denne sommeren.
Avisa omtalte i fjor høst at tre menn ble dømt for hatefulle ytringer i Kristiansand tingrett etter å ha hengt opp hakekorsflagg i byen.
Men etter at mennene fikk dommen omgjort og ble frikjent i lagmannsretten i juni i år, gikk det bare et par døgn før en PFU-klage tikket inn mot nettavisa som følger høyreekstreme miljøer nøye.
Etterlyser omtale
Klagen er skrevet av Johan Slåttavik, med samtykke fra en av de nå frikjente mennene, Ronny Bårdsen. Begge er kontroversielle figurer: Slåttavik har tidligere, av ulike grunner, fått tekster avpublisert hos Resett og Rights.no, og har blant annet uttalt at han mener Anders Behring Breivik stiller noen rimelige spørsmål.
Bårdsen har ifølge NRK vært aktiv i Den nordiske motstandsbevegelsen, i likhet med de to andre nå frikjente mennene i flaggsaken.
I klagen vises det til punkt 4.5 i Vær varsom-plakaten (VVP), der det lyder: «[...] Det er god presseskikk å omtale en rettskraftig avgjørelse i saker som har vært omtalt tidligere.»
Regner med frifinnelse
«Nå har det snart gått tre dager, og oppdateringen i saken er fremdeles ikke publisert av Filter», skriver Slåttavik i et tillegg til klagen, sendt 1. juli.
Dommen ble for øvrig ikke rettskraftig før rundt 10. juli: Da bekreftet Statsadvokatene i Agder at de ikke anket dommen fra lagmannsretten.
PFU-klageren understreker overfor Journalisten at han ikke har noen forbindelse med Den nordiske motstandsbevegelsen eller lignende grupper.
– Klagen til PFU er noe jeg tok initiativ til for å belyse forskjellsbehandling og tendensiøse holdninger hos norske medier, og dermed også PFU. Jeg regner med at Filter og redaktør Harald Klungtveit blir blankt frifunnet for et forhold som tilsvarer grunnlag for en lang rekke tidligere fellelser i PFU.
– Videre vil jeg gi en gavepakke til Resett og Helge Lurås, med å demonstrere hvordan venstrevridde publikasjoner kan bryte VVP, og fremdeles få være medlem i Norsk Redaktørforening. Jeg tror det vil gi Resett noe å gnage på i overskuelig fremtid, skriver Slåttavik i en e-post.
Viser til Twitter-post
Filter-redaktør Harald Klungtveit sendte sitt tilsvar bare to dager etter at klagen ble registrert.
«Det er riktignok en positiv utvikling om det skulle være slik at den aktuelle nazistiske organisasjonen nå har gått bort fra å fremme henrettelse av journalister ved hengning og i stedet vil benytte seg av pressens selvdømmeordning», skriver Klungtveit.
Filter har tidligere rapportert om Den nordiske motstandsbevegelsens bruk av plakater der politikere og journalister omtales som «folkeforrædere», samt grafikk med hengeløkker og teksten «reservert for folkeforrædere»
I tilsvaret, sendt 3. juli, påpeker Klungtveit at dommen ikke er rettskraftig ennå, og mener samtidig at det er uriktig at Filter ikke har omtalt dommen.
Han viser til at Filters Twitter-konto omtalte frikjennelsen, med lenke til NRKs artikkel om saken, allerede 29. juni.
«Aktuelt med ytterligere omtale»
«Det er åpenbart aktuelt med ytterligere omtale av den svært interessante dommen i Filter Nyheters publiseringskanaler, men vi ønsker ikke å gå i en diskusjon med utenforstående om hvilke artikler redaksjonen eventuelt arbeider med eller når de er planlagt publisert», avslutter Klungtveit i tilsvaret.
Klungtveit opplyser til Journalisten torsdag at han per nå ikke har nærmere kommentar enn at PFU-klagen blir besvart på vanlig måte.
Ifølge presseforbundets PFU-base har Filter kun fått én klagesak opp til full behandling i utvalget.
Nettavisa, som har eksistert siden 2016, har fremdeles til gode å bli felt i Pressens Faglige Utvalg.