Ingrid Ciakudia-Moxnes ble nylig ansatt av NRK.

MORGENRUTINEN:

– Da jeg var yngre så jeg bare ulemper ved å ha flerkulturell bakgrunn, men i dag ser jeg bare fordeler

NRKs Ingrid Ciakudia-Moxnes mener journalister bør bli bedre til å snakke med minoriteter i alle sammenhenger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Ingrid Ciakudia-Moxnes er journalist og SoMe-ansvarlig i P3.no. Fra august vil hun jobbe i NRK Oslo Viken.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Te.

– Hva har du på nattbordet?

– Mobilen min, smykker fra dagen før og gjerne fire vannglass som jeg har «glemt» å rydde bort de siste dagene.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Jeg er 100 prosent B-menneske, så hodet jobber hardt for å holde meg våken når arbeidsdagen har begynt. Rundt klokken 12 kan man forvente at jeg ikke føler meg som en zombie lenger. Jeg drikker jo ikke kaffe heller, så drikker mye vann for å komme meg gjennom de første timene i arbeidsdagen.

– Jeg har på pushvarsler fra de fleste store norske aviser, så har det skjedd noe i løpet av natten, får jeg det med meg ganske raskt. I tillegg sjekker jeg alltid forsida til VG før jeg drar hjemmefra og NRK.no på vei til jobb.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «Den demokratiske republikken Kongo får endelig ha naturressursene sine i fred –befolkningen jubler!»

– Hva er ditt beste tips for å finne gode saker?

– De fleste mediehus er opptatt av å nå de unge. Da må man møte dem der de er! Sjekk ut hva som skjer på Tiktok og Snapchat. Hva bryr de seg om nå, hva rører seg i det unge miljøet. Følg med i kommentarfeltene til influensere, der har jeg funnet mye gull! I tillegg bør man snakke med folk man ikke omgås til vanlig.

– Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?

– Det må vel være «værsakene» jeg har skrevet i diverse lokalaviser og som praktikant. Jeg har elsket å jobbe i lokalavis, men det kan bli perioder der det ikke skjer så mye. Da er saker som «Slik blir sommerværet» ikke det morsomste å skrive. Men det skal sies at de leser godt, så de har jo absolutt en verdi! Tenker at det er derfor slike artikler dukker opp år etter år.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

– Jeg kunne tenkt meg å reise til Kongo og intervjue jenter på sykehuset til Nobels fredsprisvinner, Denis Mukwege. På Panzi-sykehuset bor det jenter og kvinner som har blitt seksuelt mishandlet på de verst tenkelige måter. Vi hører for lite om situasjonen i Kongo generelt.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Jeg mener min flerkulturelle kompetanse er viktig. Mediehusene klør seg i hodet og lurer på hvordan man skal nå de flerkulturelle. Jeg mener en stor del av jobben er å ansette flere journalister med flerkulturell bakgrunn.

– Som flerkulturell har jeg et innblikk på hvordan det er å være norsk med minoritetsbakgrunn. Jeg ser ting fra to sider. Da jeg var yngre så jeg bare ulemper ved å ha flerkulturell bakgrunn, men i dag ser jeg bare fordeler.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Det rareste har kanskje vært å intervjue en fra SIAN på telefon. Personen visste ikke at jeg hadde minoritetsbakgrunn og slang ut meninger som jeg er sikker på de ikke ville sagt hvis de hadde sett hvordan jeg så ut. Det var en ganske spesiell opplevelse. Navnet Ingrid har sine fordeler når personen på andre siden av røret ikke ser hvordan jeg ser ut.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Det er så mange dyktige journalister i P3. Vi skriver saker som skal treffe unge mellom 15 og 29 år. Det er mange sterke og viktige historier som blir delt. Det er tematikk som unge kan kjenne seg igjen i. Jeg blir inspirert av mine kollegaer som følger opp de unge, slik at det alltid blir trygt å dele sine historier hos oss.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Det er en utfordring å treffe de unge. Man må gjøre en skikkelig innsats for å nå denne gruppen. Mediebransjen må jobbe for at de unge forstår hvor viktig journalistikk er for demokratiet.

– Hva kan journalister og mediehus gjøre for å bedre tilliten til de redaksjonelle mediene?

– Vi må bli flinkere til å speile virkeligheten i Norge. Norge er og blir et mangfoldig samfunn, men ser man på forsiden til de fleste mediehus i Norge ser det ikke sånn ut. Vi må snakke mer med minoritetene i alle sammenhenger. Jobber du med en artikkel om folk med minoritetsbakgrunn – husk å snakk med de det faktisk gjelder!

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Nå er det kun få dager siden det var terrorangrep mot skeive. Bildene fra dagene etter angrepet har vist samhold som vi trenger enda mer av nå i den turbulente tiden vi er i. Vi er sterkere sammen.

– Når logger du av for kvelden?

– Så altfor sent! Jeg er som nevnt B-menneske og sliter med å legge meg på kvelden. Mobilen er det siste jeg ser på før jeg sovner. Dette er jo en vane jeg helst skulle vært foruten, men det er jo alltid et eller annet jeg må sjekke!

Powered by Labrador CMS