Den hondurianske toåringen Yanela Sanchez gråter når hun og moren, Sandra Sanchez, blir tatt i varetekt av amerikanske grensevakter i McAllen, Texas, USA, den 12. juni 2018. Foto: John Moore / Getty Images
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Verdens beste pressefoto i 2018, vinneren av World Press Photo of the Year, er bildet «Crying Girl on the Border» – et bilde av toåringen Yanela Sanchez fra honduras, som gråter når hun og moren, Sandra Sanchez, blir tatt i varetekt av amerikanske grensevakter i McAllen, Texas, USA. Bildet er tatt av John Moore fra Getty Images.
Annonse
Prisen ble annonsert og delt ut i Amsterdam torsdag kveld, sammen med resten av prisene i den prestisjetunge konkurransen for fotojournalister verden over.
Sandra Sanches og dattera hadde reist i en måned gjennom Mellom-Amerika og Mexico, før de nådde den amerikanske grensa for å søke asyl.
Trumps administrasjon hadde da annonsert en nulltoleranse-politikk på grensa, som gjorde at mange innvandrere ble regnet som kriminelle. Resultatet ble at foreldre ble skilt fra sine barn. Yanela og hennes mor var ikke blant de tusenvis som ble fraskilt, men det at bildet ble publisert verden over førte likevel til massiv offentlig kritikk, som gjorde at Trump reverserte politikken.
Her er 1. pris-vinnerne i alle kategoriene:
Annonse
1. pris World Press Photo Story of the Year
«The Migrant Caravan» – Pieter Ten Hoopen, Agence Vu/Civilian Act
Om flyktningkaravanen gjennom Mellom-Amerika mot USA.
1. pris Contemporary Issues, enkeltbilde
«The Cubanitas» - Diana Markosian, Magnum Photos
Annonse
1. pris Contemporary Issues, serie
«Blessed Be the Fruit: Ireland's Struggle to Overturn Anti-Abortion Laws» – Olivia Harris
1. pris miljø, enkeltbilde
«Akashinga - the Brave Ones» – Brent Stirton, Getty Images
1. pris miljø, serie
«The Lake Chad Crisis» – Marco Gualazzini, Contrasto
1. pris, General News, enkeltbilde
The Disappearance of Jamal Kashoggi – Chris McGrath, Getty Images
1. pris, General News, serie
«Yemen Crisis» – Lorenzo Tugnoli, Contrasto, for The Washington Post
1. pris, Long term projects
«Beckon Us From Home» – Sarah Blesener
Patriotisk utdanning, ofte med en militær undertekst, danner hovedrollen til mange ungdomsprogrammer i både Russland og USA. I USA kan de to amerikanske budskapene «America First» og «Americanism» ikke bare fungere som drivkraft bak voksne politiske bevegelser, men også rundt i landet i leire og klubber hvor unge læres hva det betyr å være amerikansk.
I Russland støttes patriotiske klubber og leire av regjeringen. I 2015 bestilte president Vladimir Putin etableringen av en russisk studentbevegelse som hadde som mål å bidra til å danne ungdommens figurer gjennom undervisning i ideologi, religion og beredskap for krig. «Den patriotiske utdanningen av russiske borgere i 2016-2020»-programmet førte til en økning på åtte prosent av patriotismen blant ungdommer, og en økning på ti prosent i rekrutter til de væpnede styrkene.
Fotografen besøkte ti ungdomsprogrammer i USA, så vel som skoler og militære sommerleirer i Russland. Hensikten med serien er å bruke disse ungdommene og deres liv som omdreining i en åpen dialog rundt ideene som er innfødt i kommende generasjoner, og undersøke hvordan unge mennesker svarer på dagens samfunn.
1. pris Natur, enkeltbilde
«Harvesting Frogs’ Legs» – Bence Máté
1. pris Natur, serie
«Falcons and the Arab Influence» – Brent Stirton, Getty Images for National Geographic
1. pris Portrett
«Dakar Fashion» – Finbarr O'Reilly
1. pris Portrett, serie
«Land of Ibeji» – Bénédicte Kurzen, Noor og Sanne de Wilde, Noor
Om Nigerias høye andel tvillinger.
1. pris Sport, enkeltbilde
«Boxing in Katanga» – John T. Pedersen
1. pris Sport, serie
«Crying for Freedom» – Forough Alaei
I Iran er det restriksjoner for å gå inn på fotballstadionene for kvinnelige fans. Fordi fotball er nasjonens mest populære sport, har forbudet vært et kontroversielt offentlig spørsmål. Den 1. mars 2018 møtte FIFAs president Gianni Infantino med Irans president Hassan Rouhani for å løse problemet. Grupper i sosiale medier setter også presidenten under press, og i juni ble det tatt en avgjørelse om at Teherans Azadi-stadionen skulle la utvalgte grupper med kvinner komme på internasjonale kamper.
Adgangen for kvinnelige fans gjaldt kun på internasjonale kamper, og etter at en høyere rettssjef protesterte i oktober ble det trukket tilbake. 10. november ble FIFA-presidenten, som deltok i AFC Cup-kampen i Teheran, bedt om å bli vist at kvinner fikk lov til å delta. Et utvalg kvinner fikk lov til å komme inn, selv om mange andre var stengt ute.
1. pris, Spot News, enkeltbilde
Crying Girl on the Border – John Moore, Getty Images
Også vinner av hovedprisen World Press Photo of the Year (se øverst i saken).
1. pris, Spot News, serie
«The Migrant Caravan» – Pieter Ten Hoopen, Agence Vu/Civilian Act
Også vinner av prisen World Press Photo Story of the Year (se nest øverst i saken).