Rektor GT Nergaard ved Norsk Fotofagskole i Trondheim har kurert utstillinga som åpner den tiende utgaven av Trondheim Dokumentarfestival. Her foran sine egne bilder til utstillinga. Foto: Kristine Lindebø

Inviterte 20 trønderske fotografer til å vise deres bilde av Trondheim

Trondheim Dokumentarfestival feirer ti år med byens største fotoutstilling noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Da vi starta hadde vi lyst til å få folk hit til byen som kunne vise oss hva som skjer rundt i verden. Men når vi nå skulle feire ti år, tenkte vi at det er på tide å vise hva som skjer i verdens beste by, Trondheim.

Slik åpnet festivalsjef Kim Nygård den tiende utgaven av Trondheim Dokumentarfestival torsdag kveld. Det skjedde samtidig med åpninga av den største fotoutstillinga i Trondheim noen gang.

20 fotografer, nesten 200 bilder

Festivalen samler ulike former for dokumentar, innen foto, film, radio, bøker, og andre medier, og tiltrekker seg publikum fra både Trøndelag og resten av landet.

I forbindelse med jubileet har de i år invitert 20 profesjonelle fotografer fra Trøndelag til å vise deres bilde av Trondheim og Trøndelag, til utstillinga Trondheim Nå, som består av nesten 200 fotografier, og henger i lokalene til Norsk Fotofagskole.

– Det er et tverrsnitt av prosjekter fotografert i Trøndelag av fotografer som er herfra. Det utelukker en del ting, og jeg var ganske spent på hva vi ville få inn, sier GT Nergaard, som er rektor på fotofagskolen og har kurert utstillinga.

– Men det var en overraskende samklang i det, både tematisk og estetisk. De var mye mer helhetlig mer poetisk enn jeg hadde forventa.

Nesten 200 fotografier representerer trøndersk fotografi i dag, i utstillinga Trondheim Nå. Foto: Kristine Lindebø

Dystopisk blikk på byen

De 20 fotografene jobber innen alt fra mote, kunst, reklame, samt journalistikk og dokumentar. Felles for alle prosjektene, mener Nergaard, er et litt mørkt og nesten dystopisk blikk på Trondheim – helt uten at dette var noe fotografene ble bedt om.

– Det er interessant, og kan ha noe med tida vi lever i også. Flere og flere fotografer går inn i en selvsentrert form for foto, sier kuratoren.

– Det er på en måte utrendy å lage noe som er utelukkende vakkert, men det må gjerne være i balanse. Bildet kan være vakkert å se på, men skal kanskje ha en mørk undertone – en subtil konflikt i bildet.

Nergaard har jobbet med Norsk Fotofagskole siden oppstarten i 2001, og vært rektor i rundt åtte år. Han mener Trondheim Dokumentarfestival betyr mye for å samle profesjonelle og studenter på tvers av miljøer som kan lære av hverandre.

– Innenfor det segmentet vi jobber er det en liten verden, men tar man bort alle de smale tingene sitter vi igjen med ganske lite. Vi synes det vi gjør er viktig, og tror festivalen er et kjempeviktig møtepunkt for folk som ikke ser hverandre ellers.

Festivalsjef Kim Nygård for Trondheim Dokumentarfestival. Foto: Kristine Lindebø

Da Tunbjörk dansa i Trondheim

– Når du jobber med historiefortelling, så kjører du deg så fort inn på ett spor, og kan fortelle historier på en veldig lik måte gang på gang Da er det så fint å kunne lære av hverandre, sier festivalsjef Kim Nygård.

For han og resten av gjengen som starta festivalen , var det viktig at det kom historiefortellere til Trondheim med impulser utenfra, og som la lista høyt. Et høydepunkt for Nygård var da den nå avdøde svenske fotografen Lars Tunbjörk i 2013 hadde en analogt lysbildefremvisning med de absurde bildene sine av svensk dagligliv.

– Han sa nesten ingenting under hele presentasjonen. Det er veldig artig at halvparten som satt i salen syntes det var helt magisk, mens resten skjønte ingenting. Mange gikk underveis, sier festivalsjefen og ler.

Etterpå var det fest, og et nytt høydepunkt:

– Lars Tunbjörk står og danser på vår festival! Det var veldig stas, og en stor glede å vise fram en stor fotograf, som kanskje mange av de unge ikke har hørt om. Det at folk kan oppdage en ny verden og bli inspirert, det er veldig meningsfullt.

Powered by Labrador CMS