NTB er i full gang med å rulle ut «presseklienten», en kommunikasjonskanal mellom politiet og mediene i hele landet. Men ikke alle som søker tilgang, kan få det på egen hånd:
Mange som rykker ut for å dekke politi- eller nødhendelser, leverer på frilansbasis til ulike redaksjoner, og Journalisten har den siste tiden blitt kontaktet av frilansere som ikke får tilgang til presseklienten basert på egen dokumentasjon.
– Det stemmer at frilansere må meldes inn av et redaktørstyrt medium for å få tilgang til presseklienten. Vi har ikke funnet noen annen håndterbar løsning, gitt kravene til løsningen, sier utviklingsredaktør Kåre Henriksen i NTB til Journalisten.
Bakgrunnen er kriteriene nedfelt i avtalen mellom Politidirektoratet og NTB, som står for teknisk løsning og administrasjon av mediene som vil koble seg på. I avtalen plikter NTB å gi hvert medium og hver bruker opplæring, med krav om at hver bruker kan plasseres i en redaktørstyrt linje.
– Ikke redaktørstyrt
– Vi ønsker på ingen måte å utestenge frilansere som gruppe, og ser veldig godt problemet som oppstår for enkelte frilansere, men har som sagt ikke sett noen vei rundt, sier utviklingsredaktøren.
I praksis må frilansere som ønsker tilgang, ha et medium som er forpliktet etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten i ryggen.
– Frilansere kan altså ikke knytte seg til verktøyet på egen kjøl. En frilanser kan ikke innklages til PFU og kan ikke anses som et redaktørstyrt medium i seg selv.
En god del medier har meldt inn frilansere på sine lister over brukere, forteller Henriksen.
– Vi har oppfordret frilansere til å ta kontakt med det mediet de leverer mest til, eller et medium de tror kunne vært aktuelle for å ta et slikt ansvar for dem.
Annonse
– Absolutt krav
Det er vanskelig å si om avtalen om kommunikasjonskanalen kunne kommet i stand uten et slikt kriterium, sier Henriksen.
– Det er i hovedsak en tillitsbasert ordning, men den redaktørstyrte linjen står som et absolutt krav.
Henriksen forteller at NTB for tiden står midt i utrullingen av presseklienten til medier i landets ulike politidistrikter.
Løsningen er oppe og går i Oslo, og på nyåret har Agder og Møre og Romsdal fått tilgang. Om kort tid åpnes tilgangen for redaksjoner i Sør-Øst.
Henriksen opplyser at de så langt har koblet på 96 medier og rundt 1000 brukere basert i disse distriktene.