Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, forteller at avisen har gjort rettelser i tre artikler om Trond Giske. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VG retter i tre metoo-artikler
Gard Steiro forteller hvorfor.
– Mediene har ingen stolt tradisjon for å beklage, men oftere enn før tar vi selvkritikk. Og etter metoo har flere redaksjoner tatt lærdom, skriver VGs sjefredaktør Gard Steiro i en kommentar som ble publisert mandag kveld.
I kommentaren forteller han at VG har gjort endringer i tre artikler som omhandler Trond Giske.
Steiro påpeker at VG har gjort samme øvelse som TV 2. Under Svarta Natta-konferansen i Tromsø opplyste TV 2 at de har rettet og beklager i flere saker om Giske.
– Journalistikk kalles historiens kladdebok. Store sakskomplekser bygges lagvis. Informasjon kommer til og korrigeres fortløpende. Det mest relevante er derfor ikke å dissekere hvert enkelt avsnitt i gamle artikler, men å vurdere dekningen i sin helhet. Formålet med VGs undersøkelser har vært å avklare om noen av VGs artikler er uriktige og derfor bør rettes for fremtidige lesere, skriver Steiro.
– Hva kunne VG gjort annerledes? Leserne fikk ikke tidsnok innblikk i enkelte anklager. Giske har et poeng når han sier at informasjonsvakuumet ga grunnlag for spekulasjoner. Hans mulighet til et offentlig forsvar ble vanskeligere. Giske mente - og mener fortsatt - at han kan motbevise flere av anklagene. Uten å ta stilling til den påstanden, er følelsen av maktesløshet forståelig.
Dette er de tre artiklene VG har gjort rettelser i:
Kilder til VG: Støre anklaget Ap-klubbleder for solokjøring i opphetet møte
Rettelsen: «I en tidligere versjon av denne saken, fremgikk det ikke at Trond Giske bestrider seksuell trakassering. Den 18.11.2019 klokken 17.25. ble følgende setning lagt inn i saken: «Trond Giske har beklaget at han har opptrådt på en måte som noen har opplevd som upassende, men bestrider å ha seksuelt trakassert noen.»
Støre trosser advarsler - inviterer Giske til sommerfest etter metoo-sakene
Rettelse: «I en tidligere versjon av denne saken, fremgikk det ikke at Trond Giske bestrider seksuell trakassering. Den 18.11.2019 klokken 17.04. ble følgende setning lagt inn i saken: "Trond Giske har beklaget at han har opptrådt på en måte som noen har opplevd som upassende, men bestrider å ha seksuelt trakassert noen".»
Støre brøt varsler-krav: Avholdt hemmelig Giske-møte hjemme hos Stenseng
Rettelse: «Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det i en mellomtittel at "Giske nektet å møte Støre-rådgiver". Det hadde ikke VG dekning for i brødteksten. Mellomtittelen ble fjernet den 18.11.2019. klokken 17.00.»
– Debatten om metoo-journalistikken vil fortsette, og Giske er ganske sikkert ikke ferdig med sitt presseoppgjør. Begge deler er bra. Journalistikk er viktig og bør drøftes i åpent lende. De som har stått i et kritisk søkelys fortjener å bli lyttet til, skriver Steiro.
Han avslutter:
– En mediestorm er en ekstrem påkjenning, og journalistikken under metoo-høsten var ikke feilfri. Den presseetiske debatten bør fortsette. Men mediene var ikke hovedproblemet. Og menn med makt er ikke ofrene.