Glasurjournalister vil underholde

Unge og ubekymrede reportere, de såkalte glasurjournalistene, føler at de har det så godt at de ikke trenger å gå etter makta.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Det er et generasjonsskifte i journalistikken, sier Petre NÅ-programleder Tor-Erling Thømt Ruud til Propaganda.

Han er både enig og uenig med Kanal 24-journalist Ingunn Solheim, som startet glasurdebatten på årets Hell-konferanse. Både Thømt Ruud og Solheim mener nyhetene skal underholde, men førstnevnte er mer innstilt på at journalistikken samtidig skal ha som mål å gå makten etter i sømmene.

Kult og spennende

Ingunn Solheim har gitt uttrykk for at de unge trekkes mot yrket fordi det er kult og spennende. Hun baserer oppfatningen på en privat rundspørring blant tidligere NRK Petre-kolleger, der hun jobbet fram til i høst. Solheim mener videre at form er viktigere enn kritisk journalistikk, og at dagens unge journalister ikke trekkes mot yrket for å avdekke maktkritiske forhold.

Petre-redaksjonen synes hun generaliserer, og tar til motmæle.

- De som ble journalister på 70-tallet hadde en politisk drivkraft. De skulle forandre samfunnet, men det trenger ikke vi. Vi har det veldig godt. Men vi vil jo få frem skjevheter i samfunnet. (…) Det finnes vi som er unge og jobber med nyheter som klarer å ha avslørende saker om kritikkverdige forhold i samfunnet, sier Tor-Erling Thømt Ruud til Propaganda.

Generasjonsskifte

Han mener Solheim har rett i at det er en forskjell for unge og eldre journalister, og hevder at det er et generasjonsskifte i journalistikken. Thømt Ruud er enig i at nyhetene presenteres på en annen måte. Både Petre NÅ og Petrenyhetene retter seg mot et publikum på under 30 år.

- Vi må presentere sakene på en bra måte, på en måte som fenger. Hvis Arne O. Holm klager over at unge folk ikke ser Brennpunkt, tror jeg det har noe med fortellermåten og presentasjonen å gjøre, sier Tor-Erling Thømt Ruud, og påpeker at nyheter rettet mot yngre mennesker ofte er kjappere og har et mye tettere lydbilde, på tv og radio.

Se også Tor-Erling Thømt Ruuds debattinnlegg på Journalisten.no.

Powered by Labrador CMS