– HA-styret har brutt plakatene

Arbeiderbevegelsens Presseforbund mener styret i Halden Arbeiderblad har brutt Redaktør- og Vær Varsom-plakatene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding uttrykker forbundsstyret i APF bekymring for den situasjonen Halden Arbeiderblad har kommet i.

Bakgrunnen for bekymringen er måten avisens styreflertall har opptrådt på i forbindelse med varsel om oppsigelse av ansvarlig redaktør Frode Rekve og administrerende direktør Anne-Grethe Kolstad.

– Satt til side

APFs forbundsstyre sier blant annet dette i sin uttalelse:

«Sentrale regelverk for mediedrifter og behandling av ansatte er satt til side. Det har svekket avisens troverdighet og dermed redusert dens muligheter til å skape en drift som kan trygge arbeidsplassene. Troverdigheten er den viktigste egenkapital for lokale medier. En vesentlig forutsetning for slik troverdighet er at lesere og annonsører kan ha tillit til redaksjonens selvstendige stilling og uavhengighet. Gjennom mange år er det bygd opp avtaler og regelverk innen pressen for å ivareta denne frie stillingen. Viktigst i så måte er Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten. Vi må dessverre konstatere at lokale eiere og styrets flertall har satt disse avtalene og regelverket til side.»

Særlig ansvar

APF-forbundsstyret legger til at det hadde ventet at styret for en avis med eiere som alle har et utspring i arbeiderbevegelsen, ville vise et særlig ansvar for å følge lovverk og avtaleverk som regulerer forholdet mellom arbeidsgivere og ansatte. APF mener det er trist å registrere at styreflertallet i Halden Arbeiderblad ikke har vist et slikt ansvar.

«Når det sittende styret har valgt å trekke seg, gir det eierne en mulighet til å starte gjenoppbyggingen av avisens tapte troverdighet. Da må det nå velges et styre som klart viser at de vil hegne om redaksjonens uavhengige stilling og er opptatt av å følge arbeidslivets regelverk. Skjer ikke det, skapes det enda mer utrygge arbeidsplasser. En slik utvikling vil være et stort nederlag for en bedrift eid av arbeiderbevegelsen», heter det i uttalelsen fra APF.

Powered by Labrador CMS