Halden Arbeiderblad. Foto: Birgit Dannenberg

HA-trykkere nekter å la seg nedlegge

Halden Arbeiderblad legger ned trykkeriet og kutter trolig 30 årsverk i hele huset. – Et svik, mener grafikerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Styret i HA vedtok torsdag kveld å legge ned avisens trykkeri, fordi det ikke lenger er markedsgrunnlag for driften. Vedtaket ble fattet mot stemmen til ansatterepresentanten fra grafisk avdeling, Kent Bye. Etter det Journalisten erfarer, ligger det an til at HA må kutte om lag 30 årsverk, som følge av trykkerinedleggelsen og store økonomiske problemer.

Bye er skuffet og oppbrakt. I tillegg til å sitte i avisstyret er han også klubbleder for grafikerne i HA, og sentral i det grafiske miljøet i Halden. Bye mener det er A-pressens innflytelse i avisstyret som nå har gitt seg utslag i en beslutning om å gi opp trykkerivirksomheten. Styret innkaller ifølge HAs nettutgave til en ekstraordinær generalforsamling, og her varsler Bye kamp.

Alle avdelinger

Det er fare for oppsigelser i forbindelse med den omfattende nedbemanningen, som HA-ledelsen varslet tidligere i høst. Kuttene kommer til å berøre alle avdelinger. Styret ga administrasjonen fullmakt til å utarbeide og gjennomføre en ny organisasjons- og bemanningsplan, tilpasset bedriftens framtidige behov og økonomiske situasjon.

Samtidig opphevet HA-styret tidligere retningslinjer om at oppsigelser ikke skal skje, for å gi administrasjonen handlingsrom. Ifølge administrerende direktør Anne-Grethe Kolstad skulle avisledelsen ha ferdig en plan for prosessen i midten av desember.

Kolstad har ikke vært tilgjengelig for kommentar fredag.

Vedtektsendring

Vedtektene for HA må endres, dersom styret skal kunne gjennomføre beslutningen om å legge ned trykkeriet. I avisens vedtekter heter det at HA skal trykkes i eget hus. Derfor kaller styret inn til en ekstraordinær generalforsamling, som må godkjenne endringen.

Bye og hans grafikerkolleger varsler kamp på generalforsamlingen. Han er ikke nådig i sin dom over avisstyrets vedtak om å legge ned trykkeriet.

– Det ser vi på som et svik, i forhold til HAs tradisjon og kampen mot A-pressen for å bestå som et lokalt forankret avishus. Vi vant eierkampen mot A-pressen, men så skal vi altså ofres i første oppoverbakken.

Marked, men…

– Så dere mener at det er marked for trykkeriet?

– Ja, ut fra vår erfaring og foreløpige tall mener vi det er økonomisk forsvarlig å drive videre med ett skift. Men vi er ikke ferdige med vår økonomiske analyse, og kan derfor ikke framlegge kvalitetssikrede tall ennå.

Bye bekrefter at den varslede nedbemanningen kan ramme om lag 30 ansatte i HA. Dette tallet inkluderer ansatte i både trykkeri, pakkeri, grafisk avdeling, redaksjonen, kontoransatte og administrasjon. I trykkeriet er det i dag 12,7 årsverk.

– Så det sier seg selv at det blir store kutt også andre steder i huset. Hvis A-pressen får lov til å ha regien på styremøtene våre, slik de har hatt den siste tiden, så er dette et høyst reelt scenario.

Vil mobilisere aksjonærer

– Du oppfatter at det er A-pressen som undergraver den gamle tradisjonen med eget trykkeri?

– Ja, helt klart, svarer Bye. Han mener A-pressen vil ha trykkerioppdraget til sitt flaggskip, Nr1 Trykk på Lillestrøm.

– Kommer dere til å gjøre noe med saken?

– Ja. Fellesforbundets avdeling 851 Grafisk Østfold er HAs fjerde største eier, og gjennom den kontrollerer vi 112 aksjer. Vi kommer til å forsøke å alliere oss med de andre lokale eierne, våre fagforeningskamerater og partifeller. Vi trenger bare å sikre oss kontroll over 35 prosent av stemmene på den ekstraordinære generalforsamlingen, så klarer ikke ledelsen å få endret vedtektene.

Redaksjonen avventer

Redaksjonsklubben har ikke rukket å ta stilling til styrevedtaket om å legge ned HAs trykkeri.

– Jeg har ingen kommentar til saken. Vi har ikke hatt noe møte om dette.

– Var dere helt uforberedt på vedtaket?

– Nei, det var vi ikke.

Johansson bekrefter at klubben er informert om at nedbemanningen vil omfatte alle avdelinger i huset, og at det kan bli aktuelt med oppsigelser. Også i redaksjonen.

Prosessen er imidlertid ikke kommet så langt at ledelse og klubb har startet drøftelser om eventuelle sluttpakker og andre alternativer til oppsigelser.

Powered by Labrador CMS