Halden. Illustrasjonsfoto: Birgit Dannenberg
Nedbemanning i Halden
Ansatte kan bli sagt opp i Halden Arbeiderblad. Samtidig har avisen betalt millionbeløp til tidligere aksjonærer.
Den varslede nedbemanningen kommer til å berøre hele huset, ifølge administrerende direktør Anne-Grethe Kolstad. Torsdag varslet hun de ansatte om at HA står overfor store kutt i staben.
Ifølge HAs nettutgave har avisens styre gitt administrasjonen fullmakt å utarbeide og gjennomføre en ny organisasjons- og bemanningsplan. Planen skal være tilpasset bedriftens framtidige behov og økonomiske situasjon, og styret sier i sitt vedtak at dette innebærer en betydelig reduksjon i antall årsverk.
Kan bli oppsigelser
Styret opphevet samtidig tidligere retningslinjer om at oppsigelser ikke skal skje, for å gi administrasjonen handlingsrom. Hvor mange årsverk nedbemanningsprosessen kommer til å berøre, kan Kolstad ikke si noe om.
– Det er det vi nå skal se nærmere på i en prosess der det er viktig at de ansattes representanter også er med, sier hun til egen avis. Ifølge Kolstad vil avisledelsen ha ferdig en plan for prosessen i midten av desember.
For høye kostnader
– Bakgrunnen for de tiltakene vi nå skal sette i verk, er at bedriften over tid har hatt altfor høye kostnader i forhold til inntektene. I andre mediehus har det vært en gradvis kutt i kostnadene. Det har ikke skjedd i Halden Arbeiderblad. Vi må ta alt nå, og derfor kommer det også til å merkes ekstra hardt, sier direktør Kolstad.
På et aksjonærmøte i HA torsdag skal avisens økonomiske situasjon ha blitt beskrevet som dramatisk, opplyser kilder til Journalisten.
Betaler tidligere aksjonærer
Samtidig blir det kjent at 13 lokale fagforeninger som i 2003 ønsket å selge sine aksjer til A-pressen, men som ble fratatt aksjene sine av HAs styre, har fått millioner for aksjene de ikke lenger eier. Fagforeningene har i alt innkassert 2,9 millioner kroner på aksjene. HA har betalt 1,2 millioner kroner for at aksjonærene ikke skal forfølge saken videre i rettsapparatet, mens resten av pengene er utbetalt av A-pressen i form av en opsjonspremie på 10.000 kroner for hver av de 172 aksjene.
Opsjonsavtale
Foreningene inngikk i 2003 en opsjonsavtale med A-pressen om å selge aksjene, og de tidligere aksjonærene har nå til sammen fått utbetalt 340 ganger mer enn det HA-aksjens egentlige pålydende (50 kroner).
– Vi er godt fornøyd med resultatet og at vi ikke er eiere nå. HA gikk med underskudd i fjor og har startet nedbemanning, sier Kirsti Rørmyr, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet til NRK. Fagforbundet er blant de lokale fagforeningene som nå har mottatt oppgjør fra HA for aksjene de ønsket å selge til A-pressen.
Misnøye med profilen
Bakgrunnen for avtalen med A-pressen var at de 13 fagforeningene var misfornøyde med HAs redaksjonelle profil. De ønsket at A-pressen skulle ta over styringen av avisen. A-pressen har en eierandel på 41,5 prosent, og de 172 aksjene ville ha gitt konsernet kontroll over avisen.
Styret i HA inndro imidlertid de omstridte aksjene og fordelte dem på aksjonærer som var lojale mot styret. A-pressen gikk til rettssak, men tapte alle rundene helt opp til Høyesterett.
Nå er det inngått en fredsavtale mellom A-pressen og HA og et forlik mellom de 13 fagforeningene og avisen. HA betaler de tidligere aksjonærene 7.000 kroner per aksje.
Et ledd i avtalen mellom de 13 fagforeningene og A-pressen gikk ut på at konsernet forpliktet seg til å sikre drift for HAs trykkeri i 10 år og trygge arbeidsplassene i avisen i fem år fra 2003.