Halden. Illustrasjonsfoto: Birgit Dannenberg

Nedbemanning i Halden

Ansatte kan bli sagt opp i Halden Arbeiderblad. Samtidig har avisen betalt millionbeløp til tidligere aksjonærer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den varslede nedbemanningen kommer til å berøre hele huset, ifølge administrerende direktør Anne-Grethe Kolstad. Torsdag varslet hun de ansatte om at HA står overfor store kutt i staben.

Ifølge HAs nettutgave har avisens styre gitt administrasjonen fullmakt å utarbeide og gjennomføre en ny organisasjons- og bemanningsplan. Planen skal være tilpasset bedriftens framtidige behov og økonomiske situasjon, og styret sier i sitt vedtak at dette innebærer en betydelig reduksjon i antall årsverk.

Kan bli oppsigelser

Styret opphevet samtidig tidligere retningslinjer om at oppsigelser ikke skal skje, for å gi administrasjonen handlingsrom. Hvor mange årsverk nedbemanningsprosessen kommer til å berøre, kan Kolstad ikke si noe om.

– Det er det vi nå skal se nærmere på i en prosess der det er viktig at de ansattes representanter også er med, sier hun til egen avis. Ifølge Kolstad vil avisledelsen ha ferdig en plan for prosessen i midten av desember.

For høye kostnader

– Bakgrunnen for de tiltakene vi nå skal sette i verk, er at bedriften over tid har hatt altfor høye kostnader i forhold til inntektene. I andre mediehus har det vært en gradvis kutt i kostnadene. Det har ikke skjedd i Halden Arbeiderblad. Vi må ta alt nå, og derfor kommer det også til å merkes ekstra hardt, sier direktør Kolstad.

På et aksjonærmøte i HA torsdag skal avisens økonomiske situasjon ha blitt beskrevet som dramatisk, opplyser kilder til Journalisten.

Betaler tidligere aksjonærer

Samtidig blir det kjent at 13 lokale fagforeninger som i 2003 ønsket å selge sine aksjer til A-pressen, men som ble fratatt aksjene sine av HAs styre, har fått millioner for aksjene de ikke lenger eier. Fagforeningene har i alt innkassert 2,9 millioner kroner på aksjene. HA har betalt 1,2 millioner kroner for at aksjonærene ikke skal forfølge saken videre i rettsapparatet, mens resten av pengene er utbetalt av A-pressen i form av en opsjonspremie på 10.000 kroner for hver av de 172 aksjene.

Opsjonsavtale

Foreningene inngikk i 2003 en opsjonsavtale med A-pressen om å selge aksjene, og de tidligere aksjonærene har nå til sammen fått utbetalt 340 ganger mer enn det HA-aksjens egentlige pålydende (50 kroner).

– Vi er godt fornøyd med resultatet og at vi ikke er eiere nå. HA gikk med underskudd i fjor og har startet nedbemanning, sier Kirsti Rørmyr, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet til NRK. Fagforbundet er blant de lokale fagforeningene som nå har mottatt oppgjør fra HA for aksjene de ønsket å selge til A-pressen.

Misnøye med profilen

Bakgrunnen for avtalen med A-pressen var at de 13 fagforeningene var misfornøyde med HAs redaksjonelle profil. De ønsket at A-pressen skulle ta over styringen av avisen. A-pressen har en eierandel på 41,5 prosent, og de 172 aksjene ville ha gitt konsernet kontroll over avisen.

Styret i HA inndro imidlertid de omstridte aksjene og fordelte dem på aksjonærer som var lojale mot styret. A-pressen gikk til rettssak, men tapte alle rundene helt opp til Høyesterett.

Nå er det inngått en fredsavtale mellom A-pressen og HA og et forlik mellom de 13 fagforeningene og avisen. HA betaler de tidligere aksjonærene 7.000 kroner per aksje.

Et ledd i avtalen mellom de 13 fagforeningene og A-pressen gikk ut på at konsernet forpliktet seg til å sikre drift for HAs trykkeri i 10 år og trygge arbeidsplassene i avisen i fem år fra 2003.

Powered by Labrador CMS