– En rimelig omfattende sak med enormt mange vitner, forteller Hardanger Folkeblad-journalist Inga Øygard Jaastad om saken som går i Hordaland tingrett i ti uker i høst.Foto: Paul S. Amundsen / NTB og Magne Lien
Har sett over 50 timer med avhør av barn i overgrepssak: – Tungt
Inga Øygard Jaastad hadde aldri dekket en rettssak før hun fikk ansvaret for den svært omfattende overgrepssaken. Nå samles journalister til debriefing.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Hardanger Folkeblad-journalist Inga Øygard Jaastad hadde aldri dekket en rettssak før hun fikk ansvaret for å følge den omfattende overgrepssaken som i disse dager går i Hordaland tingrett.
Det er satt av ti uker til saken der fire voksne personer fra det samme nabolaget i en vestlandskommune er tiltalt for grove voldtekter av tre barn under 14 år. Alle de fire tiltalte nekter straffskyld.
Jaastad har dekket saken inngående, og har sammen med kollega Kristin Eide hatt ansvaret for å følge saken siden starten for lokalavisa.
De tre første ukene har gått med til å høre innspilte tilrettelagte avhør av barna i saken.
Flere medier dekker saken som startet 28. august, men som lokalavis er det Folkebladet som er tettest på saken geografisk. Til forskjell fra andre medier har de identifisert hvilken kommune de tiltalte bor i.
– Enormt mange vitner
Jaastad var til stede i retten i Bergen de to første dagene, men har senere fulgt saken over videolink.
– Så langt er det spilt av over 50 timer med tilrettelagt avhør av barna. Det er en rimelig omfattende sak med enormt mange vitner, forteller hun til Journalisten.
– Vi er ikke en veldig stor avis og har vært veldig få på jobb denne høsten, så sånn sett er dette en høyt prioritert sak hos oss. Jeg tror dette er den største straffesaken vi har dekket.
Jaastad forteller om store mengder informasjon og mye tid brukt på gjennomlesning av sakskomplekset. Hun forteller også om vanskelige daglige presseetiske vurderinger.
– Det har vært en del diskusjoner rundt detaljnivå og identifisering. Det er veldig vanskelig å vite hvilken linje vi skal ligge på, forteller hun, og legger til:
– Det er viktig å informere om hva barna har fortalt, samtidig som vi ikke kan vite hva de ønsker selv. Det er vanskelig å vite hvor mye man skal gjengi fra hva barna forteller.
Annonse
– Tungt, men gir mening
Det er fortsatt flere uker igjen av rettssaken. Nå er planen å følge de tiltaltes forklaringer, før de tar en ny vurdering på om de skal fortsette å dekke saken.
Over 100 vitner er kalt inn.
Å høre på alle timene med avhør av barna har gått inn på henne, forteller journalisten. Hun innrømmer at hun ikke har vært flink nok til å ta grep for å beskytte seg selv i møte med de sterke inntrykkene.
Journalistene forsøker å sette av tid til å prate sammen om saken i redaksjonen, men med travle dager og få på jobb er ikke det alltid de får tid til det.
Jaastad legger ikke skjul på at det har vært tungt å dekke saken, samtidig som hun presiserer at det både har vært nyttig og bra å være to om dekningen fra redaksjonen.
– Denne saken hadde gått inn på hvem som helst, så jeg tror jeg fra nå må fokusere på å være litt flinkere til å legge det fra meg når jeg går fra jobb, sier hun.
– Det er tungt, men jeg føler at det gir mening. Det er potensielt barn som har opplevd dette, og da tenker jeg at andre må tåle å høre om det.
Samles i Bergen
Å dekke saker av denne typen kan være en påkjenning for den enkelte journalist. NJ Bergen arrangerer derfor denne uka en samling for de som har dekket saken så langt, der målet er å dele erfaringer fra de siste ukene.
Det er andre gangen Norsk Journalistlag (NJ) arrangerer et møte der journalister på tvers av redaksjoner snakker om saker som kan være tøffe å dekke.
Den første gangen de gjorde det var under Alvdal-saken, forteller leder i NJ Bergen, Oda Stine Viken til Journalisten.
Da organiserte NJ møter både før, under og etter rettssaken.
– Vi vet det ikke alltid er like lett å finne tid til å snakke ut om påkjenningene det er å dekke en så omfattende sak. Vi arrangerer derfor et møte under denne rettssaken, så får vi se om det kanskje blir en samling i etterkant også, sier Viken.
Annonse
Snakk med nærmeste leder
Bergens Tidendes journalister har også dekket saken fra første dag.
– Vi var klar over at dette var en spesiell sak, det blir beskrevet en del vanskelige ting, forteller nyhetsredaktør Trond Olav Skrunes til Journalisten.
Han mener det er prisverdig av NJ å ta initiativ til en felles debriefing på tvers av redaksjonene som dekker saken.
Nyhetsredaktøren forteller at BT har systemer på plass for å ivareta journalistene som jobber med saken.
– Vi er jo relativt godt organisert i et stort selskap, hvor de ansatte har tilgang på psykologtjenester om de trenger det, sier han.
Skrunes anbefaler journalister som dekker lignende saker og situasjoner om ta kontakt med nærmeste leder for en prat både før, under og etter.
– Det kan jo være at HR-sporet skal inn på et eller annet vis, men det å ha god dialog med din nærmeste sjef er det aller viktigste, avslutter Skrunes.