NJ-leder Hege Iren Frantzen ser på sin motpart, forhandlingsleder Pernille Børset i MBL, under oppstarten av forhandlingene onsdag denne uken. Foto: Eskil Wie Furunes

MBL og NJ enige i natt:
Minstelønnssatsene øker med 10.500 kroner

Avsluttet forhandlingene nesten fem timer på overtid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ble i natt enige om årets tariffoppgjør, som innebærer en økning i minstelønnssatsene på 10.500 kroner. Ulempesatsene øker med 2,7 prosent.

Partene startet forhandlingene onsdag. Det var i forkant ventet at forhandlingene ville bli harde, og at de ville dra ut så langt som mulig for å oppnå mulighet.

Nå unngår partene en potensiell streik. I fjor streiket 1700 NRK-ansatte, men blant MBL-bedrifter – som er arbeidsgiverforening for aviser, ukepresse, lokal-fjernsyn, TV 2 og nettaviser – har det ikke vært streik siden 2004.

De sentrale forhandlingene mellom NJ og MBL blir fulgt opp av lokale forhandlinger i mediehusene, hvor det i år er satt krav om at de skal være bedre enn tidligere år. NJ og NRK vil starte sine frivillige lønnsforhandlinger fredag.

Krevende forhandlinger

MBLs forhandlingsleder Pernille Arneberg Børset sier forhandlingene har vært krevende, men at de har foregått i en god tone.

– Vi er glade for å ha kommet i havn med en forhandlingsløsning som tar hensyn til både bransjens og den enkelte bedrifts situasjon. Oppgjøret omfatter i overkant av 2.600 journalister i ulike medier innenfor MBL-området. Forhandlingsresultatet har en ramme som er i tråd med LO-NHO-oppgjøret, sier hun i en pressemelding.

– Samlet sett er dette et godt svar til alle våre medlemmer som opplever at det er vanskelig å oppnå resultater gjennom lokale forhandlinger, sier forhandlingsleder og NJ-leder, Hege Iren Frantzen, til egen nettside.

– Det sentrale tillegget er første byggekloss i lønnsoppgjøret. Det er en felles enighet med MBL om at det fortsatt er rom for reelle, lokale forhandlinger, og at slike forhandlinger skal finne sted. Resultatene i bransjen viser jevnt over at det er god lønnsevne, og med tanke på at lønnsveksten i fjor var vesentlig dårligere enn samfunnsramme, forventer vi uttelling også lokalt, sier Frantzen.

MBL og NJ ble også enige om følgende protokolltilførsel:

«Partene er enige om at velfungerende lokale forhandlinger er en forutsetning for å oppfylle tariffavtalens formulering om at lønnsutviklingen skal ivareta hensynet til bedriftens totale situasjon, økonomi, produktivitet, konkurranseevne og fremtidsutsikter. NJ har påpekt under forhandlingene at det har vært tilfeller der de lokale forhandlingene har vært mangelfulle. Partene vil understreke at forhandlingene skal være reelle og basert på de lokale forholdene og kriteriene i tariffavtalen.»

Her er MBL-leder Randi Øgrey og NJ-leder Hege Iren Frantzen på vei inn til forhandlinger onsdag. Foto: Eskil Wie Furunes

Ikke fornøyd med lønnsutviklingen

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør og det forhandles derfor bare om penger.

Norsk Journalistlag signaliserte i forkant av forhandlingene at de ikke var fornøyde med fjorårets lønnsutvikling. Lønnsstatistikken for i fjor visste at mediehusene i MBL-området hadde en samlet lønnsvekst på 2,6 prosent.

– Mitt inntrykk er at statistikken viser en lønnsutvikling i tråd med den vi la til grunn i forhandlinger i fjor, og som er på linje med samfunnet forøvrig, argumenterte fagsjef Geir Engen i MBL.

Men flere NJ-medlemmer ute i bedriftene har gitt utrykk for at gode resultater og overskudd i bedriftene ikke blir gjenspeilt i lønnen deres.

– Våre medlemmer har tydelig sagt ifra at de ikke er fornøyd med lønnsveksten. Det må vi se resultater på i disse forhandlingene, sa NJ-leder Hege Iren Frantzen, like før forhandlingsmøtet med MBL.

– Klar til sette makt bak kravene

I forkant av det første møtet onsdag var stemningen mellom partene god. Men NJ-lederen at NJ var klar til å bruke tilgjengelige virkemidler hvis de ikke fikk uttelling.

– Vår organisasjon er klar til å sette makt bak kravene, sa Frantzen.

MBL visste i forkant av forhandlingene til at mediebransjen fortsatt står i en krevende omstilling.

– Vi må sikre en forsvarlig og bærekraftig økonomisk ramme for bransjen, og et oppgjør som gir rom for lokale forhandlinger basert på den enkelte virksomhets økonomi, sa forhandlingsleder Børset fra MBL.

Se protokoll fra forhandlingene.

Her er NJs forhandlingsutvalg like etter de presenterte sitt første krav til MBL. Fra venstre: Christer Pedersen fra iTromsø, advokatfullmektig Mads Backer-Owe i NJ, Henrikke Helland fra TV 2, Tore Roth Stranden fra Haugesund Avis, Marita E. Valvik fra Aftenposten, NJ-leder Hegen Iren Frantzen, advokat Ketil Heyerdahl, NJ-nestleder Dag Idar Tryggestad, Britt Ellen Nergård fra Glåmdalen, Pål Hellesnes fra Klassekampen, Eirik Meling fra Sunnmørsposten, og advokat Marius Steen i NJ. Foto: Eskil Wie Furunes
Powered by Labrador CMS