Politiet mener antall anmeldelser av voldtekt har sammenheng med antall presseoppslag.
Politiet i Oslo holder voldtekter hemmelig for mediene
Etter det store antallet voldtekter i 2011 oppdaget Oslo-politiet at økningen anmeldelser hadde sammenheng med antall presseoppslag.
I 2011 var det 55 anmeldte overfallsvoldtekter i hovedstaden. Rundt halvparten av sakene var forsøk på voldtekt. I mediene ble det omtalt som «voldtektsbølgen».
– Det var massiv oppmerksomhet rundt voldtekt i 2011, og det ble dokumentert at økningen i anmeldelser hadde sammenheng med antall presseoppslag, sier leder for avsnitt for seksualforbrytelser, Kari-Janne Lid, til VG.
Les Journalistens intervju med politiforskerne Marianne Sætre og Veslemøy Grytdal, som i 2011 ba mediene om å dempe voldtekstoppslagene.
Nå er det kun voldtekter der politiet vil ha informasjon fra publikum, eller der politiet er redd for at gjerningsmannen kan voldta igjen, eller der mediene har fanget opp saken selv, politiet forteller om.
– Alle de andre går vi ikke ut med. Dette er ikke underholdning, sier Kari-Janne Lid.
I fjor var det 22 anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo, inkludert fem forsøk. Bare fem saker fikk omtale i mediene.
– Overfallsvoldtektene tones ned fordi det skaper så mye frykt og tar bort oppmerksomheten fra de andre voldtektene som utgjør det store volumet, sier Lid.
Totalt var det 240 anmeldte voldtekter i Oslo i fjor, en økning på 19,6 prosent. Det største antallet voldtekter er festrelatert.